Social

Arhitecţii timişoreni solicită organizarea unui concurs de soluții pentru reabilitarea Gării de Nord

Ordinul Arhitecților din România (OAR) Timiș consideră că demersul privind reabilitarea Gării de Nord din Timişoara este mai mult decât bine venit. Mai ales în contextul în care Timişoara va deveni Capitală Culturală Europeană în 2021, iar gara reprezintă o poartă importantă de intrare în oraş. Arhitecţii au însă şi o anumită îngrijorare.

“Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș, prin Colegiul Director, salută și apreciază intenția SN CFR SA de a reabilita și refuncționaliza Gara de Nord a municipiului Timișoara, gest necesar atât prin prisma importanței clădirii, cât și a contextului generat de titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021”, se arată într-o scrisoare a OAR Timiş pe adresa Ministerului Transporturilor şi SN CFR. Arhitecţii timişoreni îşi exprimă însă şi unele rezerve privind modul în care este demarat proiectul.

“În același timp Colegiul Director (al OAR Timiş – n.a.) își exprimă îngrijorarea referitoare la modul în care se dorește punerea în operă a acestui proiect de importanță majoră, și anume atribuirea contractului de servicii de proiectare prin licitație. În urma informațiilor apărute în mass-media referitoare la soluția de reabilitare a gării, considerăm că acest mod de a atribui serviciile de proiectare nu prezintă garanții suficiente pentru obținerea unei soluții arhitecturale de calitate, în concordanță cu importanța Gării de Nord ca obiect în sine și ca element definitoriu al municipiului Timișoara, mai ales că proiectul include și amenajarea de spații publice exterioare clădirii gării”, arată arhitecţii în scrisoarea amintită.

OAR Timiş arată că singura modalitate corectă pentru reabilitarea și refuncționalizarea Gării de Nord o reprezintă organizarea unui concurs de arhitectură, bine documentat și cu o temă completă. “Concursurile de arhitectura prezintă o serie de avantaje care le diferențiază de licitația de oferte bazate pe cel mai mic preț”, se arată în scrisoare. OAR Timiş dă şi câteva argumente în acest sens, printre care transpareanţa procedurii de achiziție, performanţă; încredere, expertiză, vizibilitate etc.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Alege omenește

An de an auzim de obiceiul sărbătoririi Paștelui ortodox în tradiția românească. E foarte frumos,…

O oră ago

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

16 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

17 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

19 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

20 de ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

o zi ago