Niciuna dintre statuile amplasate de Primăria Timişoara pe Aleea Personalităţilor din Parcul Scudier nu are autorizaţie de la Comisia Naţională a Monumentelor de For Public, deşi acestea erau absolut necesare, a anunţat Sorin Predescu, directorul Direcţiei de Cultură Timiş. Mai mult, municipalitatea timişoreană a fost amendată cu 20.000 de lei pentru amplasarea în Piaţa Victoriei a statuii Reginei Maria.
Din cauza lipsei de seriozitate a instituţiei s-ar putea ajunge chiar în situaţia ridicolă în care ar fi cerută demolarea respectivei statui şi aducerea zonei în starea iniţială. Primăria a fost avertizată în prealabil asupra necesităţii acestui document, dar nu a reacţionat.
„Avem o serie de … amplasări interesante, avem o efervescenţă, o tendinţă din partea autorităţilor să amplaseze numeroase obiecte în spaţiul public, unele sunt considerate sau seamănă cu un monument public. Nu au niciun fel de aviz, la oraşe şi municipii este necesar un aviz de la Comisia Naţională a Monumentelor. Apar cu o frecvenţă mare tot felul de obiecte considerate statui sau monumente, dar care legal nu ar trebui să apară în spaţiul public. Statuia Reginei Maria apărută peste noapte, în punctul 0 al Timişoarei, este un exemplu. Li s-a spus că au nevoie de aviz, dar consideră că nu mai trebuie. Am dat şi amendă, îşi asumă cu seninătate amenzile, valoarea era de 20.000 de lei. Se poate cere chiar şi aducerea la starea iniţială. Dar intrarea în legalitate înseamnă fie şi obţinerea avizului de la comisia naţională, dacă aceasta spune că e bine rămâne, dacă nu trebuie să plece. Nu e deloc complicată obţinerea avizului”, spune Predescu.
Situaţia nu e una singurală, este chiar una … normală, mai spune Predescu. Un bun exemplu este Aleea Personalităţilor din parcul Scudier, acolo niciuna dintre statuile amplasate nu are astfel de autorizaţie impusă de lege.
„Nici cele din Scudier nu au acea autorizaţie, am făcut adresă, toată aleea este fără aprobare, există doar un aviz de principiu pentru alee, dar nu şi pentru statui. Dacă trecea prin filtrul comisiei, sigur arătau şi soclul şi statuile şi înscrisurile altcumva. Erau necesare, pentru că în Comisia Naţională a Monumentelor de For Public sunt oameni de specialitate care ştiu cum trebuie să arate aceste monumente şi ştiu să spună dacă au calitatea artistică necesară”, a mai subliniat Predescu.
Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, a produs un atac la adresa colegilor…
Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, a fost ales în forurile de conducere ale PSD drept…
În urma unor imagini apărute în mediul online, la data de 17 ianuarie 2025, în…
Constructorii care se ocupă de reabilitarea căii ferate de la Timișoara au început demolarea vechii…
Politehnica Timișoara a sunat adunarea la vestiarele stadionului „Dan Păltinișanu” pentru abordarea sezonului „de primăvară”…
Cetățenii de pe aproape 50 de noi străzi din Timișoara vor plăti atunci când își…