Opinii

„Avem şi noi faliţii noştri”. Cazul Marius Craina: despre ipocrizie şi meritocraţie

Din capul locului, cred că e corectă sintagma „politic a venit, politic pleacă”, atunci când e vorba de numirea/schimbarea şefilor de servicii deconcentrate. Şi asta fiindcă, în 30 de ani, clasa politică nu a reuşit sau nu a vrut să instituţionalizeze un criteriu pe baze meritocratice de numire a acestor şefi. Culmea este faptul că aceiaşi politicieni care spun „politic a venit, politic pleacă”, sunt primii care contestă şi acest criteriu. Respectiv, atunci când pleacă de la putere, nu puţini sunt cei care se văicăresc pe seama „profesioniştilor” care sunt daţi la o parte. Să ne înţelegem, e vorba de „profesionişti” colegi de partid cu ei. La fel a făcut şi PSD şi PNL şi PDL, aici nu există diferenţe.

E drept, Guvernul Boc a încercat să se lepede de ipocrizie şi să legifereze numirea pe criterii politice a acestor şefi, dar s-a opus Curtea Constituţională. Ca atare, de fiecare dată când s-a schimbat puterea, unul din primele lucruri la care s-a umblat în teritoriu a fost schimbarea şefilor puşi de „ceilalţi” Pe singurul criteriu „avem şi noi faliţii noştri”. Şi nu de puţine ori e vorba de politruci care nu ştiu să facă nimic, nu se pricep la nimic. De aceea, ei acceptă să fie puşi şefi ori la ITM, ori la DSV, ori la vreun spital, oriunde este un loc. Şefi să fie, că oricum se pricep la toate, dar la nimic în esenţă. Ca să nu mai spun că, n-au fost puţine cazurile, în care cei demişi au contestat în instanţă, au câştigat şi ne trezeam cu doi şefi la o instituţie. Unul pus politic, altul de instanţe.

Şi trec acum şi la cazul primei schimbări petrecute la Timişoara, după învestirea Guvernului Orban. Săptămâna trecută a născut un marea freamăt schimbarea managerului Spitalui Judeţean, Marius Craina, cu un tânăr cercetător. Prmul e PSD-ist, al doilea PNL-ist învingător. Nu ştiu dacă Marius Craina a fost chiar cel mai slab dintre toţi directorii PSD-işti de „deconcentrate”, dacă a început marea schimbare chiar cu el. De altfel, chiar preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, a admis că singura lui vină este faptul că e PSD-ist. E acelaşi Robu care declara, cu câteva săptămâni în urmă, că directorii care-şi văd de treaba lor, chiar dacă sunt membri PSD, nu vor fi schimbaţi. S-a răzgândit între timp…

Nu ştiu cât de perfomant a fost şi Craina. Unii vor spune că a modernizat spitalul, ca nimeni altul. Alţii susţin că a tolerat, chiar dacă nu a şi patronat, o şerpărie PSD-istă în spital, pornind de la contracte până la angajări. Aici ar fi şi un exemplu clar, angajarea deputatei PSD, Bianca Gavriliţă cu o jumătate de normă la spital. De parcă nu sunt atâţia tineri medici care aveau nevoie de acel post Dar poate cel mai supărător la această schimbare de la „Judeţean” a fost circul cu protestele angajaţilor, amintind de începutul anilor 90, când sindicaliştii demiteau sau numeau directori. Nu sunt împotriva protestelor sindicale, dar numirea unui director nu este motiv de aşa ceva. Nu e treaba sindicaliştilor să numească manageri.

De celalată parte, venind pe valul „noi nu suntem ca PSD-iştii”, PNL are obligaţia de-a numi în aceste deconcentrate, inclusiv la Spitalul Judeţean, manageri cel puţin la fel de buni precum cei înlocuiţi. Oare un tânăr cercetător de 30 de ani, oricât de bun profesionist şi absolvent de Yale ar fi, poate să preia administrarea unei instituţii de 2.500 de oameni? Atâta timp cât n-are experienţă de acest gen, neconducând nimic până acum. Chiar Robu a afirmat că l-a recomandat pe Raul Pătraşcu, dar nu garantează pentru el.

Incorect! Atâta timp cât a fost în spatele numirii (dacă a fost), trebuie să şi garanteze pentru Pătraşcu. Şi trebuie să garanteze pentru toţi şefii de deconcentrate care vor fi numiţi de PNL. Nu e doar o datorie, ci o obligaţie în faţa timişorenilor de-a da oameni bine pregătiţi pentru aceste funcţii. Şi pentru care, evident, să garanteze, nu doar să-i recomande. De altfel, aici e marea problemă a partidelor când e vorba de aceste funcţii. În momentul în care au preluat puterea, ei trebuie să aibă oameni pregătiţi pentru toate deconcentratele. Ba chiar să fie cunoscute aceste nume, pentru ca oamenii să voteze şi pe acest criteriu. Ori cât timp acest lucru nu se întâmplă, numiriler vor continua să fie făcute pe singurul criteriu, amintit mai sus: „Avem şi noi faliţii noştri.”

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

3 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

4 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

9 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

10 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

10 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

12 ore ago