Sănătate

Boala artrozică

Boala artrozică este o suferinţă degenerativă a cartilajului. Această suferinţă are ca efect dispariţia cartilajului articular, ceea ce duce la apariţia durerii articulare şi scăderea gradului mişcării până la anchilozare completă. Boala este multă vreme asimptomatică, iar debutul este lent. Pricipalele articulaţii afectate sunt genunchiul şi şoldul.

Simptomul principal este durerea intensificată de efort, frig, umezeală, variaţii de presiune atmosferică. Durerea este adesea însoţită de redoare matinală.

Dintre examenele paraclinice reţinem faptul că “standardul de aur” este în continuare reprezentat de examenul radiologic articular completat, la nevoie, de examinarea RMN.

Prevenţia apariţiei artrozei se face prin tratamentul afecţiunilor primare, regim igieno-dietetic şi stil de viaţă care să includă evitarea eforturilor excesive şi traumatismelor, evitarea obezităţii, conservarea mobilităţii articulare, gimnastica medicală, hidroterapie.

Tratamentul simptomatic se face cu medicamente antialgice, antiinflamatorii, decontracturante, infiltraţii

intraarticulare cu cortizon, infiltraţii cu compuşi derivaţi din acid hialuronic sau PRP, fizioterapie şi balneoterapie.

Tratamentul conservator constă în controlul greutăţii – acesta este cel mai ieftin şi cel mai eficient tratament; doar astfel pacientul reduce forţa gravitaţională care se descarcă la nivelul articulaţiei.

Tratamentul medicamentos cu antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) are doar un rol de ameliorare a simptomatologiei fără a avea un rol curativ, întrucât nu este un tratament de lungă durată. Injectiile intraarticulare cu soluţie sterilă vascoelastică (acid hialuronic) reduc forţele de frecare la nivelul cartilajului, favorizând alunecarea suprafeţelor articulare în acelaşi timp având un rol în diluarea factorilor inflamatori locali produşi de către sinovială prin degradarea structurilor cartilaginoase.

Afecţiunea artrozică trebuie preîntâmpinată cu un tratament adecvat încă din stadiul preartrozic, ajustând tratamentul în funcţie de indicaţia primară a afecţiunii.

Artroplastia totală este tratamentul chirurgical care rezolvă afecţiunea. Intervenţia chirurgicală de artroplastie reprezintă înlocuirea suprafeţelor articulare uzate de câte o componentă protetica. Tipurile protezelor produse

astăzi sunt diferite, având fiecare indicaţie chirurgicală separată în funcţie de uzura cartilajului şi de calitatea stocului osos.

Dr. Vlad Albulescu -Medic specialist | ORTOPEDIE SI TRAUMATOLOGIE

Articol recomandat de Regina Maria.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

24 de minute ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

O oră ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

2 ore ago

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în…

2 ore ago

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

4 ore ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

5 ore ago