Economic

Locuinţele din Timişoara s-au scumpit cu aproape patru procente în ultimul an

Preţurile apartamentelor timişorene au avut după un an de zile o creştere de aproape patru procente, dar acest nivel este unul dintre cele mai mici dintre cele apărute în principalele centre urbane din România. Pentru comparaţie, preţurile din Bucureşti au avut un plus de peste şapte procente la finalul trimestrului trei, faţă de perioada similară a anului precedent.

Conform celui mai recent raport de piață realizat de Imobiliare.ro, ritmul de creștere a prețurilor locuințelor a accelerat, la nivel naţional, în cel de-al treilea trimestru din 2019, această tendință fiind alimentată în primul rând de piața din București. Astfel, prețurile solicitate pentru proprietățile rezidențiale din România s-au majorat, în medie, cu 3,2% față de trimestrul anterior. Deși nu unul substanțial, acest avans este sensibil mai mare decât mediile de creștere consemnate în primele trimestre ale anului – 0,8% și, respectiv, 0,4%.

„Evoluția pozitivă a cererii înregistrată în cel de-al doilea trimestru din 2019 s-a menținut și în cel de-al treilea, astfel încât aproximativ 175.000 de potențiali cumpărători din cele șase orașe mari au interacționat direct cu vânzătorii prin intermediul portalului Imobiliare.ro – ceea ce reprezintă o creștere anuală de 16%. Această încredere în piață este reflectată și de majorarea vânzărilor de immobile înregistrată de ANCPI: în ultimele patru luni (iulie-octombrie) s-au tranzacționat, la nivel național, aproximativ 200.000 de imobile, față de 180.000 în perioada similar din 2018. În acest context, prețurile locuințelor au revenit pe o traiectorie mai accentuat ascendentă, după evoluția moderată din ultimul an.”, arată Dorel Niță, Head of Data Imobiliare.ro

Dintre orașele cu peste 200.000 de locuitori din România, aceleași șapte centre regionale au, în momentul de față, prețuri medii solicitate de peste 1.000 de euro pe metru pătrat util pentru apartamentele disponibile spre vânzare. Dintre acestea, toate au consemnat, trimestrul trecut, majorări ale valorilor de listare. Sub influența segmentului rezidențial nou, pe primul loc în clasamentul creșterilor de preț se situează Bucureștiul, cu un avans trimestrial de 5,5% (până la 1.380 euro pe metro pătrat). Capitala este urmată de Cluj-Napoca (+2,7%, până la 1.610 euro pe metro pătrat util), Constanța (+2,2%, până la 1.160 de euro pe metru pătrat), Brașov (1,3%, până la 1.130 de euro pe metru pătrat), Timișoara (+1,1%, până la 1.230 euro pe metru pătrat), Iași (+1,1%, până la 1.010 euro pe metru pătrat) și, respectiv, Craiova (+0,2%, până la 1.090 de euro pe metru pătrat).

Și raportat la perioada similară a anului precedent evoluția prețurilor a fost una ascendentă în majoritatea marilor orașe analizate; excepție face, de data aceasta, doar Craiova, unde apartamentele s-au ieftinit cu 1,4%. Urmare a evoluției de trimestrul trecut, cea mai mare marjă anuală de creștere, respectiv 7,2%, poate fi observată acum în București, Capitala fiind urmată de Brașov (+6,7%), Cluj-Napoca (+6,2%), Timișoara (+3,8%), Iași (+2,8%) și Constanța (+2,6%).

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

5 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

6 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

11 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

12 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

12 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

14 ore ago