Sănătate

Boala artrozică

Boala artrozică este o suferinţă degenerativă a cartilajului. Această suferinţă are ca efect dispariţia cartilajului articular, ceea ce duce la apariţia durerii articulare şi scăderea gradului mişcării până la anchilozare completă. Boala este multă vreme asimptomatică, iar debutul este lent. Pricipalele articulaţii afectate sunt genunchiul şi şoldul.

Simptomul principal este durerea intensificată de efort, frig, umezeală, variaţii de presiune atmosferică. Durerea este adesea însoţită de redoare matinală.

Dintre examenele paraclinice reţinem faptul că “standardul de aur” este în continuare reprezentat de examenul radiologic articular completat, la nevoie, de examinarea RMN.

Prevenţia apariţiei artrozei se face prin tratamentul afecţiunilor primare, regim igieno-dietetic şi stil de viaţă care să includă evitarea eforturilor excesive şi traumatismelor, evitarea obezităţii, conservarea mobilităţii articulare, gimnastica medicală, hidroterapie.

Tratamentul simptomatic se face cu medicamente antialgice, antiinflamatorii, decontracturante, infiltraţii

intraarticulare cu cortizon, infiltraţii cu compuşi derivaţi din acid hialuronic sau PRP, fizioterapie şi balneoterapie.

Tratamentul conservator constă în controlul greutăţii – acesta este cel mai ieftin şi cel mai eficient tratament; doar astfel pacientul reduce forţa gravitaţională care se descarcă la nivelul articulaţiei.

Tratamentul medicamentos cu antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) are doar un rol de ameliorare a simptomatologiei fără a avea un rol curativ, întrucât nu este un tratament de lungă durată. Injectiile intraarticulare cu soluţie sterilă vascoelastică (acid hialuronic) reduc forţele de frecare la nivelul cartilajului, favorizând alunecarea suprafeţelor articulare în acelaşi timp având un rol în diluarea factorilor inflamatori locali produşi de către sinovială prin degradarea structurilor cartilaginoase.

Afecţiunea artrozică trebuie preîntâmpinată cu un tratament adecvat încă din stadiul preartrozic, ajustând tratamentul în funcţie de indicaţia primară a afecţiunii.

Artroplastia totală este tratamentul chirurgical care rezolvă afecţiunea. Intervenţia chirurgicală de artroplastie reprezintă înlocuirea suprafeţelor articulare uzate de câte o componentă protetica. Tipurile protezelor produse

astăzi sunt diferite, având fiecare indicaţie chirurgicală separată în funcţie de uzura cartilajului şi de calitatea stocului osos.

Dr. Vlad Albulescu -Medic specialist | ORTOPEDIE SI TRAUMATOLOGIE

Articol recomandat de Regina Maria.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

După ce a anunţat şase nume noi, SCM USV Timişoara face publică lista a patru jucători care nu vor mai face parte din lotul campioanei

SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…

3 ore ago

De Crăciun ne-am luat dubla raţie de ticăloşie şi nesimţire

„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…

5 ore ago

Primăria pregătește dosarele pentru finanțare și pentru autorizația de construire a reabilitării din Piața Mocioni

Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…

5 ore ago

Pagina de internet a PPC și aplicația my PPC vor fi oprite câteva zile

PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…

6 ore ago

La Cinema Johnny a avut loc primul eveniment de la reabilitare/FOTO

Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…

7 ore ago

Studiul de fezabilitate pentru noua radială de vest a fost aprobat de consilierii locali

Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…

7 ore ago