Administratie

Jimbolia, Cărpiniş şi Csanadpalota au dus la bun sfârşit un program de colaborare cu fonduri europene

Oraşul timişean Jimbolia şi comuna Cărpiniş au fost parteneri cu localitatea Csanadpalota din Ungaria în cadul unui proiect finanţat din bani europeni, în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria. Implementarea proiectului ”Tradiție și modernitate – cooperare culturală transfrontalieră” a demarat pe 1 decembrie 2018.

Materializarea proiectului a început cu identificarea unor nevoi socio-culturale comune în zona transfrontalieră Jimbolia-Cărpiniș-Csanádpalota. Prin implementarea acestui proiect s-a dorit intensificarea dezvoltării cooperării trilaterale, prin organizarea unor evenimente culturale comune, prin redescoperirea valorilor, tradițiilor și obiceiurilor etnice interculturale caracteristice acestei zone.
Obiectivul principal al proiectului a fost consolidarea cooperării între persoanele care trăiesc pe ambele părți ale frontierei. Pe perioada implementării, adică un an, peste 300 de persoane aparținând diferitelor categorii sociale și grupuri de vârstă s-au întâlnit, au avut posibilitatea de a cunoaște mai bine tradițiile, cultura, religia și gastronomia partenerilor.
Au fost organizate mai multe evenimente culturale, având ca temă: dansurile populare, gastronomia, religia, dar și o conferință de două zile destinată celor care sunt angajați în instituțiile de cultură ale partenerilor.
Bugetul proiectului s-a ridicat la suma de 76.690,00 de euro din care 65.186,50 de euro de la Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Jimbolia a avut un buget de 32.124,00 euro, Cărpiniș 21.906,00 euro și Csanádpalota 22.660,00 euro.
În cadrul evenimentelor incluse în proiect au fost incluse Festivalul gastronomic Böllérnap la Csanádpalota; Ziua Copilului – Talleria la Csanádpalota; Tabără româno-maghiară la Csanádpalota; Zilele Orașului Csanádpalota; Ruga satului Iecea Mică – organizată de Cărpiniș; o tabără de vară de promovare a creativității și a valorilor Uniunii Europene– organizată la Buziaș de către Jimbolia; Gastronomy Day – Ziua Comunei Cărpiniș; Gastronomy Day – la Csanádpalota; Ruga Comunei Cărpiniș; o conferință culturală la Jimbolia. Pe data de 27 noiembrie a avut loc Conferința de finalizare a proiectului, la Csanádpalota.
Prin proiect s-au achiziționat o serie de echipamente, orașul Jimbolia primind 2 difuzoare active, 2 module bas active, 2 microfoane de mână cu transmițător wireless, 1 laptop, 1 mixer cu 12 canale. De asemenea, comuna Comuna Cărpiniș are acum 7 cazane; un sistem de sunet; şi un laptop.
„În cazul acestui proiect, realizările materiale nu sunt foarte spectaculoase. Proiectul a reprezentat o modalitate de instituționalizare a relațiilor de cooperare dintre localitățile partenere, relații care au rădăcini adânci, de peste 25 de ani, după cum bine știm Jimbolia și Csanádpalota sunt localități înfrățite iar localitatea Cărpiniș participă de o lungă perioadă la evenimentele organizate de Csanádpalota și invers. Proiectul Traditions a apropiat localitățile implicate în proiect datorită faptului că, de cele mai multe evenimente au beneficiat cetățenii localităților, având astfel posibilitatea de a se cunoaște și de a cunoaște puțin din cultura locală a fiecărui partener. După intrarea României în UE, cooperările transfrontaliere au devenit posibile. Sperăm că acest proiect cultural a contribuit la estomparea granițelor dintre cele două țări”, au anunţat reprezentanţii primăriei Jimbolia.
Ca urmare a proiectului, a fost întocmit un plan simbolic de cooperare pentru localitățile implicate în proiect, pentru perioada imediat următoare.
Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței și care necesită o abordare comună, precum și soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune și dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanțarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Cosmin Tabără a votat pentru echilibru, onestitate și diplomație

Candidat la un loc de senator pe lista PNL, fost viceprimar al Timișoarei, actual consilier…

2 ore ago

La ora 12.00, prezenţă mai mare la vot în Timişoara, decât pe judeţul Timiş

La ora 12.00, la cinci ore după deschiderea secţiilor de vot, în judeţul Timiş prezenţa…

2 ore ago

Alfred Simonis, la ieșirea din cabina de vot: ”Am votat cu un om care și-a demonstrat competența la guvernare”

După ce și-a exercitat dreptul la vot, Alfred Simonis,  preşedintele PSD Timiş, totodată președinte al…

3 ore ago

CFR Timișoara, victorie cu scor de tenis la Deva, într-un derby regional

Etapa a 11-a din prima ligă de futsal a debutat sâmbătă, 23 noiembrie, la Deva,…

3 ore ago

Dominic Fritz nu a putut vota, dar a făcut un apel pentru „votul util pentru România”

Primarul Dominic Fritz încă nu poate vota, dar a făcut un apel la timişoreni să…

4 ore ago

Lugojul, eșec dramatic la Blaj, dar nu a venit acasă cu mâna goală

Aproape de șocul campionatului! Voleibalistele de la CSM Lugoj au fost foarte aproape de a…

4 ore ago