Social

Un milion de euro pentru studierea calităţii apelor, la Universitatea de Vest Timişoara

Universitatea de Vest din Timișoara, în calitate de lider de proiect, va avea la dispoziţie 24 de luni pentru a studia şi îmbunătăţi calitatea apelor din zonele minier  transfrontaliere dintre România şi Serbia. Partener în acest proiect este Institutul de Mine și Metalurgie din Bor și organizaţia GEC NERA.

”ROmania Serbia NETwork for assessing and disseminating the impact of copper mining activities on water quality in the cross-border area (RoS-NET2)”, este numele iniţiativei, aceasta se va derula în perioada 10.09.2019 – 09.09.2021, având astfel o durată de implementare de 24 de luni. Obiectivul general al proiectului este evaluarea calității apei în zonele de operațiuni miniere transfrontaliere, propunerea de metode de remediere și promovarea educație în domeniul protecției mediului.

Prin implementarea acestui proiect, vor fi, de asemenea, exploatate rezultatele unui proiect simila anterior (Cross-border network for advanced training and research in

Environmental Protection) care a condus la identificarea naturii poluării datorate operațiunilor miniere de cupru. În urma proiectului se doreşte obţinerea mai multor rezultate: informarea și educarea tinerilor, a participanților la inițiativele de consolidare a capacităților și a publicului larg privind problemele de mediu specifice ariilor în care se desfășoară operații miniere prin implicarea lor în campanii de conștientizare, sesiuni de formare și evenimente; noi instrumente ce vor fi utilizate în domeniul serviciilor transfrontaliere pentru protecția mediului; o bază de cunoștințe publice care conține caracterizarea fizico-chimică și toxicologică a fluxurilor de apă din zonele considerate și soluții de remediere și care va fi utilizată ca un nou sistem de monitorizare în domeniul protecției mediului în zona transfrontalieră; două studii științifice care expun situația fluxurilor de apă și a procedurilor de remediere, care sunt disponibile public pe pagina web a proiectului și sunt trimise în format tipărit cercetătorilor, ONG-urilor, autorităților locale/regionale/naționale și organizațiilor care acționează în domeniul protecției mediului.

Valoarea totală a proiectului este de 999.894 euro, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 849.909.90 euro.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Raoul Trifan, despre legea combaterii evaziunii fiscale: “Pe lângă Iohannis, Dragnea era un amator”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că legea promulgată, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis,…

34 de minute ago

Viceprimarul Cosmin Tabără, trimis la ascuțit creioane, după ce rămâne și fără bazele sportive

Primarul Dominic Fritz a decis că e timpul ca viceprimarul său liberal să treacă efectiv…

3 ore ago

Alfred Simonis solicită sancționarea grupurilor politice ale Alianței Dreapta Unită și ai AUR pentru circul de joi noaptea, din Piața Unirii

PSD Timiș atacă Alianța Dreapta Unită și spun că liderii locali ai acesteia folosesc circul…

5 ore ago

Descoperă oferte avantajoase la biletele de avion cu eSky.ro

Adori să evadezi din cotidian și să explorezi lumea? Te-ai săturat să aștepți ore nesfârșite…

5 ore ago

Agresiune AUR împotriva lui Dominic Fritz în prima noapte de campanie. Candidatul AUR este omul echipei Robu-Simonis

În noaptea de 9 mai, un grup de membrii AUR a întrerupt evenimentul de lansare…

6 ore ago

Comportare excelentă a României la Europeanul de fotbal destinat primarilor

Primarii din toată Europa s-au întâlnit la Liepzig unde nu s-au înfruntat în platforme electorale…

8 ore ago