Sănătate

Boala artrozică

Boala artrozică este o suferinţă degenerativă a cartilajului. Această suferinţă are ca efect dispariţia cartilajului articular, ceea ce duce la apariţia durerii articulare şi scăderea gradului mişcării până la anchilozare completă. Boala este multă vreme asimptomatică, iar debutul este lent. Pricipalele articulaţii afectate sunt genunchiul şi şoldul.

Simptomul principal este durerea intensificată de efort, frig, umezeală, variaţii de presiune atmosferică. Durerea este adesea însoţită de redoare matinală.

Dintre examenele paraclinice reţinem faptul că “standardul de aur” este în continuare reprezentat de examenul radiologic articular completat, la nevoie, de examinarea RMN.

Prevenţia apariţiei artrozei se face prin tratamentul afecţiunilor primare, regim igieno-dietetic şi stil de viaţă care să includă evitarea eforturilor excesive şi traumatismelor, evitarea obezităţii, conservarea mobilităţii articulare, gimnastica medicală, hidroterapie.

Tratamentul simptomatic se face cu medicamente antialgice, antiinflamatorii, decontracturante, infiltraţii

intraarticulare cu cortizon, infiltraţii cu compuşi derivaţi din acid hialuronic sau PRP, fizioterapie şi balneoterapie.

Tratamentul conservator constă în controlul greutăţii – acesta este cel mai ieftin şi cel mai eficient tratament; doar astfel pacientul reduce forţa gravitaţională care se descarcă la nivelul articulaţiei.

Tratamentul medicamentos cu antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) are doar un rol de ameliorare a simptomatologiei fără a avea un rol curativ, întrucât nu este un tratament de lungă durată. Injectiile intraarticulare cu soluţie sterilă vascoelastică (acid hialuronic) reduc forţele de frecare la nivelul cartilajului, favorizând alunecarea suprafeţelor articulare în acelaşi timp având un rol în diluarea factorilor inflamatori locali produşi de către sinovială prin degradarea structurilor cartilaginoase.

Afecţiunea artrozică trebuie preîntâmpinată cu un tratament adecvat încă din stadiul preartrozic, ajustând tratamentul în funcţie de indicaţia primară a afecţiunii.

Artroplastia totală este tratamentul chirurgical care rezolvă afecţiunea. Intervenţia chirurgicală de artroplastie reprezintă înlocuirea suprafeţelor articulare uzate de câte o componentă protetica. Tipurile protezelor produse

astăzi sunt diferite, având fiecare indicaţie chirurgicală separată în funcţie de uzura cartilajului şi de calitatea stocului osos.

Dr. Vlad Albulescu -Medic specialist | ORTOPEDIE SI TRAUMATOLOGIE

Articol recomandat de Regina Maria.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

51 de minute ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

2 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

3 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

4 ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

4 ore ago

Call center pentru asistență electorală și platforma www.votcorect.ro pentru sesizarea neregulilor în zilele alegerilor

Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență…

5 ore ago