Revoluţia română a fost comemorată la Timişoara în cadrul Galei Libertatea 89. Primul ministru maghiar, Viktor Orban, la ceremonie

Viktor Orban, prezent la Timişoara

Evenimentele din decembrie 1989 de la Timişoara, care au declanşat Revoluţia Română şi căderea regimului comunist, sunt sărbătorite în aceste zile, de Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania, printr-o serie de evenimente. Sâmbătă, la Centrul Regional de Afaceri, în cadrul Galei Libertatea 89, la Timişoara s-au aflat o serie de personalităţi de prim rang, în frunte cu Viktor Orban, primul ministru al Ungariei, el vorbind despre cooperarea româno-maghiară, pentru a ridica cele două ţări la nivelul celor vestice.

Miniştri sau foşti miniştri, din Ungaria sau Slovenia, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, primarul Timişoarei, pastorul Laszlo Tokes, dar şi primul ministrul maghiar, Viktor Orban, cu toţii s-au aflat în sală pentru momentul festiv.

Discursurile rostite s-au referit la momentul Revoluţiei şi al declanşării acesteia, la Biserica Reformată din Timişoara, la solidaritatea româno-maghiară, atât la momentul protestelor maghiare anticomuniste din 1956, dar mai ales în decembrie 1989.

Primul discurs i-a aparţinut primarului Timişoarei, Nicolae Robu, iar acesta a considerat oportun să prezinte în debutul acestuia cât de dezvoltată este în acest moment Timişoara, câte investiţii au ajuns în ultimii ani aici şi câte clădiri sunt ridicate sau în construcţie în aceiaşi perioadă, dar şi despre timişorenii actuali, care sunt exemplu, „la nivel planetar”. Revenind la subiectul Galei, primarul oraşului a dorit să îşi arate recunoştinţa pastorului reformat Laszlo Tokes, cel care a aprins flacăra revoluţionară.

Nicolae Robu, la Gala Libertatea 89

„Domnule Laszlo Tokes, chiar dacă opiniile mele nu corespund întotdeauna cu cele ale dumneavoastră, ca şi cum ale dumneavoastră nu corespund cu cele ale mele, trebuie să recunoaştem meritele pe care le-aţi avut în debutul Revoluţiei. Trebuie să dăm Cezarului ceea ce este al Cezarului, Timişoara vă este recunoscătoare, şi România ar trebui să vă fie, de asemenea, recunoscătoare”, a spus Nicolae Robu.

Laszlo Tokes: Cu Tatăl Nostru rostit, participanţii la Revoluţie au demonstrat caracterul creştin al acesteia

Cel vizat de discursul primarului, pastorul Laszlo Tokes, a vorbit despre faptul că Revoluţia Română a avut un caracter creştin, dar şi despre o intenţie de falsificare a istoriei de către istorici, care ar încerca să minimizeze rolul Bisericii Reformate şi a congregaţiei conduse de pastor, care ar avea rolul declanşării căderii comunismului.

„Acum 30 de ani s-a împlinit profeţia biblică asupra imperiului sovietic şi babilonul modern s-a prăbuşit. Regimurile comuniste şi ateiste s-au prăbuşit unul după altul şi a venit şi rândul ultimului, cel al lui Ceauşescu. S-a demarat în acea duminică mecanismul uciderii, exact acolo unde a fost sacrificat şi Gheorghe Doja. Respect eroilor Timişoarei! Vă prezint rolul decisiv al micii mele congregaţii şi a rolului pe care membrii ei au avut-o. În ciuda inducerii în eroare, populaţia Timişoarei nu a uitat unde a fost demarată Revoluţia. Istoricii încearcă să falsifice istoria. Comunitatea noastră a fost prigonită pentru religie şi pentru naţionalitate. Ne-am unit în spiritul toleranţei etnice al Timişoarei. Cu Tatăl Nostru rostit, participanţii la Revoluţie au demonstrat caracterul creştin al acesteia. Nu considerăm că lupta s-a încheiat, ea continuă, aşa cum citez din Proclamaţia de la Timişoara”, a fost discursul pastorului Reformat, Laszlo Tokes.

Laszlo Tokes, la Gala Libertatea

Viktor Orban: Vrem să ieşim, împreună, din linia a doua a popoarelor europene

Cel mai aplaudat discurs a fost cel al primului ministru maghiar, Viktor Orban, care a venit la Timişoara pentru a participa la evenimentul de sâmbătă seara, pentru a-şi arăta respectul pentru eroii revoluţiei, pentru cetăţenii Timişoarei şi pentru Revoluţie.

„Maghiarii iubesc acest oraş, a fost un oraş vestit şi important, una dintre cele mai importante fortăreţe ale Ungariei împotriva expansiunii otomane. Odată pierdută această fortăreaţă s-a pierdut şi Ungaria. În 1989, atunci lumea a învăţat numele Timişoarei, cetăţenii român au lansat mesajul spre lume. Lumea are două probleme nu crede ceea ce posibil şi crede ceea nu e posibil. Lumea a crezut că România nu se va revolta, că mămăliga nu va exploda. Şi iată că s-a întâmplat. Românii şi maghiarii pot face front comun pentru libertate. Românii au fost cei care au sprijinit revoluţia maghiară din 1956, mulţi cu preţul unor ani buni de puşcărie. Politica mondială nu a crezut că revolta popoarelor poate nărui comunismul. Românii au demonstrat că nu e posibil comunismul, nici cu aplicarea unor compromisuri. Popoarele din Europa Centrală au ştiut că libertatea nu va fi primită ca şi cadou de la marile puteri. Dacă aşteptam după occidentali, eram încă sub dominaţia trupelor sovietice. Dar noi ne-am luat libertatea. Este victoria şi cinstea celor care la Timişoara şi-au dat viaţa pentru libertatea noastră”, a spus Orban.

El a citit un text extrem de apreciat de publicul din sală, un discurs care a făcut apel la buna vecinătate dintre cele două ţări, el cerând ca România şi Ungaria să colaboreze, pentru a forma o nouă Europă Centrală, cu ţările componente aflate la nivelul celor din vest, nu rămase în linia a doua a Europei.

„Noi putem doar să ne aducem aminte sau putem să ne gândim la viitorul nostru comun, avem ţeluri comune. În numele naţiunii maghiare văd şanse ca în viitor românii şi maghiarii să aibă aceste ţeluri, noi vrem să ieşim din linia a doua a popoarelor europene. Ungaria vrea cea mai modernă tehnologie, să fie curată, cea mai sigură ţară din lume. Cel puţin la acelaşi nivel cu ţările care nu au fost jefuite de comunişti. Noi suntem gata ca împreună cu vecinii să construim o nouă Europă Centrală, una care să nu fie doar furnizor de muncă pentru Europa vestică, ci să fie o putere, muncitorii noştri să vedem că se întorc acasă, una în care să ne gândim ce să ne facem cu muncitorii din Europa care vin să se angajeze la noi. Dacă colaborăm, toate acestea devin posibile. Mulţi dintre noi nu cred că aşa ceva este posibil, nici în 89 nu a crezut lumea că e posibil ce s-a înfăptuit. Azi suntem aici şi pentru a aduce omagiiile noastre. Noi am ştiut că disctatura va fi învinsă! La mulţi ani cetăţenilor timişoreni, la mulţi ani Laszlo Tokes”, a fost discursul rostit de Viktor Orban.

Gala s-a încheiat cu un spectacol susţinut de trupa Duna din Budapesta.

Nicolae Robu şi Viktor Orban, la Gala Timişoara 89

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Anca S. a spus: (decembrie 14th, 2019 at 22:02 )

Ce actiune mai e si asta ? Unde au fost autoritatile centrale romane astazi ? A fost o „revolutie” maghiara, asa cum se tot spune de s-au sarbatorit ungurii intre ei ? Iar pupa Robu poala popii ?

Poli 21 a spus: (decembrie 14th, 2019 at 23:23 )

Ancuto, daca nu esti in stare sa asimilezi spiritul Timisoarei, mai bine taci.

Anca S. a spus: (decembrie 15th, 2019 at 20:40 )

Spirit, nespirit, diplomatia cere ca un prim-ministru sa se intalneasca tot cu un prim-ministru. Si cu cine mai vrea, dar intalnirea intre omologi se impune, asa ca…ramane cum am stabilit.

Mircea Pentia a spus: (decembrie 16th, 2019 at 20:38 )

Revolutia de la 1989 era pregatita sa porneasca. Miscarea lui Tokes doar i-a dat bobarnacul ca sa o ia la vale. Nu se poate revendica revolutia ca fiind a lui Tokes.

Mircea Pentia a spus: (decembrie 17th, 2019 at 10:48 )

Protestatarii lui Tokes nu au cerut inlaturarea comunismului. Ei l-au sprijinit pe Tokes doar ca sa nu fie evacuat. Sa atribui meritul revolutiei romane ungurilor si cu atat mai putin lui Viktor Orban este o sarlatanie o impostura.

john i nicorici a spus: (decembrie 19th, 2019 at 03:46 )

D-le Mircea P.: îmi cer scuze dar nu pot fi de-acord cu Dvs.! Teokeș, a fost disident față de superiroul lui, iar acesta fiind agent SS, a încercat să-l îndepărteze din Timișoara cu concursul Comuniștilor! Oponența lui a atras empatia enoriașilor și de aici – Revoluția! Vă las să concluzionați Dvs. importanța rolului lui Teokeș. Ca să fiu mai explicit: în primăvara 1989, a ajuns vestea protestului și grevei-foamei lui Teokeș, la Europa Liberă. Sper că nu mă contraziceți ! Eu însumi, eram în divergențe de opinii cu pastorul meu, care era tot un agent SS. Acesta m-a pârât Organelor… ca disident! Un amic care a aflat, m-a întrebat: ”Știi… ceva de un pastor Reformat… Piața Maria”? Am răspuns cinstit: ”Nu”! Mai târziu – în iunie, aveam să aflu că întrebarea lui era cu subînțeles, adică dacă sânt cumva, involvat !? Deci în iunie, din nou mă întreabă – amicul sus-pus (fost vecin de apartament), dar pe alt ton: ”Te-am mai întrebat și m-ai mințit… spune-mi concret: în ce ești involvat? Ce ai făcut? Că urmează să …mori”! Am spus din nou, că nu știu de Teokeș, decât din vorbe de pe stradă și că nu am comis, nici cea mai mică faptă antisocială! Mi-a explicat ce s-a pus la cale în ceea ce mă privește și m-a sfătuit să fug din oraș, ”în următoarele minute”! Benzina era pe rație motiv pentru care am plecat a doua zi dimineața, la 300 de km, cu familia (9 copii), în Ardeal, unde am sta până în martie 1990. Sper că nu este greu de făcut diferența între mine și Teokeș: el prin opoziție, a scos lumea în stradă… eu prin obediență, mi-am salvat pielea! În rest…diversiunui securiste și răutăcioase!

Mircea Pentia a spus: (decembrie 20th, 2019 at 18:58 )

john i nicorici foarte interesant. Oricum, confirmati ca Tokes nu avea de gand sa inlature comunismul, nu avea nici o legatura cu disidenta fata de Ceausescu si comunism. El avea deci conflict cu superiorul sau pe linie bisericeasca. Acesta din urma s-a folosit de regimul comunist ca sa il mute pe Tokes din Timisoara. Foarte urat ca biserica reformata avea agenti infiltrati SS (Securitatea Satatului). Deci, biserica reformata nu numai ca nu era impotriva comunistilor, dar chiar colabora cu acestia.

Mircea Pentia a spus: (decembrie 20th, 2019 at 19:10 )

john i nicorici nu vad cu ce nu sunteti de acord cu mine. Eu vad ca ma chiar completati spunand ca Tokes nu a fost disident fata de Ceausescu si comunism. Acelasi lucru l-am spus si eu. Mai mult, din cele prezentate de d-voastra vad cu biserica reformata chiar a colaborat cu SS (Securitatea Statului), prin superiorul bisericesc al pastorului Tokes. Inteleg ca acesta s-a folosit de aparatul represiv comunist pentru a-l evacua pe Tokes. Dar de la un conflict inter confesional si revolutia romana nu este nici o legatura. Cu atat mai putin nu este nici o legatura intre maghiarul Tokes (sau maghiarul Viktor Orban) si revolutia romana din 1989.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

aeroportul-timisoara-stuttgard

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

Iulius Town

Social vezi arhiva Social

Protest al grefierilor din Timișoara. Nu vor abrogarea pensiilor speciale

Grefierii din Timișoara protestează împotriva abrogării pensiilor speciale. Miercuri, grefierii din Timișoara și-au suspendat activitatea pentru două ore. Este doar începutul protestului. Miercuri, între orele 10 și 12, grefierii din Timișoara au protestat și nu au lucrat, urmând ca luni să își întrerupă total activitatea, protestul fiind unul la nivel național. Întreruperea activității grefierilor ar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protest al grefierilor din Timișoara. Nu vor abrogarea pensiilor speciale

Economic vezi arhiva Economic

CCIAT

CCIA Timiș pregătește noi serii de cursuri pentru luna februarie 2020

Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură Timiş prin Direcția Formare și Perfecționare Profesională organizează în cursul lunii februarie 2020 noi serii de cursuri acreditate. Un prim curs, cel de Formator, va avea loc în perioada: 10 februarie – 20 martie (luni – vineri, între orele 16.30- 20.30). Va fi o perioadă de pregătire teoretică, între...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș pregătește noi serii de cursuri pentru luna februarie 2020

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

UDMR Timiş nu şi-a desemnat încă numele cu care va merge în alegerile locale din acest an, dar se află în plin proces, cât se poate de democratic pentru stabilirea acestora. Formaţiunea a transmis în toate comunităţile unde sunt maghiari formulare cu chestionare prin care oamenii să precizeze pe cine şi-ar dori să îi reprezinte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UDMR Timiş are planuri mari pentru alegerile locale. Se doreşte reintrarea în consiliul judeţean
Grefierii din Timișoara protestează împotriva abrogării pensiilor speciale. Miercuri, grefierii din Timișoara și-au suspendat activitatea pentru două ore. Este doar începutul protestului. Miercuri, între orele 10 și 12, grefierii din Timișoara au protestat și nu au lucrat, urmând ca luni să își întrerupă total activitatea, protestul fiind unul la nivel național. Întreruperea activității grefierilor ar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protest al grefierilor din Timișoara. Nu vor abrogarea pensiilor speciale
La mai puţin de un an de momentul în care Timişoara va deveni Capitală Culturală Europeană, primarul Nicolae Robu şi-a dat seama că oraşul, de fapt, nu e promovat. El considera ca publicitatea era asigurată pur şi simplu prin realizările administraţiei sale. Într-un nou exerciţiu de „autolaudă” primarul Nicolae Robu a spus că el considera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robu are surprize în problema promovării oraşului: Am considerat că este suficient să se vadă ce se întâmplă în oraş
Primarul din Criciova, Iosif Cătană, a pierdut procesul cu Autoritatea Națională de Integritate (ANI) Acesta a atacat decizia ANI, care l-a declarat incompatibil. Pe cale de consecință, conform legii, acestuia i se va impune încetarea mandatului. Consecința pierderii procesului cu ANI (deci admiterea stării de incompatibilitate) reprezintă încetarea mandatului de primar – care va fi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Final de mandat, înainte de termen. Primarul din Criciova a pierdut procesul cu ANI
Alegerile pentru desemnarea noului rector al Universităţii Politehnica Timişoara s-au încheiat din primul tur, prin desemnarea lui Florin Drăgan pe post. El a dominat clar scrutinul, învingându-l la scor pe Ilare Bordeaşu, obţinând şi destule voturi pentru a se impune din primul tur. Universitatea Politehnica Timişoara are un nou rector desemnat. Florin Drăgan va prelua...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Florin Drăgan a fost desemnat rectorul Universităţii Politehnica Timişoara din primul tur de vot
Top