Invatamant

Conferinţa de securitate în Balcani, organizată de Universitatea de Vest, a ajuns la ediţia a treia

Specialişti în domeniul militar, al diplomaţiei, dar şi a mass-media, peste 300 de persoane, au discutat marţi, la Timişoara, despre problemele Balcanilor şi a riscurilor strategice ataşate acestei zone agitate a Europei. Ei s-au întâlnit în cea de a treia ediţie a conferinţei ”Security Challenges in the Balkans”, organizată de Universitatea de Vest Timișoara.

Fără prezenţa de miniştri din anii precedenţi, conferinţa a adus în faţa participanţilor specialişti de primă mână în domeniile abordate de panel-urile de discuţii programate de organizatori.

„Avem astăzi (n.r. marţi) bucura de a primi la Timișoara vizita multor invitați de onoare, aliați, prieteni și parteneri de dialog, în cadrul celei de-a treia ediții a Conferinței anuale „Security challenges in the Balkans”. Într-o lume în permanentă schimbare, regiunea Balcanilor rămâne un spațiu deosebit de important pentru securitatea europeană și a alianței NATO. Dezbatem în acest cadru provocările clasice și emergente de securitate ale regiunii Balcanilor, alături de invitații speciali reuniți de UVT și de New Strategy Center, la Timișoara, un dialog de prestanță al experților în relații internaționale, geopolitică, apărare, intelligence și diplomație din România, SUA, Marea Britanie, Italia, Israel, Serbia, Croația, Macedonia de Nord”, a anunţat Marilen Pirtea, rectorul UVT.

După discursurile oficiale, generalul în rezervă Ben Hodges, fostul comandant al Forţelor Armate Americane în Europa, a discutat, alături de şeful Statului Major al Armatei Române, despre provocările de securitate din Balcani, dar şi despre influenţa puterii ruse în această zonă. După ce oaspetele american a încercat să ne convingă că biserica sârbă, „stimulată” de ruşi face presiuni asupra preşedintelui Serbiei, reprezentantul Armatei Române a discutat despre treburi mult mai „lumeşti” şi mai ancorate în realitatea actuală, el explicând de ce Marea Neagră este un punct atât de important şi decisiv pentru situaţia geopolitică europeană.

Un alt panel extrem de atractiv pentru participanţi s-a dovedit a fi cel legat de „Fake News şi războiul hibrid. Transformarea în armă a informaţiei”. Printre oaspeţi s-a numărat şi Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, dar şi un reputat şi apreciat jurnalist, cu o vastă vechime inclusiv la fostul post de radio Europa Liberă.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

8 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

11 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

12 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

13 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

13 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

15 ore ago