Pentru a nu mai apărea probleme cu pacienţii violenţi care sunt internaţi în cadrul spitalelor de psihiatrie, Bianca Gavriliţă, deputat de Timiş, a promovat o lege care să reglementeze acest domeniu. Fiecare unitate medicală va avea un corp de pază şi protecţie propriu.
Nu a trecut mult timp de când la spitalul de psihiatrie de la Săpoca şase pacienţi au fost ucişi de un alt pacient cu probleme grave. Cu un comportament extrem de violent, el a bătut până la moarte alţi bolnavi, fără a putea fi oprit de o asistentă sau un medic. „Astfel de pacienţi sunt aduşi la spital de cinci mascaţi şi sunt predaţi unui medic şi a unei asistente. Faceţi comparaţia”, a declarat Gavriliţă.
Proiectul de lege promovat este aproape de a trece de votl parlamentlui, iar odată trecut, va oferi mult mai multă siguranţă, dar, mai ales, o reglementare clară a acesti domeniu.
Fost director al spitalului de specialitate de la Jebel, Gavriliţă spune că s-a lovit permanent de asemenea probleme legate de pacienţi, iar domeniul trebuie clar reglementat.
„M-am lovit de diferite situaţii ce nu puteau fi rezolvate pentru că nu exista o lege, nu exista legislaţie. Am lucrat la lege cu specialişti, psihiatrii care lucrează în spitale. Am avut şi o întâlnire cu spitalele de profil. Acestea au caracter special, cei internaţi sunt acolo pentru fapte penale, nu au discernământ. Sunt achitaţi juridic dar sunt internaţi acolo. Anual se face revizuirea stării de sănătate mintală, raportul se duce la judecător, care decide dacă se prelungeşte internarea sau nu. Noua lege stabileşte clar cum se aduce pacientul, care e circuitul, tot. Spitalul ţine loc de penitenciar.
Un alt subiect ce va fi reglementat se referă la contribuţia Ministerului Justiţiei la viaţa acestor pacienţi.
„Ministerul Justiţiei nu contribuie cu nimic financiar la situaţia acestor pacienţi ei. Acum, ei vor contribui cu bani, de exemplu pentru deplasarea la judecătorii la un proces”, mai subliniază Gavriliţă.
Noua lege va stabili şi modul în care aceşti pacienţi vor beneficia de un minim de demnitate umană. După cum se ştie, cei internaţi la psihiatrie nu au acces la obiecte ascuţite, deci nu se pot bărbieri sau tunde, noul cadru legal le va oferi sprijinul necesar pentru astfel de operaţiuni. Fiecare spital urmează să aibă propriul departament de specialitate pentru pază şi protecţie, aşa cum este cazul în orice unitate similară din străinătate.
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…