Primăria Timişoara

Ajutor pentru clădirile istorice, doar cu certificate de protecţie la seisme

Veşnica dispută legată de reabilitarea clădirilor istorice şi a supraimpozitării proprietarilor acestora a „consumat” din nou timpul consilierilor locali timişoreni reuniţi în şedinţa de plen. Unul dintre principalele motive a fost cel referitor la certificatul de rezistenţă la seisme, fără care primăria nu poate ajuta la reabilitare, procedura fiind contestată de proprietari.

Nimeni nu e interesat să supraimpoziteze clădirile istorice nereabilitate, dar impunerea suplimentară trebuie să fie realizată pentru ca oamenii să conştientizeze, a afirmat primarul Nicolae Robu. El s-a lăudat în faţa aleşilor locali, reuniţi marţi în plen, spunând că măsurile de supraimpozitare au efect şi că în zona centrală sunt numeroase „palate” foarte frumoase. El a continuat cu ameninţările la adresa asociaţiilor care nu îşi renovează clădirile istorice, anunţându-şi ambiţia personală ca toate aceste clădiri din Piaţa Victoriei să fie renovate în 2020. Nu contează nici dacă primăria pierde în instanţă, spune Robu!

„Noi trebuie să rămânem fermi pe poziţie şi să nu ţinem partea celor care nu înţeleg că a avea o proprietate presupune şi beneficii şi obligaţii. A avea o proprietate în zona zero a unui oraş ca Timişoara este un lucru deosebit care te onorează. Să pună toţi locatarii umărul să şi le renoveze. Să rămânem pe poziţie, unde pierdem în instanţă a trebui să reluăm de la capăt, eu nu cred că ne putem permite să lăsăm oraşul ca şi când ar fi ţara nimănui. Vreau ca Piaţa Victoriei să-şi schimbe faţa în anul 2020, când absolut toate clădirile să fie reabilitate. Îmi asum că am dat dispoziţii să se facă controale săptămânale şi să dea amenzi atâta cât permite legea. Nu vrem să punem pe nimeni la supraimpozitare pentru a aduna bani la bugetul local”, a declarat primarul în plen.

Chiar dacă primăria anunţă că oferă sprijin proprietarilor pentru a-şi renova clădirile istorice, programul respectiv este aspru contestat de proprietari. Motivul este solicitarea unui certificat de siguranţă la seisme, fără de care ajutorul nu poate fi alocat. E greu de crezut că vreuna dintre clădiri va trece de acest certificat, deci programul de sprijin este, de fapt, praf în ochii contribuabililor. Totuşi, fără acel certificat nu se poate acorda sprijinul, motivează primarul lipsa „clienţilor” pentru proiect.

“Nu Consiliul Local e de vină că nu-i ajută pe proprietarii privaţi să-şi reabiliteze clădirile. Nu se poate mai mult, conform legii, care are anumite cerinţe. Trebuie acel certificat de rezistenţă la seisme. Noi nu se asumăm, ca şi consiliu, să plătim noi acel certificat. De aici pleacă totul. Se impune consolidare, consolidarea e scumpă, iar ei spun nu facem”, a mai afirmat Robu

Adrian Orza, consilier independent, a intervenit pe problemă, cerând primăriei să acorde proprietarilor termene de bun simţ pentru renovări, nu să ameninţe permanent cu amenzi, dar şi să ajute asociaţiile cu informaţii legate de numele firmelor puţine care pot face asemenea renovări, unele beneficiare a pregătirii în domeniu oferite de organizaţia germană GTZ. Problemele nu sunt doar la faţade, sunt instalaţiile interioare, sunt şarpante, probleme de structură de rezistenţă.

„Cred că ar trebui să existe până la urmă o recomandare din partea PMT a listei de firme care au beneficiat de programul german pentru a sprijini firmele să înveţe să reabiliteze astfel de clădiri. Noi nu ne putem permite să facem reabilitări cu tot felul de Dorei. Vorbim despre Piaţa Victoriei şi lucrurile ar trebui privite altfel, sunt probleme de infrastructură, de şarpantă şi cred că ar trebui să informăm inclusiv instituţii ale statului care au sediile în astfel de clădiri să-şi pună în buget sume necesare reabilitării.”, a subliniat Adrian Orza.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Parcările acoperite pentru biciclete, inițiate de Moș, au acum o soluție. Nica și Fritz sunt colaboratori politici, proiectul nu se mai blochează

Cristian Moș, candidat independent la funcția de primar al Timișoarei, își poate vedea acum unul…

10 minute ago

UMB e în concediu, dar pe Centura Sud se lucrează în continuare

Zilele de Paști au adus o scădere a activității de pe șantierul Centurii Sud. Muncitorii…

15 minute ago

Titu Birceanu poate rămâne președintele Biroului Electoral de Circumscripție Timișoara

Biroul Electoral de Circumscripție Timiș a respins contestația formulată împotriva preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripție…

19 minute ago

Raoul Trifan, despre legea combaterii evaziunii fiscale: “Pe lângă Iohannis, Dragnea era un amator”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că legea promulgată, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis,…

57 de minute ago

Viceprimarul Cosmin Tabără, trimis la ascuțit creioane, după ce rămâne și fără bazele sportive

Primarul Dominic Fritz a decis că e timpul ca viceprimarul său liberal să treacă efectiv…

3 ore ago

Alfred Simonis solicită sancționarea grupurilor politice ale Alianței Dreapta Unită și ai AUR pentru circul de joi noaptea, din Piața Unirii

PSD Timiș atacă Alianța Dreapta Unită și spun că liderii locali ai acesteia folosesc circul…

5 ore ago