Administratie

Spaţiul viitorului Muzeu al Revoluţiei Române din Timişoara se deschide, în premieră, pentru publicul timişorean

Pe 16 decembrie, spaţiul fostei comenduiri a cazarmei Timişoara, din Piaţa Libertăţii, acolo unde va fi înfiinţat Muzeul Naţional al Revoluţiei Române, se va deschide, în premieră, pentru publicul timişorean. În încăperile unde a funcţionat fostul muzeu militar se va amenaja, cu un efort logistic imens, o expoziţie pentru sărbătorirea a 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989.

Operaţiunile preliminare demarării reabilităriii Cazarmei din Piaţa Libertăţii decurg foarte bine, iar în funcţie planurile proiectului şi de expertiza care se va realiza acolo se va decide şi ce se va lucra acolo şi care este nivelul investiţiei necesare.

„A fost semnat un protocol între Ministerul Culturii şi cel al Apărării, iar Garnizoana a fost cedată pentru a se face un muzeu al Revoluţiei Române. Clădirea e proprietatea Ministerului Culturii, există o finanţare a Băncii Europene Pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru reabilitarea clădirii şi pentru partea muzeală. În acest moment se definitivează caietele de sarcini pentru aceste operaţiuni. Proiectul pentru partea de reabilitare e făcută de Facultatea de Arhitectură Ion Mincu, iar pentru partea muzeală e făcută de UNATC (n.r. Uniunea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie, partea de cinema. Ulterior, se intră în concurs de soluţii, sper ca formalităţile să se încheie repede. A fost eliberat un certificat de urbanism de primărie. Vor veni expertizele şi în funcţie de soluţiile găsite începe reabilitarea şi realizarea pentru ideea muzeală. De această clădire răspundem noi, ca reprezentanţi ai Ministerului Culturii în teritoriu”, a declarat Sorin Predescu, şeful Direcţiei de Cultură Timiş.

Intenţia instituţiei este să organizeze, pe 16 decembrie, un prim eveniment acolo, pentru ca publicuă să aibă, în sfârşit, acces în cadrul Garnizoanei.

„Într-un plan de acţiune, organizăm în 16 decembrie o expoziţie în acel spaţiu şi suntem în plin demers pentru a sărbători Revoluţia la 30 de ani, pentru a deschide acel spaţiu măcar parţial. Evenimentul va fi deschis chiar în data de 16. Lucrăm la conţinut şi la partea tehnică. Am avut deja discuţii cu cei de la Memorialul Revoluţiei, să vedem cum ne potrivim. Trebuie precizat clar că acest Muzeu al Revoluţiei Române nu ia locul Memorialului Revoluţiei. E o necesitate pentru a avea un spaţiu de vizitat pentru turişti. Memorialul are o componentă arhivistică şi de cercetare extem de importantă şi ar trebui să fie finanţată în continuare şi să aibă şi spaţiul de desfășurare a activităţii la Garnizoană. Plasarea în centrul Timişoarei ar putea face ca muzeul să devină un punct de atracţie”, a mai subliniat Predescu.

Expoziţia nu va avea un buget propriu special destinat, fiind realizată cu efortul celor de la Direcţia de Cultură. Cel mai probabil, aceasta va fi găzduită în locaţia fostului muzeu militar care a funcţionat la Garnizoană. Chiar dacă acolo a funcţionat ceva asemănător, şi aşa sunt necesare lucrări de amenajare şi igienizare semnificative, a mai declarat Predescu.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an…

11 ore ago

STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false…

13 ore ago

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat…

14 ore ago

Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii

Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători…

15 ore ago

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise…

15 ore ago