Sănătate

Îngrijirea pielii în timpul sarcinii

Perioada sarcinii vine cu momente plăcute și… mai puțin plăcute. Însă pentru a traversa această perioadă cu griji mai puține (pentru că trebuie să recunoaștem, grijile nu se sfârșesc niciodată) am pregătit acest articol cu scopul de a ajuta viitoarele mămici în construirea unui ghid personal de îngrijire.

Sarcina se asociază cu o serie de modificări endocrine, metabolice, imunologice, iar toate acestea la un loc pot determina agravarea unor afecțiuni preexistente sarcinii sau dezvoltarea unor noi afecțiuni în timpul sarcinii. Este cunoscut faptul că există o serie de recomandări în a nu folosi anumite produse pe parcursul sarcinii, însă care sunt cu adevărat întemeiate și care sunt doar “griji suplimentare”?

În calitate de medic dermatolog, dr. Nadiţa Popovici, de la Clinica DermaSkin, se limitează doar la cele care au legătura cu îngrijirea pielii.

Ce ingrediente din produsele cosmetice pot dăuna în timpul sarcinii?

 

  1. Retinoizii – aceste substanțe derivate de vitamina V sunt folosite în diferite produse și crème anti-îmbătrânire datorită proprietăților de prevenire a descompunerii colagenului. Retinoizii se pot administra si pe cale orală în timpul tratamentului pentru acnee. Există studii care indică faptul că dozele mari de vitamina A în timpul sarcinii pot dăuna fătului. Cum vitaminele prenalatale conțin deja vitamina A, folosirea retinoizilor ar conduce la o supradoză de vitamina A. Chiar dacă nu există studii concludente care să ateste că retinoizii pot avea efecte adverse clare, se recomandă ca orice produs de îngrijire sau tratare cu retinoizi să fie evitat pe perioada sarcinii. Urmăriți etichetele pentru a nu folosi produse ce conțin următoarele ingrediente: Differin (adapalene), Retin-A, Renova, Acidul retinoic, Retinol, Retinil linoleat, Retinil palmitat, Tazorac si Avage ( tazarotena).
  2. Acidul Salicilic – este un acid mai slab, utilizat pentru tratarea afecțiunilor pielii, în special în cazul acneei. Îl regăsim în loțiunile tonice, creme sau spume de curățare facială. Se mai utilizează și sub forma acidului BHA (beta-hidroxi acid) mai ales în cadrul produselor exfoliante. Folosit în doze mari, acest ingredient poate cauza complicații pe parcursul sarcinii. Încercați să îl

folosiți mai rar și în formule cât mai diluate. Pentru a nu vă îngrijora, mai bine vizitați medical dermatolog pentru o exfoliere facială în condiții sigure pentru dumneavoastră.

  1. Oxibenzona – o serie de produse destinate protecției solare conțin ingrediente chimice, pe care ar trebui să le evitați în timpul sarcinii. Oxibenzona este absorbită de piele și poate „relaționa” cu hormonii din organism. În această perioada e bine să folosiți produse cât mai naturale.
  2. Parabenii – acest grup de substanțe chimice se folosește pentru conservarea produselor cosmetice și de îngrijre personală. Absorbiți în corp prin piele din cauza estrogenului, aceștia pot deregla funcțiile hormonilor. Există studii care arată o legătură între parabeni și o serie de probleme de sănătate (tulburări de dezvoltare și reproducere, iritații ale pielii, cancer). Ideal este să îi evităm tot timpul, nu doar pe parcursul sarcinii.

 

Ce schimbări la nivelul pielii pot interveni pe parcursul sarcinii?

În timpul sarcinii, multe dintre femei, datorită modificărilor la nivelul sistemului imunitar, se confruntă cu o sensibilitate mai mare la nivelul tenului. Astfel femeile însărcinate pot avea un ten deshidratat, pe care apar diverse zone roșii, cu cojițe care încep să devină pruriginoase, fie apar leziuni acneiforme sau pete pigmentare.

Acneea

Din cauza nivelului schimbător de estrogen din organism, multe femei se pot confrunta cu acneea în timpul primului trimestru de sarcină. În această perioadă nu sunt indicate tratamentele agresive și cremele ce conțin ingredientele din lista de mai sus. Asigurați-vă că aveți o rutină zilnică de curățare a pielii cu un demachiant blând, evitați machiajul și folosiți apa termală de câte ori simțiți nevoia. Schimbați prosopelul de față o dată la zile și aveți răbdare pentru că acneea, dacă este indusă de sarcină, va trece. Important este să vă adresați medicului dermatolog pentru a urma un tratament permis de tratare a acneei.

Uscarea pielii și alte schimbări la nivelul tenului

În această perioadă, după cum am mai afirmat, tenul pe perioada sarcinii poate suferi unele modificări: obișnuia să fie mai seboreic, devine mai uscat, sau din contră, un ten normal sau mixt devine mult mai sensibil. Prin urmare, rozaceea, acneea, excesul firelor de păr, tulburările pigmentare la nivelul feței sunt cele mai frecvente probleme dermatologice în perioada sarcinii. Prin urmare se recomandă tratamentele de hidratare intensă a pielii, fără a uita de hidratarea cu cel puțin 2 litri de apă pe zi și alte lichide. Cel mai bine este să ne sfătuim împreună cu medicului dermatolog pentru a alege produsele potrivite de îngrijire.

Creșterea și căderea părului

Căderea părului poate fi determinată de modificările hormonale normale cu care se confruntă toate femeile însărcinate. În momentele în care corpul trece printr-o schimbare dramatică hormonală, ciclul normal de creștere a părului se blochează. Dacă această cădere a părului este cauzată de deficiența nutrițională sau de o boală, este foarte important să vă adresați medicului specialist pentru a se trata cauza.

La unele femei, aceste schimbări hormonale au efecte inverse, iar părul își schimbă textura, crește mai repede, devine mai bogat.

În orice caz, se recomandă o dietă bogată în vitamine, minerale, fier și proteine. Folosiți un șampon cu o

formulă mai delicată, potrivit pentru spălări frecvente, care nu conține detergent ce irită scalpul, iar părul îl puteți purta lejer, pentru a nu agresa părul.

Vergerturile

Vergeturile sunt de fapt niște rupturi la nivelul țesutului conjuctiv, adică țesutul de suport al pielii, acest lucru determinând o subțiere a dermului. Au un aspect, o textură și o culoare diferite de restul tegumentului, iar culoarea lor este inițial roz-roșiatică, sau chiar violacee, treptat devenind alb-sidefii și dând un aspect ridat al pielli. Aproximativ 75% dintre gravide se confruntă cu această problemă, vergeturile apărând în mod special pe abdomen și pe sâni, acolo se produce distensia cea mai mare, cu precădere în al treilea trimestru de sarcină.

Ce putem face să prevenim apariția lor?

Se recomandă aplicarea cremelor hidratante sau emoliente pe zonele predispuse la apariția vergeturilor, pe toată perioada sarcinii. În plus, în farmacii se găsesc o serie de produse dermo-cosmetice cu o formula special creată pentru prevenirea apariției vergeturilor, ele putând fi utilizare în al doilea trimestru de sarcină.

Trebuie să știți că există și tratamente pentru estomparea vergeturilor: radiofrecvența bipolar subablativă, laserul colorat pulsat, peelingurile chimice, biorevitalizarea. Aceste tratamente se pot face după perioada sarcinii și după alăptat.

EXPUNEREA LA SOARE ÎN TIMPUL SARCINII

Este permisă expunerea la soare, însă în anumite intervale de timp, cu măsură și dacă femeia însărcinată știe că nu are un istoric de foto-alergii, de reacții de tip alergic, urticarian la ultra-violete, la soare și dacă nu există altă patologie asociată. Este chiar benefic pentru gravide să se expună la soare, însă cu grijă și folosind produse de fotoprotecție special destinat tenului sensibil. Viitoarele mămici trebuie să fie atente la afecțiunile de tip melasmă, leziunile pigmentare, acele pete maronii care apar pe ten. Ele ori există deja în istoric, ori se pot dezvolta pe parcursul sarcinii.

În perioada sarcinii trebuie urmate toate măsurile de fotoprotecție: îmbrăcăminte, pălărie, ochelari de soare, produse cu fotoprotecție, chiar dacă nu suntem la plajă (chiar și pe stradă sau în mașină) pentru a preveni sau trata leziunile pigmentare, dar și pentru protecție alunițelor. Există nevi pigmentari care se pot modifica în perioada de sarcină (pot crește, își pot modifica dimensiunea, culoarea, suprafața) și alunițe noi. Ele trebuie urmărite de medicul dermatolog la anumite intervale de timp.

Articol recomandat de dr. Nadiţa Popovici, Clinica DermaSkin.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Şi-a revenit! Consilierul personal al preşedintelui CJ Timiş, atac grobian la primarul Fritz: „Un individ atât de josnic”

Nici nu a ajuns bine consilier personal al noului preşedinte al CJ Timiş, Alfred Simonis,…

6 ore ago

Crimă cu premeditare şi sânge rece! Şi-a lovit victima în cap şi apoi a incendiat-o

Marţi dimineaţa, Poliția Municipiului Caransebeș a fost sesizată prin SNUAU 112 că o persoană arde…

6 ore ago

RETIM și ADID Timiș lansează Abonamentul Verde: soluție pusă la dispoziția utilizatorilor casnici și noncasnici din Zona 1 Timișoara pentru colectarea deșeurilor vegetale

RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, anunță lansarea Abonamentului Verde, un serviciu…

7 ore ago

UPT şi Hidroelectrica au semnat un Memorandum de Colaborare pentru avansul tehnologic și educațional în hidroenergie și ingineria energetică

Într-un moment definitoriu pentru parteneriatele dintre mediul universitar și sectorul energetic, Hidroelectrica, liderul național în…

7 ore ago

O fetiţă de doar zece ani a plătit cu viaţa greşeala unei şoferiţe grăbite în trafic

Accident mortal, marți în Timișoara. O femeie de 38 de ani a condus un autoturism…

9 ore ago

Dominic Fritz consideră o glumă numirea lui Robu pe funcția de consilier personal al lui Simonis

Actualul lider USR Timiș, cel care l-a învins pe Nicolae Robu la alegerile pentru funcția…

10 ore ago