Primăria Timişoara

Primarul a cerut spălarea excesivă a străzilor, dar a fost salvat de mama natură

Aflat în disperare de cauză după ce smogul a umplut centrul Timişoarei, dar şi statisticile anunţate de staţiile de măsurare a calităţii aerului, primarul Timişoarei a dat ordin ca spălarea străzilor să se intensifice, aceasta folosind şi o serie de aditivi speciali. Planurile edilului-şef au fost anticipate de mama natură, odată cu ploaia de marţi, care a dus la revenirea indicatorilor de la staţiile de măsurare, la „verde”.

Nicolae Robu a fost salvat de mama natură. După ce o săptămână a fost nevoit să dea zilnic explicaţii, inclusiv ştiinţifice şi cu date de pe Wikipedia, el a avut, probabil, o dimineaţă de miercuri mult mai liniştită. Ploaia care a căzut peste oraş a „spălat” praful şi noxele din aer, făcând ca efortul insistent al companiei de salubritate stradală, din aceste zile, să fi fost în mare parte degeaba.

Staţiile de măsurare a nivelului poluării au revenit miercuri dimineaţa la „verde” culoare care arată o calitată foarte bună a aerului. Cea mai mare problemă, cea a prafului, a fost rezolvată de ploaie.

Zilele trecute, mai mulţi angajaţi de la salubritate au fost observaţi spălând cu insistenţă zona din jurul staţiei de măsurare instalată în Calea Şagului. Robu a recunoscut că el a cerut intensificarea operaţiunilor de spălare a străzilor, dar nu a precizat dacă a cerut acest lucru şi pentru zona staţiei, unde stăruinţa operatorilor de salubritate depăşea normalul.

„Eu am dispus să se intensifice spălarea străzilor, să aibă loc o accelerare. Avem multe şantiere, se produce praf, vremea e uscată, iar praful ajunge în atmosferă. Nu ascundem realitatea, ar însemna să închidem ochii. Eu nu fac naveta de la munte, ci trăiesc aici secundă de secundă. Vă asigur că sunt preocupat de parametrii mediului. Personal, am urmărit la 15  – 20 de momente cum sunt parametri, dar nu contează ăia instant. Când am venit eu primar erau 45 de depăşiri pe an, acum suntem la media de 7,9. Am pus nişte aditivi în apa folosită la spălat străzi, care ţine praful la sol”, a declarat Robu.

Cel de-al doilea mare motiv de care primarul vorbea insistent atunci când căuta explicaţiile ştiinţifice ale smogului, arderea frunzelor, se combate cu arme secrete! Mai precis, primarul le-a cerut oamenilor să nu mai ardă frunzele, ci să le pună în saci, alături de pubele. În mod normal, cei doi operatori de salubritate nu ridică asemenea deşeuri, dar Robu spune că rezolvă el: „Am făcut apel celor doi operatori să ridice acei saci. Dacă nu, noi facem, numai eu ştiu cum. Vom strânge sacii, după câteva zile, nu trimitem zilnic pe traseu maşinile”.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Liceenii din Timişoara au intrat în spaţii interdimensionale şi au creat opere de artă/FOTO

Elevii Liceului de Arte Plastice din Timișoara, ai Colegiul Național Bănățean și ai Liceului de…

3 ore ago

RETIM anunță modificarea tarifelor de facturare (colectare-transport și tratare) a deșeurilor municipale în Zona 1 a județului Timiș

RETIM Ecologic Service S.A. informează toți utilizatorii serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de proprietari/locatari,…

6 ore ago

Poli Kids Fest vine cu o mulţime de surprize, activităţi distractive şi chiar ridicări cu balonul

Lumea inocenţei şi a copilăriei va fi recreată cu ajutorul UPT în acest weekend. Campusul…

6 ore ago

La Timișoara se pregătesc mai multe eveniment dedicate zilei de 1 Iunie/Foto

Timișoara va avea, cu ocazia zilei de 1 Iunie, o serie de evenimente care sunt…

7 ore ago

Sfârşit tragic pentru un tânăr de 31 de ani, care a murit în bazinul de înot din zona Dacia

Un tânăr şi-a găsit sfârşitul în bazinul de înot din zona Dacia, marţi seara în…

8 ore ago

Gerald Simonis, candidat independent la Primăria Moșnița Nouă: “Banii comunității trebuie cheltuiți pentru nevoile oamenilor”

În 2020, după alegerile locale, în Moșnița Nouă spiritul civic a crescut simțitor, comunitatea s-a…

8 ore ago