Klaus Vaterland

Thrillerul „Avocatul Toporului” se întoarce

 

Aș putea face o listă îngrozitor de lungă cu oameni pe care-i știam într-un fel, cu capul sănătos, pentru ca mai apoi să mă surprindă ca o mare dezamăgire. Firește, poate și alții sunt nemulțumiți de cum gândim noi aici la ziar, dar asta face viața mai frumoasă, dinamică, spumoasă, cu condiția să nu încălcăm niște principii. Despre Avocatul Poporului, numai de bine, în înțelesul acelei vorbe populare. Instituția condusă ultimele mandate de Victor Ciorbea și apoi de Renate Weber și-a trădat denumirea și menirea pentru ce, pentru un 30 de arginți, pentru o leafă a naibii de bună? Să zică ei, dar amărăciunea să vezi ce-au ajuns unii e mare. Avocatul Poporului a fost una din mâinile armate ale grupului politic organizat Liviu Dragnea și acum a ajuns la fel de grav, pe mâna lui Călin Popescu Tăriceanu, un individ de o toxicitate sinistră, devenit din păcate tot mai frecventabil – strategic, evident – pentru o lume nouă și mai bună a politicii românești.

Fără să cunoști statutul sau legea de funcționare a acestei instituții, presupui că Avocatul Poporului intervine în stoparea sau măcar reducerea abuzurilor făcute unor categorii sociale de români. Bineînțeles că Avocatul Poporului nu este numai glazura de un maroniu lipicios reprezentată de Victor Ciorbea sau succesoarea, ci și birourile locale ce prestează o muncă mult mai depolitizată precum cea de la centru. Dar noi vedem ce se întâmplă sus și sus s-a întâmplat ca Renate Weber, altădată luptătoarea ONG-istă pentru democrație și libertăți, să ceară constatarea necostituționalității la CCR pentru cadrul legislativ de funcționare al DNA. Acolo unde, zice dânsa, ar trebui să muncească doar procurori specializați pe infracțiuni de corupție. Cam ce a dictat Curtea Constituțională pe completele de judecare în vremurile bune ale lui Liviu Dragnea.

Categoric nu mă pricep. Nu sunt nici activist civic finanțat de Uniunea Europeană pentru a trage de mânecă guvernele iliberale, nici ONG-ist plătit de guvernele iliberale pentru a simula democrația, dar cetățean cu capul pe umeri pretind că sunt și clar mă aștept de la Avocatul Poporului să tragă și el de mânecă guvernele alea iliberale, nu să fie complicele lor. Când ceri ca procurorul să fie specializat în infracțiuni de corupție te aștepți ca treaba asta să vină în întâmpinarea omului din popor, cel protejat de Avocatul Poporului. Adică m-aș teme ca apărător al poporului că procurorul ăla e prost ca noaptea și din cauză că nu e specializat pe infracțiuni de corupție el va pierde procesele. Nu m-aș aștepta în niciun fel ca prin demersul meu să fie anulate sentințele date până acum, după modelul cu instanțele specializate în judecarea faptelor de corupție.

E de noaptea minții. Stați să vedeți fir logic. Procurorul ăla așa slab și nespecializat a câștigat niște procese în numele statului român. Sentințele au fost date de niște judecători despre care s-a spus că-i bai că nu-s specializați. Au fost anulate unele sentințe și de atunci se face cum zice CCR. Prin urmare, niște judecători specializați spun că procurorul ăla așa amator și nespecializat cum era el a convins instanța că demnitarul sau funcționarul bănuit de corupție chiar a fost corupt. În acest moment vine Avocatul Poporului și cere anularea muncii acelui procuror pe motiv că nu a fost suficient de competent, deși a câștigat procesul. Ați mai văzut atâta mârșăvie făcută în numele grijii de popor? Ce viață pe ei! Vă imaginați ce liniște ar fi la DNA până s-ar specializa toți procurorii direcției pe infracțiuni de corupție?

P.S. Dacă tot vorbim de justiție, felicit pe această cale președinta Tribunalului Timiș pentru „munca” depusă trei ani de zile pe Facebook. Trei ani de zile i-a trebuit duduii să-i deruteze pe mulți în legătură cu mesajele sale, pentru ca în final să spună, ca Iliescu la ruși, cine e dumneaei și ce vrea. Momentul anunțului cu memorandumul pentru desființarea Secției Speciale de anchetare a magistraților a rupt vraja. Doamna judecător Adriana Stoicescu a vorbit de apusul democrației odată cu finalul acestei structuri de parchet rezervate lor, magistraților. Sau cum politicul va face ravagii în justiție de acum înainte, ca și cum până acum n-a făcut deloc cu PSD la putere, iar favorita dumisale Dana Gârbovan, propusă și respinsă pentru minister, n-a mâncat usturoi și nici gura nu-i puțea când apăra campania antijustiție a PSD din studiourile Antenei 3. S-au speriat cozile de topor! Câtă frică or avea oamenii ăștia de DNA, de plâng atâta după Secția Specială?

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

9 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

13 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

16 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

16 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

18 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

18 ore ago