Primăria Timişoara

Timişorenii vor mai mult de la parcurile oraşului. Niciunul nu primeşte punctaj maxim de la cetăţeni

Deşi turiştii care vin în Timişoara sunt încântaţi de parcurile din zona centrală a oraşului, punctaj maxim nu a primit niciun parc, arată un top realizat de site-ul Urbanize.ro. Sunt trei parcuri incluse în categoria de trei stele, Parcul Rozelor, Parcul Justiţiei şi Parcul Copiilor, cea mai înaltă categorie din top fiind cea de patru stele.

Timişorenii vor mai mult de la parcurile oraşului. După ce a analizat şase criterii şi au fost raportate la parcul ideal deschis în cadrul proiectului Green Surge, un proiect colaborativ care cuprinde 24 de parteneri din 11 țări, finanțat de Comisia Europeană, autorul studiului de 80 de pagini care a stat la baza întocmirii articolului, Dorian Curcanu, nu a oferit maximul posibil niciunui parc. Totuşi, cele trei amintite primesc trei stele.

Câte două stele primesc Parcul Regina Maria, Parcul Catedralei, Parcul Botanic din Timișoara, cel mai slab cotate fiind Parcul Civic (Cetății), Parcul C.D. Loga, Parcul I.C. Brătianu, Parcul Iancu Huniade, Parcul Andrei Mocioni, conform analizei UrbanizeHub.ro, realizată de Curcanu.

„Pe termen mediu și lung, viziunea generală este construirea un brand și dezvoltarea unei culturi originale în jurul parcurilor centrale ale Timișoarei. Centrul orașului, prin parcurile sale, ar trebui să devină o reală atracție turistică, prin care urbea să fie promovată la nivel național și internațional. De asemenea, ele să devină zone de sustenabilitate care să contribuie la reducerea efectului de ,,heat island” și la îmbunătățirea stării de spirit a locuitorilor săi”, se precizează în textul care însoţeşte studiul.

Motivul principal pentru realizarea acestui raport este nevoia de a crește calitatea vieții pentru cetățenii care locuiesc în orașul Timișoara și de a atrage atenția autorităților locale asupra implementării unui plan real de îmbunătățire a ariilor verzi din zona centrală a orașului, se mai spune în text.

Cele șase criterii de analiză au fost: infrastructură, curățenie și aspect estetic, calitatea spațiului verde, multifuncționalitatea parcurilor, elementele culturale – artistice – turistice și integrarea activităților economice.

Analizând informaţiile de pe site-ul amintit, autorul concluzionează că „marea majoritate a parcurilor din zona centrală a Timișoarei se află într-un stadiu precar, iar problemele frecvent întâlnite la acestea, desprinse în urma analizei parcurilor și a evaluării generale, sunt lipsa curățeniei, lipsa întreținerii spațiilor verzi și lipsa diverselor elemente de mobilier urban. Din punct de vedere al infrastructurii, spațiului verde și al curățeniei, multe parcuri sunt deficitare, iar din punct de vedere al elementelor multifuncționale, culturale, artistice, turistice și al integrării activităților economice, doar un număr limitat de parcuri prezintă aceste aspecte”.

„Dacă este să supunem unei statistici cele 11 parcuri din Timișoara deja analizate, calculând astfel media aritmetică a punctajelor acestora, obținem un calificativul general de doar 1.81 din 4 stele, ceea ce reprezintă un calificativ foarte slab în opinia noastră, deoarece credem că un parc trebuie să obțină minimum 3 stele din 4 pentru a fi considerat acceptabil, mai spune autorul studiului.

Green Surge un proiect colaborativ între 24 de parteneri din 11 țări, finanțat de Comisia Europeană prin Schema FP7 și găzduit de University of Copenhagen, s-a realizat o listă a criteriilor de analiză pentru parcurile centrale din Timișoara.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Alfred Simonis, atac la PNL, dar vizat e Alin Popoviciu, pentru situaţia din Sânnicolau Mare: Din interese politice blochează dezvoltarea oraşului

Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonois, i-a atacat dur pe liderii PNL Timiş, pentru situaţia din…

27 de minute ago

Glovo Academy ajunge la Timișoara: cursuri interactive de business și digitalizare pentru restaurantele locale

Proiectul Glovo Academy, organizat de platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de…

37 de minute ago

SCM Poli, misiune foarte grea împotriva unei echipe „europene”

Liga Națională de handbal se reia după fereastra echipelor naționale. Formația noastră joacă în deplasare,…

47 de minute ago

1.230 de primari. Aşa, şi? Şi în Timiş PNL are 37 de primari, dar în câte localităţi va câştiga Ciucă?

„Avem 1.230 de primari!”. Este argumentul vândut drept imbatabil de Rareş Bogdan şi compania pentru…

2 ore ago

Raportul de sustenabilitate IULIUS 2023: 500.000 de mp certificați LEED, scăderea cu 26% a consumului total de energie

Grupul IULIUS, unul dintre cei mai mari dezvoltatori mixed-use de regenerare urbană din România, a…

3 ore ago

Pericolul major al alegerilor prezidențiale. Rolul PNL în blocarea alianței PSD-AUR

Ultimul sondaj CIRA realizat la comanda EVZ arată că în finala alegerilor prezidențiale au șanse…

4 ore ago