Administratie

Cu vaporaşul pe Bega până la Viena, încă de anul viitor

Administraţia Bazinală de Apă Banat are parte de muncitori silitori la lucrările efectuate la nodul hidrotehnic de pe Bega de la Sânmihaiu Român. Aceştia ar putea termina cu aproape jumătate de an mai devreme investiţia de aici, iar timişorenii s-ar putea plimba cu vaporaşe până la Viena, direct pe Bega, încă de la finalul anului viitor.

Lucrarea are termen de finalizare luna august a anului 2021, fiind realizată cu fonduri europene în cea mai mare parte. Totuşi, Titu Bojin, şeful Direcţiei Apelor Banat, este mai mult decât optimist şi spune că lucrarea ar putea fi finalizată până la finalul lui 2020. Tot de barajul şi ecluza de la Sânmihai se leagă şi operaţiunile de navigaţie de pe Bega în zona Timişoarei, dar şi o serie de reabilitări.

„Proiectul legat de reabilitarea nodului de la Sânmihaiu Român dă aer inclusiv proiectelor timișorene legate de vaporașe, podețe și poduri care se fac și repară în Timișoara. Nodul va trebui să rezolve tot ce înseamnă navigația pe Bega, inclusiv posibilitatea de a merge până în Viena pe apă, așa cum s-a mers odată. Sper ca la sfârșitul anului viitor să putem închide cel puțin din punct de vedere al navigației tot ce înseamnă proiectul pe IPA, pe banii pe care i-am primit împreună cu vecinii sârbi”, conform lui Bojin.

Punct de frontieră pe Bega, deschis în weekend

Un pas următor reabilitării nodului de la Sânmihaiu Român ar fi deschiderea punctului de frontieră de pe Bega. Pentru realizarea acestuia, Bojin se bazează pe ministrul de Interne, Marcel Vela, „un bănăţean de-al nostru”, spune şeful ABA Banat.

 „Rămâne un semn de întrebare, anul viitor va fi și un an de alegeri, poate fi un semn de întrebare, dar sper că acum, având ministru de Interne pe Marcel Vela, care este bănăţean de-al nostru, să putem mișca punctele de trecere a frontierei. Aceste puncte trebuie să le realizeze Ministerul de Interne și consiliul județean. Sunt puțin mai delicate, va trebui să fie făcute puncte de trecere cu tot ce înseamnă echipament și dotarea, tehnic și uman. Și atunci, în înțelegerile cu vecinii sârbi, s-a agreat ideea, cel puțin în decembrie 2018, să fie deschise pe perioada de weekend, vineri, sâmbătă, duminică, să existe personal pentru a face punctele de trecere a frontierei pe pista de biciclete și pe apă” a mai declarat Titu Bojin.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Flavius Biea câştigă la Craiova centura WBC Continental Latino

Campion mondial IBA World, timişoreanul Flavius Biea a fost cap de afiş, alături de Ronald…

3 ore ago

În parcul Pădurice va avea loc un nou Picnic Atipic

Ideea picnicului organizat în parcul din zona Dacia va fi repetată, de această dată în…

4 ore ago

CJ Timiș a semnat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru modernizarea drumului dintre Moșnița și Ghiroda

Un nou drum județean, parte a ”centurii mici” de ocolire a Timișoarei face un pas…

5 ore ago

Pe Centura Sud lucrurile merg strună. Termenul de finalizare a lucrărilor ar putea fi devansat

Muncitorii celor de la UMB se mișcă, pe șantierul Centurii Sud, ca furnicile, iar aceasta…

10 ore ago

CSU Poli a ratat finala mare la o tuşă, dar a obţinut bronzul la floretă pe echipe

Medalie de bronz pentru floretistele de la Poli. CS Rapid Bucureşti a câştigat titlul naţional…

10 ore ago

Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin

Dumbrăvița continuă să fie una dintre cele mai scumpe localități din România, ocupând primul loc…

14 ore ago