Administratie

Direcţia de Cultură Timiş cere reglementarea acţiunilor organizate în spaţiile publice. Multe afectează patrimoniul arhitectural al oraşului

Timişoara e plină de tot felul de evenimente culturale, ceea ce, în principiu e bine, doar că multe dintre acestea afectează patrimoniul arhitectural din zona zero a Timişoarei. De curând, în Piaţa Sfântu Gheorghe, renovată în cadrul proiectului care a transformat întreg centrul istoric al Timişoarei, a fost organizat un asemenea eveniment, dar care a presupus folosirea focului. Spectaculoasă, acţiunea a lăsat urme în zona unde a avut loc. Pavajul nou a fost pătat după ce acolo s-au utilizat motorină şi materiale pirotehnice. Asemenea probleme nu ar putea să mai apară, dar pentru aceasta este necesară impunerea unor reglementări clare.

„Sunt bucuros că se întâmplă asemenea evenimente, chiar dacă se suprapun. Mi-aş dori un regulament pentru aceste acţiuni, pe care să le avizăm şi noi, multe degradează patrimoniul Timişoarei. Constatăm o utilizare necorespunzătoare a spaţiului istoric: de exemplu, în Piaţa Sfântu Gheorghe a avut loc un eveniment care a presupus utilizarea focului, a efectelor pirotehnice. Dar, din păcate, aceasta a dus la apariţia de zone unde pavajul a fost ciobite sau a fost pătat cu motorină. Nu există un regulament clar, nu se gândesc la patrimoniu aceşti organizatori. Legal, ar trebui să avizăm fiecare eveniment. Ar trebui să fie un regulament avizat de noi şi făcut de primărie, care să specifice cum se protejează pavajul, clădirile, nivelul sunetului folosit la evenimente”, a declarat Sorin Predescu, directorul Direcţiei de Cultură.

Situaţia nu e una singulară şi nici nouă.

„Au mai fost şi alte probleme, în trecut. Nu sunt avizate cu grijă pentru zona istorică. Nu mi se pare potrivit ca un festival cu foc şi motorină să fie în această zonă. De asemenea, vibraţia pe care o dă muzica afectează clădirile, se foloseşte o putere a boxelor din ce în ce mai mare. La acel Festival al Luminii, din Piaţa Unirii, era montată o boxă spre statuia de gresie din piaţă. Ei spun că boxa era parte din scenă, că aşa era conceptul. Nu pare că ar exista o grijă pentru spaţiile publice. Nimeni nu poate fi sancţionat, pentru că nu e stabilit un regulament. Noi ce putem e să ne îndreptăm asupra primăriei şi ei la rândul lor se îndreaptă împotriva organizatorilor şi tot aşa mai departe…”, a mai subliniat Predescu.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

7 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

8 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

10 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

11 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

16 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

16 ore ago