Pe 16 decembrie, spaţiul fostei comenduiri a cazarmei Timişoara, din Piaţa Libertăţii, acolo unde va fi înfiinţat Muzeul Naţional al Revoluţiei Române, se va deschide, în premieră, pentru publicul timişorean. În încăperile unde a funcţionat fostul muzeu militar se va amenaja, cu un efort logistic imens, o expoziţie pentru sărbătorirea a 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989.
Operaţiunile preliminare demarării reabilităriii Cazarmei din Piaţa Libertăţii decurg foarte bine, iar în funcţie planurile proiectului şi de expertiza care se va realiza acolo se va decide şi ce se va lucra acolo şi care este nivelul investiţiei necesare.
„A fost semnat un protocol între Ministerul Culturii şi cel al Apărării, iar Garnizoana a fost cedată pentru a se face un muzeu al Revoluţiei Române. Clădirea e proprietatea Ministerului Culturii, există o finanţare a Băncii Europene Pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru reabilitarea clădirii şi pentru partea muzeală. În acest moment se definitivează caietele de sarcini pentru aceste operaţiuni. Proiectul pentru partea de reabilitare e făcută de Facultatea de Arhitectură Ion Mincu, iar pentru partea muzeală e făcută de UNATC (n.r. Uniunea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie, partea de cinema. Ulterior, se intră în concurs de soluţii, sper ca formalităţile să se încheie repede. A fost eliberat un certificat de urbanism de primărie. Vor veni expertizele şi în funcţie de soluţiile găsite începe reabilitarea şi realizarea pentru ideea muzeală. De această clădire răspundem noi, ca reprezentanţi ai Ministerului Culturii în teritoriu”, a declarat Sorin Predescu, şeful Direcţiei de Cultură Timiş.
Intenţia instituţiei este să organizeze, pe 16 decembrie, un prim eveniment acolo, pentru ca publicuă să aibă, în sfârşit, acces în cadrul Garnizoanei.
„Într-un plan de acţiune, organizăm în 16 decembrie o expoziţie în acel spaţiu şi suntem în plin demers pentru a sărbători Revoluţia la 30 de ani, pentru a deschide acel spaţiu măcar parţial. Evenimentul va fi deschis chiar în data de 16. Lucrăm la conţinut şi la partea tehnică. Am avut deja discuţii cu cei de la Memorialul Revoluţiei, să vedem cum ne potrivim. Trebuie precizat clar că acest Muzeu al Revoluţiei Române nu ia locul Memorialului Revoluţiei. E o necesitate pentru a avea un spaţiu de vizitat pentru turişti. Memorialul are o componentă arhivistică şi de cercetare extem de importantă şi ar trebui să fie finanţată în continuare şi să aibă şi spaţiul de desfășurare a activităţii la Garnizoană. Plasarea în centrul Timişoarei ar putea face ca muzeul să devină un punct de atracţie”, a mai subliniat Predescu.
Expoziţia nu va avea un buget propriu special destinat, fiind realizată cu efortul celor de la Direcţia de Cultură. Cel mai probabil, aceasta va fi găzduită în locaţia fostului muzeu militar care a funcţionat la Garnizoană. Chiar dacă acolo a funcţionat ceva asemănător, şi aşa sunt necesare lucrări de amenajare şi igienizare semnificative, a mai declarat Predescu.
Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…
Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest…
Jumătate dintre utilajele care vor lucra la forarea tunelurilor care vor fi realizate pe porțiunea…
În urma unei investiții a Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA Banat), la Oravița au…
La foc automat. Ca în fiecare toamnă, prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj nu prea…
Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele…