Administratie

Şeful Direcţiei de Cultură Timiş: Statuia Reginei Maria din Piaţa Victoriei e amplasată ilegal

Niciuna dintre statuile amplasate de Primăria Timişoara pe Aleea Personalităţilor din Parcul Scudier nu are autorizaţie de la Comisia Naţională a Monumentelor de For Public, deşi acestea erau absolut necesare, a anunţat Sorin Predescu, directorul Direcţiei de Cultură Timiş. Mai mult, municipalitatea timişoreană a fost amendată cu 20.000 de lei pentru amplasarea în Piaţa Victoriei a statuii Reginei Maria.

Din cauza lipsei de seriozitate a instituţiei s-ar putea ajunge chiar în situaţia ridicolă în care ar fi cerută demolarea respectivei statui şi aducerea zonei în starea iniţială. Primăria a fost avertizată în prealabil asupra necesităţii acestui document, dar nu a reacţionat.

„Avem o serie de … amplasări interesante, avem o efervescenţă, o tendinţă din partea autorităţilor să amplaseze numeroase obiecte în spaţiul public, unele sunt considerate sau seamănă cu un monument public. Nu au niciun fel de aviz, la oraşe şi municipii este necesar un aviz de la Comisia Naţională a Monumentelor. Apar cu o frecvenţă mare tot felul de obiecte considerate statui sau monumente, dar care legal nu ar trebui să apară în spaţiul public. Statuia Reginei Maria apărută peste noapte, în punctul 0 al Timişoarei, este un exemplu. Li s-a spus că au nevoie de aviz, dar consideră că nu mai trebuie. Am dat şi amendă, îşi asumă cu seninătate amenzile, valoarea era de 20.000 de lei. Se poate cere chiar şi aducerea la starea iniţială. Dar intrarea în legalitate înseamnă fie şi obţinerea avizului de la comisia naţională, dacă aceasta spune că e bine rămâne, dacă nu trebuie să plece. Nu e deloc complicată obţinerea avizului”, spune Predescu.

Situaţia nu e una singurală, este chiar una … normală, mai spune Predescu. Un bun exemplu este Aleea Personalităţilor din parcul Scudier, acolo niciuna dintre statuile amplasate nu are astfel de autorizaţie impusă de lege. 

„Nici cele din Scudier nu au acea autorizaţie, am făcut adresă, toată aleea este fără aprobare, există doar un aviz de principiu pentru alee, dar nu şi pentru statui. Dacă trecea prin filtrul comisiei, sigur arătau şi soclul şi statuile şi înscrisurile altcumva. Erau necesare, pentru că în Comisia Naţională a Monumentelor de For Public sunt oameni de specialitate care ştiu cum trebuie să arate aceste monumente şi ştiu să spună dacă au calitatea artistică necesară”, a mai subliniat Predescu.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

3 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

4 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

4 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

5 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

5 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

5 ore ago