Primăria Timişoara

Nicolae Robu s-a supărat pe consilierii locali: Asumați-vă desființarea Colterm

După ce i-a convins pe consilierii locali să trimită de la bugetul primăriei către Colterm 38,9 milioane de lei, pentru a acoperi pierderile tehnice ale societăţii de termoficare, primarul Nicolae Robu nu a mai reuşit să facă la fel şi cu o altă hotărâre, prin care preţul energiei termice era ajustat.

Dăm bani de la buget pentru pierderile din reţeaua societăţii de termoficare, dar aceasta nu capătă, cel puţin momentan, şi de tarife mai mari plătite de consumatori. Primarul Nicolae Robu nu a reuşit să obţină aprobarea consilierilor locali pentru a scumpi căldura, ceea ce l-a enervat serios. El le-a cerut aleşilor să-şi asume desfiinţarea Colterm, pentru că acea scumpire ar fi oferit, de fapt un preţ real la energia termică produsă. Unul fundamentat, spune primarul.

„Oameni buni, noi vrem să falimentăm Colterm? Dacă noi nu avem prețul real, acolo se produce un deficit zi de zi, mergem în faliment. Hai, luați decizia, votați pentru desființare. Cu asta echivalează ce faceți dvs. nesusținând actualizarea prețului. Nu suntem conștienți de consecințe? Și așa greu ținem în viață societatea. Dacă nu vrem să mai existe, asumați-vă răspunderea desființării și loviți în 60.000 de familii, pentru că asta se întâmplă acum, în prag de iarnă. Este un preț fundamentat”, a fost discursul edilului-şef post-vot pe tema scumpirii gigacaloriei.

Un număr de 9 consilieri locali nu au vrut să-şi asume majorarea, abţinându-se de la vot, aceasta a fost îmbrăţişată de doar 13, nu îndeajuns ca proiectul să treacă. Dacă priuectul era aprobat, preţul ajungea la 204,79 lei/Mwh pentru energia termică destinată consumatorilor casnici și a prețului de 205,45 lei/Mwh pentru energia termică destinată consumatorilor noncasnici.

Totuşi, Colterm nu pleacă de la şedinţa de plen cu mâna goală, ci cu nu mai puşin de 38,9 milioane de lei, inclusiv TVA, bani care ar trebui să acopere integral pierderie tehnologice induse. O sumă îndeajuns de mare ca să garanteze obţinerea unui credit de la o bancă comercială, cu care societatea să-şi asigure funcţionarea, acum în prag de iarnă. Acest proiect a obţinut voturile consilierilor, la a doua strigare, după ce iniţial şi acesta fusese respins, la precedenta şedinţă de plen, după ce apăruse brusc şi neaşteptat pe lista iniţiativelor care ar fi trebuit votate de consilieri.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

S-au împărţit ministerele pe partide. PNL rămâne marele perdant. Un timişorean va fi sigur în guvern, un altul e în cărţi

În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…

2 ore ago

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

5 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

6 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

7 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

7 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

7 ore ago