Invatamant

Consorţiul Universitaria, reunit la Timişoara. Se solicită creşterea finanţărării şi reforme în învăţământul superior

Rectorul Universităţii de Vest Timişoara, Marilen Pirtea, conduce, din această săptămână, Consorţiul Universitaria, una dintre principalele organizaţii reprezentative ale mediului universitar românesc. În aceste zile, în oraşul de pe Bega au loc lucrările Consorţiului, sub egida aniversării a zece ani de activitate a organizaţiei.

Sfârşitul acestei săptămâni a adus la Timişoara rectorii a cinci dintre cele mai importante universităţi româneşti, reunite în cadrul Consorţiului Universitaria: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia de Studii Economice din București. Conducătorii instituţiilor amintite discută despre viitorul universitar al României, a măsurilor necesare pentru creşterea calităţii procesului educaţional şi a finanţării pentru învățământul romînesc.

Începând cu această întrunire, organizaţia va fi condusă de Marilen Pirtea, rectorul UVT.

„Consorțiul a fost înființat în urmă cu 10 ani la Timișoara. Reuniunea din aceste zile este una aniversară, dar și una lucrativă, în urma căreia au rezultat mai multe idei și propuneri de lucru, dar și disponibilități de consultanță necesare elaborării unor politici educaționale și publice utile şi în zona de cercetare. Prima solicitare a Consorțiului Universitaria este alocarea a 6% din PIB pentru învățământ și 1% pentru cercetare”, a declarat, sâmbătă, Marinel Pirtea.

Discuţiile purtate de rectori au condus la adoptarea unei rezoluţii în mai multe puncte. Aceasta prevede solicitarea dobândirii calităţii de partener de dialog în elaborarea politicilor publice şi a strategiilor naţionale pentru Universitaria; creşterea finanţării educaţiei, la 6% din PIB, respectiv a cercetării, la 1% din PIB; realizarea de eforturi ale univeristăţilor pentru digitalizarea proceselor din acest domeniu, în domeniul cercetării, edicaţiei şi administrativ; sprijinirea formării continue a cadrelor didactice; promovarea în străinătate a programelor de studii şi cercetare româneşti; dezvoltarea relaţiei cu mediul de afaceri; sprijinirea modernizării cadrului legal şi normativ, ca un pas în abordarea strategiei europene de participare la consorţii universitare internaţionale.

De asemenea, consorţiul solicită urgentarea elaborării metodologiei de evaluare a școlilor doctorale în vederea corelării cu bunele practici în domeniu, asigurarea cadrului legislativ adecvat și inițierea procesului de evaluare a studiilor doctorale.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Guvernul închide oficial un punct de trecere al frontierei din Timiș care nici nu era încă deschis

Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…

3 ore ago

Primăria Timișoara a lansat oficial licitația pentru proiectarea și ridicarea parcării Spitalului de Copii

Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…

3 ore ago

Se depun eforturi pentru deschiderea punctului de trecere a frontierei de pe Bega

Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…

4 ore ago

De Crăciun, chiar am fost mai buni! Doar PSD-istul Daea a dat-o mai pe tradiţional

„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…

4 ore ago

Doar echipa de baschet va mai reprezenta Timişoara în acest an

Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…

4 ore ago

Sfaturi de la specialiştii Horticultura pentru îngrijirea plantelor de apartament pe perioada iernii

În perioadele cu temperaturi scăzute, majoritatea plantelor intră în starea de repaus, transmit reprezentanţii Horticultura.…

6 ore ago