Social

Arhitecţii timişoreni solicită organizarea unui concurs de soluții pentru reabilitarea Gării de Nord

Ordinul Arhitecților din România (OAR) Timiș consideră că demersul privind reabilitarea Gării de Nord din Timişoara este mai mult decât bine venit. Mai ales în contextul în care Timişoara va deveni Capitală Culturală Europeană în 2021, iar gara reprezintă o poartă importantă de intrare în oraş. Arhitecţii au însă şi o anumită îngrijorare.

“Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș, prin Colegiul Director, salută și apreciază intenția SN CFR SA de a reabilita și refuncționaliza Gara de Nord a municipiului Timișoara, gest necesar atât prin prisma importanței clădirii, cât și a contextului generat de titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021”, se arată într-o scrisoare a OAR Timiş pe adresa Ministerului Transporturilor şi SN CFR. Arhitecţii timişoreni îşi exprimă însă şi unele rezerve privind modul în care este demarat proiectul.

“În același timp Colegiul Director (al OAR Timiş – n.a.) își exprimă îngrijorarea referitoare la modul în care se dorește punerea în operă a acestui proiect de importanță majoră, și anume atribuirea contractului de servicii de proiectare prin licitație. În urma informațiilor apărute în mass-media referitoare la soluția de reabilitare a gării, considerăm că acest mod de a atribui serviciile de proiectare nu prezintă garanții suficiente pentru obținerea unei soluții arhitecturale de calitate, în concordanță cu importanța Gării de Nord ca obiect în sine și ca element definitoriu al municipiului Timișoara, mai ales că proiectul include și amenajarea de spații publice exterioare clădirii gării”, arată arhitecţii în scrisoarea amintită.

OAR Timiş arată că singura modalitate corectă pentru reabilitarea și refuncționalizarea Gării de Nord o reprezintă organizarea unui concurs de arhitectură, bine documentat și cu o temă completă. “Concursurile de arhitectura prezintă o serie de avantaje care le diferențiază de licitația de oferte bazate pe cel mai mic preț”, se arată în scrisoare. OAR Timiş dă şi câteva argumente în acest sens, printre care transpareanţa procedurii de achiziție, performanţă; încredere, expertiză, vizibilitate etc.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Menajeria infracţională de AUR. După un bătăuş de copii la Buziaş, un ales local violator la Giarmata

Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…

O oră ago

AIM School, noua școală de muzică în Iulius Town, organizează trei seri de master class. Printre invitați, Radu Pieloiu, toboșarul de la Subcarpați

În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…

O oră ago

Elena Lasconi – Singura opțiune de încredere pentru o România pentru toți

În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…

2 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 22 noiembrie 2024

Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…

2 ore ago

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

15 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

17 ore ago