Klaus Vaterland

Relaxați, cercetătorii PSD au ajuns la concluzia că prostia nu doare

Mai nou, prostia la PSD nu e o chestiune de electorat. Din 1989 încoace tot auzim de asocieri frugale sau mai savante între pesedism, pedeserism, fesenism și prostie. Discuția se putea purta ori grosolan, cu cuvinte tari și adresate la modul „PSD e votat de proști”, ori în analize mai elegante logic sau semantic, din care statistic să aflăm nu că sunt proști cei ce voteză urmașul PCR în România, ci că e vorba de un electorat mai slab școlarizat, îmbătrânit și așa mai departe. Pudicii de catedră introduceau pesedismul printre țintele comunităților ce ar trebui protejate de corectitudinea politică. Așa s-a concluzionat că e vorba de oameni simpli, săraci, dependenți de baronii locali, întradevăr, absolvenți de mai puține clase ca în alte electorate, dar că nu e vina lor că votează așa, iar ceilalți români trebuie să ducă decizia ăstora ca pe o cocoașă mandat după mandat, vreme de trei decenii. Vorbesc de cei care n-au lăsat deja „cocoașa” jos și au plecat din țară.

Devine și riscant să spui că electoratul PSD e prost. Evident că e vorba de o dominantă. Categoric e jignitor, dar peste două mii de ani ce vor reține istoricii? Hai, nu că sunt proști consumatorii de PSD, ci ușor manipuabili, care, la urma urmelor, ce-o fi? Dar ușor-ușor ne-am obișnuit cu acest joc de responsabilități. Nu poți să-i omori, sunt și ei români ca noi chiar dacă nu sunt exact ca noi, dar români sunt și aroganța nu e productivă în procesul de ridicare a lor la poziția unui alegător care nu mai poate fi acuzat de nepricepere civică și electorală. Alegătorul de acum nu mai este ca votantul de acum trei zeci de ani. Poate și ușurel-ușurel din mai multă educație, sigur și din rațiuni biologice. Prins cu minciuna, populistul și manipulatorul din politică își face astăzi tot mai greu loc prin mulțime, față de vremurile lui Iliescu, când era evident invers, un „golan” de Piața Universității ar fi fost lejer linșat din motive electorale în vreun obor de capitală la începutul anilor 90.

OK, un alegător îl menajezi, dar pe un politician nu merită să-l ierți și poți să-l faci prost cu gura largă. Nu, nu mă refer la o Viorica Dăncilă care nu știe aria cercului, și dacă nu o știe, măcar să nu zică că a meditat la matematică. Nu mă refer nici la poanta cu înjumătățirea pensiilor lansată prin factori poștali de prin Oltenia, dar n-am cum să nu mă întreb cât de prost ești ori tu ca politician, ori cât de prost îl crezi pe alegător ca să pui o ziaristă de la ziarul tău din Cluj să te întrebe de teorema lui Pitagora, după episodul cu aria cercului. Una din două: ori tu ești prost de bubui, ori îl crezi imbecil pe cel căruia i te adresezi. Nu mă refer la aceste episoade penibile, ci la politicienii care sunt proști de fumegă acceptând sfaturi sau promovând din creierul lor strategii de genul fake-news cu țintă alegătorii USR. 

Cum ar veni că USR-Plus a cerut alegătorilor lui Barna să nu voteze penali la Cotroceni și să boicoteze turul doi al prezidențialelor. Pe bune? Asta au crezut ei, făcătorii de imagine ai PSD, că un astfel de mesaj prinde la electoratul USR? Cât poți să fii de idiot ca politician să dai undă verde unei campanii de fake-news prin care să încerci să motivezi electoratul lui Barna să voteze cu Dăncilă la alegerile din turul doi al prezindențialelor sau să nu se ducă la urne, lăsând cale liberă Vioricăi? Cum poți încerca sa gâdili sentimentul „anti-penali” al useriștilor prin îndemnul ”Fără penali la Cotroceni”, făcându-i să greșească în favoarea PSD? Cui îi spui asta? Unui om care a trăit trei ani cu spaima transformării României într-un rai al penalilor tocmai de către PSD, partidul condus de Viorica Dăncilă? Ăstuia îi spui că Iohannis a furat cinci case și nu a plătit prejudiciul? 

Iar eu ca om normal la cap o să mă duc ca berbecul la urne să votez candidata unui partid care a condus țara cu un penal în vârful piramidei și-un „cap limpede” ce-a conceput programul de guvernare, prins cu valori de milioane în cimitire? Ce prejudiciu a recuperat PSD-ul din puținele sentințe obținute de DNA după pornirea măcelului anti-justiție? Comparăm grupul infracțional organizat care a așezat legislația în așa fel ca pe viitor toti să poată fura „la liber” cu o măgărie făcută de Iohannis? Evaziune unui dascăl ce dă meditație neimpozitat poate fi o infracțiune, e adevărat, dar tu, făcător de imagine pesedist, ce îmi ceri mie, să compar evaziunea lui Iohannis cu sabotarea economiei naționale, cu sabotarea justiției (și încă la ce scară)? Îmi ceri să uit ce atitudine mizerabilă au avut Iordache, Nicolicea, Marton Arpad, Cătăniciu și ceilalți în comisia de modificare a legilor justiției, să rup această mârlănie colosală de interesele unei mafii pentru a acuza mai apăsat un meditator la fizică? 

Atât de prost mă crezi, făcătorule de imagine pesedist, încât crezi că dacă pui sigla USR-Plus lângă lăturile voastre propagandistice eu nu mă voi duce la vot pentru a „salva” voi țara și Cotroceniul de un fizician „penal”, care v-a tras covorul de sub picioare de cele mai multe ori când a putut și a avut ocazia? Da’ prost mai ești, făcătorule de imagine pesedist! Am votat împotriva hoților, haideți să votăm și împotriva proștilor!

 

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an…

11 ore ago

STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false…

13 ore ago

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat…

14 ore ago

Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii

Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători…

15 ore ago

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise…

15 ore ago