Primăria Timişoara

Societatea ELBA se apără în problema buclei pentru tramvaie: în subsol se află două niveluri subterane

În mod sigur, disputa legată de accesul tramvaielor pe bucla de întoarecere de la Gara de Nord, existentă între Primăria Timişoara şi societatea ELBA, care deţine terenul pe care aceasta se află, nu va fi prea curând închisă. Societatea menţionată se apără în acest scandal şi susţine că acel teren, aflat sub bucla de întoarcere ar avea încă două niveluri subterane, care includ şi o staţie de epurare a apei.

ELBA e in curs de demolare

Deşi au existat noi întâlniri între părţi, acestea nu au reuşit să ajungă la un numitor comun, în aşa fel încât oamenii să beneficieze de transport în comun cu tramvaiul în zona Gării de Nord. După ce primarul Nicolae Robu a reacţionat şi a atacat societatea care deţine acel teren, reprezentanţii firmei au reacţionat şi au oferit o serie de explicaţii.
Astfel, spune ELBA, sub semnătura directorul Bogdan Cocian, „sub buclă de întoarcere a tramvaiului, se află o parte a fabricii, cu două nivele subterane, conținând procese tehnologice ale societății, precum stația de epurare ale apei rezultate din procesul de galvanizare”.
De asemenea, el se referă şi la celebra stradă care ar urma să vină în continuarea podului Eroilor şi care este, acum, tot proprietatea societăţii.

„Ca și celalalte active ale societății, aceasta a intrat în domeniul privat, când a fost cumpărată la momentul privatizării, aici desfășurându-se cea mai mare parte din activitatea logistică a fabricii, halele de producție aflându-se de o parte și de altă ale acestei străzi”, se mai spune în anunţ.

Din septembrie 2013, societatea timisoreană activează într-un nou sediu, deschis în parcul industrial Freidorf, aparținând chiar Primăriei Timișoara.
În ceea ce privește vechiul sediu, acesta ar urma să fie vândut, iar sumele obținute să fie folosite pentru dezvoltarea activitătii firmei.

„Urmare a mutării la noul sediu, imobilele existente fiind într-un grad de vetustate avansat, s-a decis demolarea acestora, după îndeplinirea tuturor demersurilor legale și obținerea autorizației de demolare. Terenul propriu zis nu mai prezintă utilitate în vederea îndeplinirii obiectului principal de activitate al societății, care este producția de corpuri și echipamente electronice și de iluminat. ELBA prevede în perioada 2020-2022, investiții de peste 17 milioane de euro, necesare în activitatea de inovație, cercetare dezvoltare, linii tehnologice noi, aferente activității de producție, în baza proiectelor Automotive, deja câștigate. Aceste investiții se vor realiza și cu surse atrase, dar și din surse proprii. În acest sens, valorificarea în cele mai bune condiții a terenului, reprezintă o necesitate clară ”, mai spun reprezentanții societătii timișorene.

Terenul vizat ar fi fost ingrădit „pentru deschiderea șantierului și derularea activităților de demolare a clădirilor. Îngrădirea propriu-zisă s-a derulat la începutul anului 2018”.

Cei de la ELBA spun că discuţii legate de acel teren se poartă de nu mai puţin de patru ani. STPT ar fi fost notificată asupra situaţiei de aproape un an de zile, spun cei de la societatea timişoreană.

„Discutiile cu conducerea STPT (fost RATT) au fost purtate încă de acum 4 ani, cu solicitarea de a reglementa situația buclei de tramvai. Mesajele primite neoficial, susțineau că există un proiect al Primăriei, de prelungire a liniei de tramvai, de pe Strada Gării până la zona Solventul, urmând ca bucla de întoarcere de pe terenul ELBA să fie desființată. De peste un an de zile, STPT a fost notificată oficial cu privire la situația existentă; STPT a transmis notificarea către PMT; până în prezent nu am primit un raspuns”, se mai spune în comunicat.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

8 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

11 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

12 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

12 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

13 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

15 ore ago