Consiliul Judeţean Timiş

Viitorul centru de legume și fructe de la Tomnatic – un proiect care nu este ieftin, dar este „foarte important”

Consiliul Județean Timiș a recepționat studiul de fezabilitate al viitorului centru de legume și fructe din comuna Tomnatic. Este primul centru de legume și fructe care se va realiza în Timiș, pe un teren de 11.500 de metri pătrați.

A fost elaborat studiul de fezabilitate, care dă o valoare de realizare a acestui proiect de aproximativ 5 milioane de euro, bani din bugetul Consiliului Județean Timiș. În 2020 ar putea începe construcția acestui centru.

Nu este un proiect foarte ieftin, dar este foarte important. Consiliul județean realizează întreaga investiție și prin ceea ce înseamnă construcția halei, dar și linia de sortare, procesare, echipamente frigo și transportul produselor. Este o investiție considerabilă, dar în momentul în care o implementăm acest proiect va fi dat în administrare către o societate comercială a consiliului județean. Acest proiect l-am demarat împreună cu specialiștii de la Universitatea de Științe Agricole din Timișoara. Administrare ava fi făcută de o societate comercială unde consiliul județean va fi acționar unic, care va fi înființată în acest sens în domeniul acesta de activitate”, a spus Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

Centrul va fi amplasat pe un teren de 11.509 mp. Depozitul are rolul de a asigura menținerea calității și proprietăților legumelor și fructelor, în vederea consumului pe perioada toamnă – primăvară sau chiar până în perioada noilor producții. Astfel, centrul trebuie să mențină calitatea legumelor și fructelor timp de până la un an – cazul rădăcinoaselor, cepei, cartofilor, merelor, perelor etc. De asemenea, printre altele, depozitul trebuie să asigure condițiile tehnologice pentru preluarea, păstrarea sau tranzitarea produselor horticole.

Centrul de legume și fructe este un proiect pilot și vine în sprijinul micilor producători agricoli din zona Gottlob – Lovrin – Tomnatic, inclusiv a celor din comunele învecinate, Lenauheim, Comloșu Mare, Teremia Mare, Sânnicolau Mare, Sânpetru Mare, Periam, Pesac, Variaș etc. Fiind un proiect pilot, în funcție de rezultate, acesta va putea fi replicat și în celelalte bazine legumicole din Timiș, precum Jimbolia – Checea – Sânmihaiu Român, Ciacova – Giera – Gătaia și Belinț – Lugoj – Traian Vuia.

Zona Tomnatic a fost aleasă în urma unui studiu realizat, la cererea Consiliului Județean, de către Universitatea de Științe Agricole din Timișoara privind sectorul de legume și fructe la nivelul județului.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Avarie majoră la Aquatim. Se lucrează intens pentru reluarea furnizării apei/Update. Avaria a fost izolată

Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…

6 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…

8 ore ago

Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău

Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…

9 ore ago

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

11 ore ago

Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis

G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…

11 ore ago

Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal

Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…

11 ore ago