Social

Revoluţia română a fost comemorată la Timişoara în cadrul Galei Libertatea 89. Primul ministru maghiar, Viktor Orban, la ceremonie

Evenimentele din decembrie 1989 de la Timişoara, care au declanşat Revoluţia Română şi căderea regimului comunist, sunt sărbătorite în aceste zile, de Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania, printr-o serie de evenimente. Sâmbătă, la Centrul Regional de Afaceri, în cadrul Galei Libertatea 89, la Timişoara s-au aflat o serie de personalităţi de prim rang, în frunte cu Viktor Orban, primul ministru al Ungariei, el vorbind despre cooperarea româno-maghiară, pentru a ridica cele două ţări la nivelul celor vestice.

Miniştri sau foşti miniştri, din Ungaria sau Slovenia, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, primarul Timişoarei, pastorul Laszlo Tokes, dar şi primul ministrul maghiar, Viktor Orban, cu toţii s-au aflat în sală pentru momentul festiv.

Discursurile rostite s-au referit la momentul Revoluţiei şi al declanşării acesteia, la Biserica Reformată din Timişoara, la solidaritatea româno-maghiară, atât la momentul protestelor maghiare anticomuniste din 1956, dar mai ales în decembrie 1989.

Primul discurs i-a aparţinut primarului Timişoarei, Nicolae Robu, iar acesta a considerat oportun să prezinte în debutul acestuia cât de dezvoltată este în acest moment Timişoara, câte investiţii au ajuns în ultimii ani aici şi câte clădiri sunt ridicate sau în construcţie în aceiaşi perioadă, dar şi despre timişorenii actuali, care sunt exemplu, „la nivel planetar”. Revenind la subiectul Galei, primarul oraşului a dorit să îşi arate recunoştinţa pastorului reformat Laszlo Tokes, cel care a aprins flacăra revoluţionară.

Nicolae Robu, la Gala Libertatea 89

„Domnule Laszlo Tokes, chiar dacă opiniile mele nu corespund întotdeauna cu cele ale dumneavoastră, ca şi cum ale dumneavoastră nu corespund cu cele ale mele, trebuie să recunoaştem meritele pe care le-aţi avut în debutul Revoluţiei. Trebuie să dăm Cezarului ceea ce este al Cezarului, Timişoara vă este recunoscătoare, şi România ar trebui să vă fie, de asemenea, recunoscătoare”, a spus Nicolae Robu.

Laszlo Tokes: Cu Tatăl Nostru rostit, participanţii la Revoluţie au demonstrat caracterul creştin al acesteia

Cel vizat de discursul primarului, pastorul Laszlo Tokes, a vorbit despre faptul că Revoluţia Română a avut un caracter creştin, dar şi despre o intenţie de falsificare a istoriei de către istorici, care ar încerca să minimizeze rolul Bisericii Reformate şi a congregaţiei conduse de pastor, care ar avea rolul declanşării căderii comunismului.

„Acum 30 de ani s-a împlinit profeţia biblică asupra imperiului sovietic şi babilonul modern s-a prăbuşit. Regimurile comuniste şi ateiste s-au prăbuşit unul după altul şi a venit şi rândul ultimului, cel al lui Ceauşescu. S-a demarat în acea duminică mecanismul uciderii, exact acolo unde a fost sacrificat şi Gheorghe Doja. Respect eroilor Timişoarei! Vă prezint rolul decisiv al micii mele congregaţii şi a rolului pe care membrii ei au avut-o. În ciuda inducerii în eroare, populaţia Timişoarei nu a uitat unde a fost demarată Revoluţia. Istoricii încearcă să falsifice istoria. Comunitatea noastră a fost prigonită pentru religie şi pentru naţionalitate. Ne-am unit în spiritul toleranţei etnice al Timişoarei. Cu Tatăl Nostru rostit, participanţii la Revoluţie au demonstrat caracterul creştin al acesteia. Nu considerăm că lupta s-a încheiat, ea continuă, aşa cum citez din Proclamaţia de la Timişoara”, a fost discursul pastorului Reformat, Laszlo Tokes.

Laszlo Tokes, la Gala Libertatea

Viktor Orban: Vrem să ieşim, împreună, din linia a doua a popoarelor europene

Cel mai aplaudat discurs a fost cel al primului ministru maghiar, Viktor Orban, care a venit la Timişoara pentru a participa la evenimentul de sâmbătă seara, pentru a-şi arăta respectul pentru eroii revoluţiei, pentru cetăţenii Timişoarei şi pentru Revoluţie.

„Maghiarii iubesc acest oraş, a fost un oraş vestit şi important, una dintre cele mai importante fortăreţe ale Ungariei împotriva expansiunii otomane. Odată pierdută această fortăreaţă s-a pierdut şi Ungaria. În 1989, atunci lumea a învăţat numele Timişoarei, cetăţenii român au lansat mesajul spre lume. Lumea are două probleme nu crede ceea ce posibil şi crede ceea nu e posibil. Lumea a crezut că România nu se va revolta, că mămăliga nu va exploda. Şi iată că s-a întâmplat. Românii şi maghiarii pot face front comun pentru libertate. Românii au fost cei care au sprijinit revoluţia maghiară din 1956, mulţi cu preţul unor ani buni de puşcărie. Politica mondială nu a crezut că revolta popoarelor poate nărui comunismul. Românii au demonstrat că nu e posibil comunismul, nici cu aplicarea unor compromisuri. Popoarele din Europa Centrală au ştiut că libertatea nu va fi primită ca şi cadou de la marile puteri. Dacă aşteptam după occidentali, eram încă sub dominaţia trupelor sovietice. Dar noi ne-am luat libertatea. Este victoria şi cinstea celor care la Timişoara şi-au dat viaţa pentru libertatea noastră”, a spus Orban.

El a citit un text extrem de apreciat de publicul din sală, un discurs care a făcut apel la buna vecinătate dintre cele două ţări, el cerând ca România şi Ungaria să colaboreze, pentru a forma o nouă Europă Centrală, cu ţările componente aflate la nivelul celor din vest, nu rămase în linia a doua a Europei.

„Noi putem doar să ne aducem aminte sau putem să ne gândim la viitorul nostru comun, avem ţeluri comune. În numele naţiunii maghiare văd şanse ca în viitor românii şi maghiarii să aibă aceste ţeluri, noi vrem să ieşim din linia a doua a popoarelor europene. Ungaria vrea cea mai modernă tehnologie, să fie curată, cea mai sigură ţară din lume. Cel puţin la acelaşi nivel cu ţările care nu au fost jefuite de comunişti. Noi suntem gata ca împreună cu vecinii să construim o nouă Europă Centrală, una care să nu fie doar furnizor de muncă pentru Europa vestică, ci să fie o putere, muncitorii noştri să vedem că se întorc acasă, una în care să ne gândim ce să ne facem cu muncitorii din Europa care vin să se angajeze la noi. Dacă colaborăm, toate acestea devin posibile. Mulţi dintre noi nu cred că aşa ceva este posibil, nici în 89 nu a crezut lumea că e posibil ce s-a înfăptuit. Azi suntem aici şi pentru a aduce omagiiile noastre. Noi am ştiut că disctatura va fi învinsă! La mulţi ani cetăţenilor timişoreni, la mulţi ani Laszlo Tokes”, a fost discursul rostit de Viktor Orban.

Gala s-a încheiat cu un spectacol susţinut de trupa Duna din Budapesta.

Nicolae Robu şi Viktor Orban, la Gala Timişoara 89

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Alianța Dreapta Unită a lansat, la Timișoara, campaniile electorale pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Alianța Dreapta Unită a ales Timișoara pentru a lansa oficial campania electorală pentru alegerile locale…

4 ore ago

Nicolae Robu e primul pe lista de vot, Dominic Fritz pe șapte

Cu doar câteva ore înainte de debutul campaniei electorale, Biroul Electoral de Circumscripție Timișoara a…

8 ore ago

La Muzeul Satului Bănățean au loc, sâmbătă și duminică, mai multe expoziții de frumusețe chinologice

Timișoara devine, sâmbătă și duminică, punctul principal de atracție al chinologiei românești. La Muzeul Satului…

10 ore ago

La Stadionul Lego, constructorul lucrează la fundațiile uneia dintre peluze și la o tribună/Foto

Stadionul Lego, pe care Primăria Timișoara îl ridică în zona Buziașului cu bani de la…

10 ore ago

Dominic Fritz, după încă un teren recuperat de municipalitate: “Recuperăm nu doar terenuri, ci și demnitatea orașului”

Primăria Timişora a reuşit să mai recupereze un teren. Acesta era situat în proximitatea pieţei…

11 ore ago

Conducerea RETIM a luat mai multe măsuri cu implementare imediată, după ce unii angajaţi au intrat în grevă

Luând în considerare întreruperea nejustificată a activității de către unii angajați ai Secției de Salubrizare…

11 ore ago