Preţurile apartamentelor timişorene au avut după un an de zile o creştere de aproape patru procente, dar acest nivel este unul dintre cele mai mici dintre cele apărute în principalele centre urbane din România. Pentru comparaţie, preţurile din Bucureşti au avut un plus de peste şapte procente la finalul trimestrului trei, faţă de perioada similară a anului precedent.
Conform celui mai recent raport de piață realizat de Imobiliare.ro, ritmul de creștere a prețurilor locuințelor a accelerat, la nivel naţional, în cel de-al treilea trimestru din 2019, această tendință fiind alimentată în primul rând de piața din București. Astfel, prețurile solicitate pentru proprietățile rezidențiale din România s-au majorat, în medie, cu 3,2% față de trimestrul anterior. Deși nu unul substanțial, acest avans este sensibil mai mare decât mediile de creștere consemnate în primele trimestre ale anului – 0,8% și, respectiv, 0,4%.
„Evoluția pozitivă a cererii înregistrată în cel de-al doilea trimestru din 2019 s-a menținut și în cel de-al treilea, astfel încât aproximativ 175.000 de potențiali cumpărători din cele șase orașe mari au interacționat direct cu vânzătorii prin intermediul portalului Imobiliare.ro – ceea ce reprezintă o creștere anuală de 16%. Această încredere în piață este reflectată și de majorarea vânzărilor de immobile înregistrată de ANCPI: în ultimele patru luni (iulie-octombrie) s-au tranzacționat, la nivel național, aproximativ 200.000 de imobile, față de 180.000 în perioada similar din 2018. În acest context, prețurile locuințelor au revenit pe o traiectorie mai accentuat ascendentă, după evoluția moderată din ultimul an.”, arată Dorel Niță, Head of Data Imobiliare.ro
Dintre orașele cu peste 200.000 de locuitori din România, aceleași șapte centre regionale au, în momentul de față, prețuri medii solicitate de peste 1.000 de euro pe metru pătrat util pentru apartamentele disponibile spre vânzare. Dintre acestea, toate au consemnat, trimestrul trecut, majorări ale valorilor de listare. Sub influența segmentului rezidențial nou, pe primul loc în clasamentul creșterilor de preț se situează Bucureștiul, cu un avans trimestrial de 5,5% (până la 1.380 euro pe metro pătrat). Capitala este urmată de Cluj-Napoca (+2,7%, până la 1.610 euro pe metro pătrat util), Constanța (+2,2%, până la 1.160 de euro pe metru pătrat), Brașov (1,3%, până la 1.130 de euro pe metru pătrat), Timișoara (+1,1%, până la 1.230 euro pe metru pătrat), Iași (+1,1%, până la 1.010 euro pe metru pătrat) și, respectiv, Craiova (+0,2%, până la 1.090 de euro pe metru pătrat).
Și raportat la perioada similară a anului precedent evoluția prețurilor a fost una ascendentă în majoritatea marilor orașe analizate; excepție face, de data aceasta, doar Craiova, unde apartamentele s-au ieftinit cu 1,4%. Urmare a evoluției de trimestrul trecut, cea mai mare marjă anuală de creștere, respectiv 7,2%, poate fi observată acum în București, Capitala fiind urmată de Brașov (+6,7%), Cluj-Napoca (+6,2%), Timișoara (+3,8%), Iași (+2,8%) și Constanța (+2,6%).
Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…
Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…
Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…
Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu!…
La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…
Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis…