Diverse

O pasăre răpitoare și-a întrerupt zborul în Timiș, electrocutându-se de un stâlp de înaltă tensiune

O pasăre răpitoare care a parcurs o călătorie lungă și-a găsit sfârșitul în țara noastră, în Timiș, după ce a fost electrocutata de un stâlp de medie tensiune. Șerparul (Circaetus gallicus), echipat cu un transmițător satelitar în 2017 de către ornitologii de la Parcul Național Duna-Ipoly din Ungaria, și-a petrecut primul Crăciun în apropiere de Ierusalim, în Cisiordania, și primele zile din anul 2018 nu departe de Mecca, în Arabia Saudită.

Această pasăre petrece nouă luni din viață în zone de conflict precum: Siria, respectiv Sudan și Sudanul de Sud, unde avea cartierele de iernare. Traversează de două ori Deșertul Sahara și, pe 7 septembrie 2019, la ora 23, transmițătorul emite ultimele date din România. (http://www.satellitetracking.eu/inds/showmap/?check_334=334).

„Și tocmai dintr-o arie protejată – Pădurea Macedonia, din județul Timiș. Tânărul șerpar încă nu împlinise trei ani de viață. La câteva ore după ce trecuse granița țării noastre zburând dinspre Serbia, fusese electrocutat pe un stâlp electric de medie tensiune.

Anual zeci, probabil, sute de mii de păsări mor în România din cauza electrocutării pe stâlpii liniilor de medie tensiune. Și există peste un milion de stâlpi în țară!

Nu trebuie să privim foarte departe pentru a arăta exemple pozitive în ceea ce privește atitudinea de a proteja păsările de astfel de accidente. În Ungaria, printr-un acord semnat în 2008, toate companiile furnizoare de energie electrică și-au luat angajamentul de a modifica liniile existente de medie tensiune pentru protejarea păsărilor până în 31 ianuarie 2020.

Grupul Milvus lucrează la rezolvarea problemelor cu care se confruntă păsările în ceea ce privește liniile electrice încă din 1995. Atunci am instalat primul suport pentru cuib de barză. Între timp, am realizat studii și am întreprins acțiuni concrete față de stâlpii care prezentau pericol pentru păsări. Prin proiecte finanțate de UE, de pildă, pentru conservarea dumbrăvencei, am reușit să „neutralizăm” câteva mii de astfel de stâlpi. Cu toate acestea, reprezintă doar o picătură într-un ocean”, transmit reprezentanții asociației, prin vocea Laurei Turdean, consultant de specialitate: Papp Tamás.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Conflict 3 la 1 într-o şcoală din Lugoj. Noroc cu intervenţia poliţiştilor

În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…

2 ore ago

C9. Peciu Nou, scorul campionatului după ce a dat de pământ cu Periamul

Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…

2 ore ago

Echipele distribuitorului de energie electrică se află în continuare pe teren

Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…

3 ore ago

Demarează acțiunea de autorizare a comercianților stradali de produse specifice de Sfântul Nicolae

Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…

4 ore ago

Sâmbăta viitoare se deschide Târgul de Crăciun de la Timișoara

Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…

4 ore ago

Aproape 12.000 de timișeni fără curent electric. CJT cere intervenția rapidă a echipelor distribuitorului de electricitate

Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…

4 ore ago