Primarul Nicolae Robu speră să adune câteva sute de mii de euro în doar o lună, pentru a putea acoperi suma necesară pentru a putea realiza monumentul dedicat Revoluţiei, amplasat în spatele Catedralei Mitropolitane. În realizarea unui asemenea deziderat faraonic el se bazează pe buzunarul larg al unor firme sau al unor bănci, care ar trebui să vină cu donaţii generoase. Până atunci, el a vorbit despre puţin peste o mie de lei adunaţi în conturi, de la lansarea operaţiunii.
Suma de 450.000 de euro este target-ul campaniei lansate de primărie la doar o lună distanţă de comemorarea a 30 de ani de la Revoluţia din 1989. Iar în această lună ar trebui adunaţi banii, turnate în bronz statuile ansamblului monumental, respectiv realizat efectiv monumentul.
Iniţiativa de adunare a banilor a apărut brusc, acum câteva zile, după ce ani buni de zile, din 2014, atunci când Consiliul Local Timişoara a aprobat realizarea Monumentului Revoluţiei. De ce a apărut un asemenea demers, atât de târziu, încearcă să explice chiar primarul Nicolae Robu.
„Au fost mai multe impedimente, inclusiv în privința funcționalității conturilor. Am vrut mai întâi să mergem pe Asociația Timișoara Capitală Culturală, dar ea devenind de utilitate publică, se supune în mare măsură legilor din sectorul public și atunci apăreau foarte mari complicații. Până la urmă, au ajuns pe conturile Asociației Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Timișoara, și ele având anumite probleme de blocaj, la un moment dat nu am vrut să mergem pe orice asociație, ci pe una care să nu creeze reținere la cei la care noi ne adresăm cu rugămintea să contribuie”, a declarat, joi, primarul.
El încearcă să fie optimist şi spune că dacă banii există, operaţiunea realizării ansamblului va merge lejer.
„Dacă reușim să strângem fondurile, va fi realizat monumentul, pentru că într-un timp scurt se poate turna în bronz. Dacă până în pragul zilelor aniversare și comemorative noi nu avem banii, nu se va reuși. La câteva ore de când am lansat apelul, erau strânși o mie și câteva sute de lei, eu am donat primul. Ei (nr. Uniunea Artiștilor Plastici din Timișoara) vor și organiza în curând o licitație, vor scoate diverse obiecte la licitație, să mai strângă fonduri”, mai subliniază Robu.
Totuşi, el acceptă că termenul de o lună pentru adunarea banilor e nerealist. Dar, nu exclude minunile, aceasta în cazul în care de undeva apar donatorii cu buzunare extrem de largi, din mediul de afaceri.
„Dacă nu vom reuși, va fi un monument, dar nu va fi pentru ziua de 20 decembrie, când ne-am dorit noi să-l avem. Nu este exclus să strângem 450.000 de euro, dacă vin și mai mari donatori, bănci, unități industriale care au cifre de afaceri uriașe. Eu cred că aici este o situație mai specială, totuși. Am făcut apel, eu sunt un idealist, recunosc. Eu chiar așa am gândit, sincer. Cum în 1989, în decembrie, am fost solidari cu toții, indiferent de limba maternă și de orice altceva, de nivel de școlarizare, de ocupația avută, am considerat că și acum putem să venim cu un gest de solidaritate și să contribuim, de la 25 lei începând, fiecare cu cât poate. Dacă ar fi 100.000 de donatori, că nu trebuie să fie doar timișoreni”, mai subliniază edilul şef.
Surprinzător, Robu îşi asumă că metoda aleasă de el va atrage numeroase critici.
Monumentul Revoluţiei urmează să fie amplasat pe spațiul verde dintre Catedrală și podul care duce spre Piața Maria.
Cu exact o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, liberalul Ilie Bolojan, într-una din…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…