Administratie

Jimbolia, Cărpiniş şi Csanadpalota au dus la bun sfârşit un program de colaborare cu fonduri europene

Oraşul timişean Jimbolia şi comuna Cărpiniş au fost parteneri cu localitatea Csanadpalota din Ungaria în cadul unui proiect finanţat din bani europeni, în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria. Implementarea proiectului ”Tradiție și modernitate – cooperare culturală transfrontalieră” a demarat pe 1 decembrie 2018.

Materializarea proiectului a început cu identificarea unor nevoi socio-culturale comune în zona transfrontalieră Jimbolia-Cărpiniș-Csanádpalota. Prin implementarea acestui proiect s-a dorit intensificarea dezvoltării cooperării trilaterale, prin organizarea unor evenimente culturale comune, prin redescoperirea valorilor, tradițiilor și obiceiurilor etnice interculturale caracteristice acestei zone.
Obiectivul principal al proiectului a fost consolidarea cooperării între persoanele care trăiesc pe ambele părți ale frontierei. Pe perioada implementării, adică un an, peste 300 de persoane aparținând diferitelor categorii sociale și grupuri de vârstă s-au întâlnit, au avut posibilitatea de a cunoaște mai bine tradițiile, cultura, religia și gastronomia partenerilor.
Au fost organizate mai multe evenimente culturale, având ca temă: dansurile populare, gastronomia, religia, dar și o conferință de două zile destinată celor care sunt angajați în instituțiile de cultură ale partenerilor.
Bugetul proiectului s-a ridicat la suma de 76.690,00 de euro din care 65.186,50 de euro de la Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Jimbolia a avut un buget de 32.124,00 euro, Cărpiniș 21.906,00 euro și Csanádpalota 22.660,00 euro.
În cadrul evenimentelor incluse în proiect au fost incluse Festivalul gastronomic Böllérnap la Csanádpalota; Ziua Copilului – Talleria la Csanádpalota; Tabără româno-maghiară la Csanádpalota; Zilele Orașului Csanádpalota; Ruga satului Iecea Mică – organizată de Cărpiniș; o tabără de vară de promovare a creativității și a valorilor Uniunii Europene– organizată la Buziaș de către Jimbolia; Gastronomy Day – Ziua Comunei Cărpiniș; Gastronomy Day – la Csanádpalota; Ruga Comunei Cărpiniș; o conferință culturală la Jimbolia. Pe data de 27 noiembrie a avut loc Conferința de finalizare a proiectului, la Csanádpalota.
Prin proiect s-au achiziționat o serie de echipamente, orașul Jimbolia primind 2 difuzoare active, 2 module bas active, 2 microfoane de mână cu transmițător wireless, 1 laptop, 1 mixer cu 12 canale. De asemenea, comuna Comuna Cărpiniș are acum 7 cazane; un sistem de sunet; şi un laptop.
„În cazul acestui proiect, realizările materiale nu sunt foarte spectaculoase. Proiectul a reprezentat o modalitate de instituționalizare a relațiilor de cooperare dintre localitățile partenere, relații care au rădăcini adânci, de peste 25 de ani, după cum bine știm Jimbolia și Csanádpalota sunt localități înfrățite iar localitatea Cărpiniș participă de o lungă perioadă la evenimentele organizate de Csanádpalota și invers. Proiectul Traditions a apropiat localitățile implicate în proiect datorită faptului că, de cele mai multe evenimente au beneficiat cetățenii localităților, având astfel posibilitatea de a se cunoaște și de a cunoaște puțin din cultura locală a fiecărui partener. După intrarea României în UE, cooperările transfrontaliere au devenit posibile. Sperăm că acest proiect cultural a contribuit la estomparea granițelor dintre cele două țări”, au anunţat reprezentanţii primăriei Jimbolia.
Ca urmare a proiectului, a fost întocmit un plan simbolic de cooperare pentru localitățile implicate în proiect, pentru perioada imediat următoare.
Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței și care necesită o abordare comună, precum și soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune și dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanțarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

11 ore ago

Dumbrăviţa vrea să se salveze în Vinerea Mare

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa se pregătește de ultima deplasare din actualul sezon de…

12 ore ago

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

13 ore ago

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

17 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

18 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

18 ore ago