Politica

Se fac jocurile şi în PSD Timiş. Alfred Simonis, mare favorit să preia preşedinţia organizaţiei

În prezent lider al Grupului social-democrat din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis are prima şansă de-a ajunge preşedinte al PSD Timiş la alegerile care vor avea loc la începutul anului viitor. O funcţie pe care şi-o doreşte şi actualul preşedinte, Călin Dobra, şi, posibil, senatorul Eugen Dogariu. Un rol important în stabilirea viitorului preşedinte al filialei îl va avea şi fostul premier Sorin Grindeanu.

PSD va organiza, cel mai probabil în luna februarie, un congres extraordinar în cadrul căruia va fi aleasă noua conducere a partidului, după demisia cât o demitere a Vioricăi Dăncilă. Până la organizarea congresului, trebuie făcute alergeri în toate filialele judeţene ale PSD. Acest lucru înseamnă că, foarte probabil în luna ianuarie sau începutul lui februarie, se vor organiza alegeri şi în PSD Timiş. Şi asta la mai puţin de un an de la ultimele alegeri (1 marie 2019) care au dat actuala conducere: Călin Dobra – preşedinte; Alfred Simonis – preşedinte executiv.

Taberele din PSD Timiş sunt deja pregătite pentru noua confruntare. Trebuie spus că miza acestor alegeri, dincolo de conducerea filialei, sunt şi locurile eligibile pentru alegerile parlamentare din toamna anului viitor. Şi asta în condiţiile în care funcţia de preşedinte al CJ Timiş, deţinută acum de Călin Dobra, este de domeniul fantasticului pentru PSD. Mai ales dacă se va merge pe alegerea preşedintelui de către consilieri. În privinţa alegerilor parlamentare, o simulare simplă pe scorurile de la alegerile europarlamentare şi preidenţiale, ar aduce PSD doar un loc de senator şi unul de deputat. De menţionat că la alegerile din 2016, PSD a obţinut în Timiş două mandate de senatori şi patru de deputaţi.

Cine sunt potenţialii candidaţi

Să vedem acum şi numele potenţialilor candidaţi la principalele două funcţii din conducerea PSD Timiş: preşedinte şi preşedinte executiv. Călin Dobra îşi doreşte în mod evident un nou mandat de preşedinte. Tocmai de aceea, în ultimul timp, face un adevărat galop pentru a-şi promova imaginea. O mare problemă a lui Dobra este o posibilă evaluare făcută în CEx-ul PSD a rezultatelor de la alegerile prezidenţiale. Dacă această evaluare se va lăsa cu sancţiuni, s-ar putea ca Dobra să fie debarcat de la preşedinţia PSD Timiş mai repede de termen.

Funcţia de preşedinte este ţintită şi de Alfred Simonis, care are o poziţie foarte puternică în partid, respectiv liderul Grupului PSD din Camera Deputaţilor. Funcţie primită în timpul lui Liviu Dragnea, dar păstrată în mandatul Vioricăi Dăncilă şi, în mod cert, şi în al celui interimar exercitat de Marcel Ciolacu. Dacă în martie a existat o înţelegere între Dobra şi Simonis pentru a-şi împărţi funcţiile de preşedinte şi preşedinte executiv, acum un astfel de demers pare foarte puţin probabil.

Nu în ultimul rând, se vehiculează drept candidat la funcţia de preşedinte numele senatorului Eugen Dogariu. Acesta pare însă să accepte şi poziţia de preşedinte executiv. O poziţie pentru care, aproape sigur, va aplica şi deputata Bianca Gavriliţă.

Deasupra acestor jocuri, nu trebuie neglijată, ba chiar din contra, influenţa în filială a fostului premier şi preşedinte al PSD Timiş, Sorin Grindeanu. Despre a cărui întoarcere la vârful PSD la nivel naţional se discută tot mai intens în ultima perioadă. Chiar dacă nu preşedinte plin, Grindeanu, prieten bun cu Ciolacu, ar putea deverni preşedinte executiv sau secretar general al PSD. Ori, la nivel local, Grindeanu a pus de ceva timp tunurile pe Dobra. Ca atare, mare favorit pentru a prelua preşedinţia PSD Timiş de la începutul anului viitor este Alfred Simonis, în timp ce funcţia de preşedinte executiv se joacă.

 

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Seria interminabilă de înfrângeri ale fetelor de la Poli continuă

9 înfrângeri la rând în campionat! Echipa feminină a Politehnicii a ratat şansa titlului, care…

2 ore ago

Amenajarea zonei în care au fost demolate cluburile ilegale, pe ultima sută de metri/Foto

Lucrările de amenajare a spațiului verde de pe malul Begăi, pe bulevardul Vasile Pârvan, au…

4 ore ago

La Timișoara va avea loc cea de a treia ediție a conferinței Women in Data Science

Miercuri, 15 mai, la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu al Universității de Vest din…

5 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei la început de săptămână

Marți, 14 mai, între orele 9-16 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

5 ore ago

Jebelul, o comună în continuă dezvoltare prin proiecte europene şi nu numai/Foto

Prin banii europeni sau cei de la bugetul național, anul 2024 este cel mai mare…

5 ore ago

Liga 3. Ghiroda, campioana seriei a 7-a, Poli a pierdut din nou cu Bihorul

Liga a 3-a a ajuns la penultima etapă, una care a mai rezolvat din necunoscutele…

6 ore ago