Administratie

Direcţia de Cultură Timiş cere reglementarea acţiunilor organizate în spaţiile publice. Multe afectează patrimoniul arhitectural al oraşului

Timişoara e plină de tot felul de evenimente culturale, ceea ce, în principiu e bine, doar că multe dintre acestea afectează patrimoniul arhitectural din zona zero a Timişoarei. De curând, în Piaţa Sfântu Gheorghe, renovată în cadrul proiectului care a transformat întreg centrul istoric al Timişoarei, a fost organizat un asemenea eveniment, dar care a presupus folosirea focului. Spectaculoasă, acţiunea a lăsat urme în zona unde a avut loc. Pavajul nou a fost pătat după ce acolo s-au utilizat motorină şi materiale pirotehnice. Asemenea probleme nu ar putea să mai apară, dar pentru aceasta este necesară impunerea unor reglementări clare.

„Sunt bucuros că se întâmplă asemenea evenimente, chiar dacă se suprapun. Mi-aş dori un regulament pentru aceste acţiuni, pe care să le avizăm şi noi, multe degradează patrimoniul Timişoarei. Constatăm o utilizare necorespunzătoare a spaţiului istoric: de exemplu, în Piaţa Sfântu Gheorghe a avut loc un eveniment care a presupus utilizarea focului, a efectelor pirotehnice. Dar, din păcate, aceasta a dus la apariţia de zone unde pavajul a fost ciobite sau a fost pătat cu motorină. Nu există un regulament clar, nu se gândesc la patrimoniu aceşti organizatori. Legal, ar trebui să avizăm fiecare eveniment. Ar trebui să fie un regulament avizat de noi şi făcut de primărie, care să specifice cum se protejează pavajul, clădirile, nivelul sunetului folosit la evenimente”, a declarat Sorin Predescu, directorul Direcţiei de Cultură.

Situaţia nu e una singulară şi nici nouă.

„Au mai fost şi alte probleme, în trecut. Nu sunt avizate cu grijă pentru zona istorică. Nu mi se pare potrivit ca un festival cu foc şi motorină să fie în această zonă. De asemenea, vibraţia pe care o dă muzica afectează clădirile, se foloseşte o putere a boxelor din ce în ce mai mare. La acel Festival al Luminii, din Piaţa Unirii, era montată o boxă spre statuia de gresie din piaţă. Ei spun că boxa era parte din scenă, că aşa era conceptul. Nu pare că ar exista o grijă pentru spaţiile publice. Nimeni nu poate fi sancţionat, pentru că nu e stabilit un regulament. Noi ce putem e să ne îndreptăm asupra primăriei şi ei la rândul lor se îndreaptă împotriva organizatorilor şi tot aşa mai departe…”, a mai subliniat Predescu.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

12 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

13 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

14 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

16 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

17 ore ago