Invatamant

Consorţiul Universitaria, reunit la Timişoara. Se solicită creşterea finanţărării şi reforme în învăţământul superior

Rectorul Universităţii de Vest Timişoara, Marilen Pirtea, conduce, din această săptămână, Consorţiul Universitaria, una dintre principalele organizaţii reprezentative ale mediului universitar românesc. În aceste zile, în oraşul de pe Bega au loc lucrările Consorţiului, sub egida aniversării a zece ani de activitate a organizaţiei.

Sfârşitul acestei săptămâni a adus la Timişoara rectorii a cinci dintre cele mai importante universităţi româneşti, reunite în cadrul Consorţiului Universitaria: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia de Studii Economice din București. Conducătorii instituţiilor amintite discută despre viitorul universitar al României, a măsurilor necesare pentru creşterea calităţii procesului educaţional şi a finanţării pentru învățământul romînesc.

Începând cu această întrunire, organizaţia va fi condusă de Marilen Pirtea, rectorul UVT.

„Consorțiul a fost înființat în urmă cu 10 ani la Timișoara. Reuniunea din aceste zile este una aniversară, dar și una lucrativă, în urma căreia au rezultat mai multe idei și propuneri de lucru, dar și disponibilități de consultanță necesare elaborării unor politici educaționale și publice utile şi în zona de cercetare. Prima solicitare a Consorțiului Universitaria este alocarea a 6% din PIB pentru învățământ și 1% pentru cercetare”, a declarat, sâmbătă, Marinel Pirtea.

Discuţiile purtate de rectori au condus la adoptarea unei rezoluţii în mai multe puncte. Aceasta prevede solicitarea dobândirii calităţii de partener de dialog în elaborarea politicilor publice şi a strategiilor naţionale pentru Universitaria; creşterea finanţării educaţiei, la 6% din PIB, respectiv a cercetării, la 1% din PIB; realizarea de eforturi ale univeristăţilor pentru digitalizarea proceselor din acest domeniu, în domeniul cercetării, edicaţiei şi administrativ; sprijinirea formării continue a cadrelor didactice; promovarea în străinătate a programelor de studii şi cercetare româneşti; dezvoltarea relaţiei cu mediul de afaceri; sprijinirea modernizării cadrului legal şi normativ, ca un pas în abordarea strategiei europene de participare la consorţii universitare internaţionale.

De asemenea, consorţiul solicită urgentarea elaborării metodologiei de evaluare a școlilor doctorale în vederea corelării cu bunele practici în domeniu, asigurarea cadrului legislativ adecvat și inițierea procesului de evaluare a studiilor doctorale.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Sâmbăta viitoare se deschide Târgul de Crăciun de la Timișoara

Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…

3 secunde ago

Aproape 12.000 de timișeni fără curent electric. CJT cere intervenția rapidă a echipelor distribuitorului de electricitate

Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…

12 minute ago

ANAF avertizează asupra unor noi mesaje false în numele instituției

Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor…

57 de minute ago

Noul Cinema Studio e gata! Din 6 decembrie publicul e așteptat la proiecții de filme de cea mai bună calitate/FOTO

Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane…

O oră ago

Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat

Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…

3 ore ago

Avertizare de la Rețele Electrice Banat. Cod Roşu de viscol puternic în vestul ţării. Avarii în 61 de localităţi

În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…

4 ore ago