Administratie

S-a rezolvat! Colterm primeşte banii pentru pierderile tehnologice induse, iar căldura timişorenilor e asigurată

După ce s-a chinuit mai multe şedinţe de plen să convingă aleşii locali să aprobe sume importante de bani către Colterm de la bugetul local, pentru plata pierderilor induse, primarul Nicolae Robu şi directorul societăţii, Emil Şerpe, au reuşit, în sfârşit să strângă voturile necesare trecerii proiectului. Suma totală, 38,9 milioane de lei, se va plătit în mai multe tranşe.

Pierderile tehnologice induse ale Colterm vor fi, până la urmă, plătite de Primăria Timişoara. Dar nu deodată, ci în mai multe tranşe, a decis Consiliul Local Timişoara. Directorul societăţii, Emil Şerpe, şi primarul Nicolae Robu au reuşit să-i convingă pe consilieri să aprobe proiectul, aşa că la Colterm vor ajunge 38,9 milioane de lei. Decizia era una „de viaţă şi de moarte”, asigurarea gazului pentru la iarnă depinzând de aceşti bani. Primarul a menţionat că la la furnizorul de gaz a fost instalat un nou director, care este mai precaut.

„Vă rog să tratăm acest subiect cu maximă atenție. S-a schimbat conducerea la E-ON Gaz, la nivel național, și, sigur, înainte eu v-am tot spus că am rezolvat cu câte un telefon multe din lucruri, când eram la limită de a ni se întrerupe gazul. Evident că acum, cu o nouă persoană în funcția de conducere, normal că este precaută și nu se abate sub nicio formă de la normele interne pe care compania le are. Şi ei nu mai pot, ori se plătește în avans, ori au nevoie de anumite garanții. despre asta e vorba și trebuie să le dăm”, a spus şi primarul.

Astfel că, pentru a nu fi probleme, trebuie asigurată finanţarea operaţiunii, şi aceasta printr-un credit bancar. Dar şi banca cere garanţii de plată a ratelor, aşa că a cerut cesiunea creanţelor pe care Colterm le are la primărie.

„Într-o primă variantă, OTP (n.r. banca de unde ar urma să vină creditul pentru Colterm) a venit cu o ofertă indicativă într-o altă formă, neagreată nici de noi, nici de Primăria Municipiului Timișoara. În regim de urgență, ieri s-a întrunit comitetul de risc al OTP și au modificat oferta angajantă, solicitând cesiunea creanței rezultate din factura de 32 de milioane, să fie cesionată către OTP în baza graficului de eșalonare respectiv, pe care îl veți vota dumneavoastră. Din cauza asta am depus amendamentul astăzi, pentru că abia aseară am primit oferta angajantă, cu cesionarea creanței respective”, a spus Emil Şerpe, directorul Colterm.

În noile condiţii, se acceptă adresa Colterm, care solicită introducerea unui nou articol în proiectul de hotărâre, adică cesionarea de către Colterm a creanței în sumă de 38 milioane lei, către OTP Nank, în calitate de cesionar, a mai subliniat Robu.

Cum am asistat la un plen extrem de blând, proiectul a trecut fără probleme, iar timişorenii pot sta mai liniştiţi pentru la iarnă, caloriferele din reţeaua Colterm nu se vor mai răci. Rămâne de văzut cât de uşor va trece şi bugetul Timişoarei de această iarnă, având în vedere suma importantă care va trece la operatorul de termoficare.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

7 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

8 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

13 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

14 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

14 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

16 ore ago