Zâmbete amare

Până unde a ajuns prostituţia intelectuală în PSD Timiş? Fix până la universitara şefă a femeilor social-democrate

În urmă cu 30 de ani, la Timişoara izbucnea revolta împotriva regimului comunist, cel mai ticălos dintre cele care s-au instalat în Europa după ultimul război mondial. Credeam atunci că, odată cu dispariţia comunismului, va dispărea şi pupincurismul greţos, cu care era înconjurată familia Ceauşescu. Credeam…. Iată că, tot la Timişoara, în urmă cu câteva zile, a reînviat acel discurs.

Autoarea ditirambilor este şefa Organizaţiei de Femei a PSD Timiş, Romaniţa Jumanca, iar obiectul laudelor pe care ar fi gelos şi Ceauşescu, dacă ar fi trăit, este Viorica Dăncilă. De menţionat că Jumanca este cadru univesitar la Facultatea de Filologie a UVT, fiind un profesor cunoscut în oraş de Limba Engleză.

„Doamna Viorica Dăncilă ar fi fost alegerea mea şi dacă nu aş fi făcut parte din PSD. Aş fi votat cu doamna Viorica Dăncilă cu aceeaşi convingere pe care o am astăzi. De ce? Pentru că are un mesaj care îndeamnă la unitate şi respect într-un spaţiu politic infestat de ură, de dezbinare, de un limbaj aş spune suburban şi foarte agresiv. Are principii ferme şi corecte. Reprezintă un echilibru în politică. A dovedit o capacitate extraordinară de muncă care desigur ne inspiră şi pe noi. (Asta cu “inspiraţia” e epocală, n-am mai auzit-o de peste 30 de ani, atunci când Ceauşescu îi “inspira” şi pe intelectuali şi pe muncitori, ţărani, medici, scriitori etc.) A demonstrat o voinţă de fier de care actualul preşedinte s-a dovedit incapabil în momente dificile. A dovedit a fi o persoană care a asigurat stabilitatea ţării. A impulsionat prin măsuri legislative ferme, indici incomensurabili de creştere economică. Are în spatele ei o guvernare foarte bună. A făcut multe lucruri extrem de bune pentru noi, pentru români, pentru copiii noştri. A dovedit că în România se poate trăi mai bine. Viorica Dăncilă are o eleganţă de care politica românească, spunem noi, are nevoie”, a zeificat-o Jumanca pe Dăncilă, potrivit Adevarul.ro, citind de pe o coală cu noduri în gât date de o emoţie răvăşitoare.

Şi şefa PSD-istelor din Timiş nu s-a oprit la acest elogiu bombastic. Profesoara o scuză pe Dăncilă pentru modul în care masacrează, la orice ieşire publică, limba română, găsind o explicaţie: emoţia. „În primul rând, doamna Dăncilă se regăseşte într-o poziţie nu grozav de comodă. Emoţiile, atunci când eşti într-o asemenea poziţie, există, a explicat Jumanca. Un dascăl de filologie ar trebui să fie cel puţin revoltat când un politician, fie el şi Dăncilă, batjocoreşte zilnic limba română. Cum poate Jumanca să le ceară elevilor şi studenţilor să vorbească limba română corect, atâta timp cât o scuză atât de penibil pe Dăncilă? Ce face dascălul Jumanca, atunci când la examene, teze, extemporale, studenţii sau elevii „ucid” limba română(sau engleză)? E îngăduitoare pe motiv de emoţii? Oare un copil sau un tânăr când dă un examen, nu are emoţii?

Cert este faptul că, atunci când un dascăl universitar se pretează la astfel de scuze, pentru a apăra un analfabet funcţional şi un agramat se cheamă prostituţie intelectuală. Dincolo de faptul că, după trei decenii, a reînviat pupincurismul. Tot la Timişoara.  

Altfel, nu va trece mult timp, iar Viorica Dăncilă va fi istorie chiar şi în PSD. PSD-iştii vor fi primii care se vor dezice de ea şi din „analfabetă” nu o vor scoate. Ce va face atunci Romaniţa Jumanca? Se va şterge la gură cu hârtie igienică, precum Victor Rebengiuc în 1989, că tot am început cu Revoluţia? Sau va merge pe cărarea deschisă de Tudor Postelnicu? Vă amintiţi de acel „Am fost un dobitoc”?

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

15 minute ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

26 de minute ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

3 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

5 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

5 ore ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

8 ore ago