Politica

“Dle Robu scoateţi capul pe geam!”. USR Timiş avertizează: Timișoara a ajuns mai poluată decât Beijingul

Potrivit unor măsurători, Timişoara a ajuns mai poluată decât Beijingul, arată cei din USR Timiş. Acest lucru se întâmplă din două mari cauze, spun USR-iştii care-i cer primarului Nicolae Robu doar să scoată capul pe geam pentru a vedea această realitate. Ei îl mai întreabă pe primar dacă are o strategie pentru a face Timişoara respirabilă.

 

“În ultimele zile, Timișoara a fost învăluită într-un praf dens, pe care l-am simțit și chiar văzut cu toții. Am ajuns să fim înecați în smog, așa cum mai vezi în orașele din China sau India”, se arată într-o posatre pe pagina de Facebook a USR Timiş. E adevărat, vremea din aceste zile nu favorizează dispersarea prafului, dar poluarea Timișoarei are câteva cauze clare, continuă cei din USR. Prima ar fi neglijarea şantierelor din oraş. “Camioanele ies de pe șantierele din oraș fără să-și curețe roțile. Basculantele nu circulă întotdeauna cu o prelată care să acopere conținutul. Când se lucrează pe spațiul public, întotdeauna e plin de noroi, pământ și nisip, împrăștiat apoi în tot orașul de vânt sau roțile mașinilor. Gropile sunt săpate și apoi lăsate cu săptămânile sau lunile până să fie asfaltate/pavate la loc. Chiar zilele astea, pe șantierul din fața Primăriei e plin de praf. La fel pe toate străzile din zonă, unde se introduc cablurile în subteran. Trebuie doar să scoateți capul pe geam, domnule Robu, și să priviți cu ochii dumneavoastră”, se arată în mesajul USR.

O a doua cauză este faptul că municipalitaatea încurajează mersul cu maşina, în detrimental transportului public şi al celui alternative. S-a ajuns astfel la tăieri de arbori, reducerea zonelor verzi, consecinţa fiind că oamenii au început deja să umble cu măşti pe stradă. “Administrația Robu micșorează trotuare, reduce zone verzi, taie pomi și elimină din benzile pentru autobuze. Ne oferă mai multe benzi auto, în timp ce trotuarele zac nerefăcute și pistele de bicicletă sunt așternute doar pe hârtie. Poate că oamenii ar mai lăsa mașina acasă dacă mijloacele de transport ar fi mai dese, mai curate și mai punctuale. Poate că oamenii chiar ar alege bicicleta dacă ar avea pe unde să meargă cu ea în siguranță. Poate că mai multă lume ar merge pe jos, cum se obișnuia odată, dacă ar avea trotuare reparate, nu ar trebui să stea o veșnicie la fiecare semafor și drumul ar fi umbrit de mai mulți copaci. Domnule Robu, zilele astea am văzut oameni cu măști pe față. Alții au evitat să iasă din casă sau le-au zis copiilor să nu mai iasă afară. Cu toții suferim că trebuie să de pe urma aerului tot mai prost, chiar și dumneavoastră. Aveți un plan să faceți Timișoara respirabilă?”, au mai scris cei din USR.

De menţionat că primarul Nicolae Robu, apelând la măsurători doar de el ştiute, afirmă că Timişoara este unul dintre cele mai nepoluate oraşe din România, dacă nu chiar primul.

poluare Timisoara Beijing

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

11 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

12 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

17 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

18 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

18 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

20 de ore ago