Politica

Dominic Fritz: Tăierea copacilor e un hobby bizar al primarului?

În cursa nebună pentru “dezvoltarea în forţă” a oraşului, în Timişoara se taie arbori pe capete. Cu sau fără motiv nu se ştie, fiindcă Timişoara nu are „Registrul Spațiilor Verzi”, aminteşte Dominic Fritz, candidatul USR la Primăria Timişoara. O maculatură cu această denumire întocmită de primărie a fost respinsă definitiv de instanţă.

Miercuri, un individ tăia un copac în Parcul Botanic, motiv pentru care Dominc Fritz, candidatul USR la Primăria Timişoara, a reamintit una din problemele grave ale Timişoarei. Este vorba de tăierea fără noimă a arborilor, dar şi lipsa unui “Registru verde”.

“Cine a semnat ordinul pentru a trimite omul cu drujbă? Cu ce motiv? A dat Agenția pentru Protecția Mediului (APM) avizul pentru asta, după cum cere legea? Sau e încă o tăiere inutilă și ilegală cu care, din păcate, ne-am obișnuit, ca și cum ar fi un alt hobby bizar al primarului? Poate copacul care a fost măcelărit azi dimineață a fost bolnav, poate a fost un pericol public”, a semnalat Fritz.

El a făcut o sesizare la Garda de Mediu, dar şi o cerere la Primărie, fără însă mari speranţe.

“Trist este că nu prea mai avem cum să aflăm adevărul. De ce? Pentru că în Timișoara nu există, așa cum e normal pentru un oraș european, un plan de gestiune a vegetației urbane, pe baza căruia s-ar putea decide ce copaci trebuie tăiați sau toaletați într-un mod organizat. În Timișoara anului 2020, tăierea copacilor se face, ca și multe alte lucruri, după ureche. În secolele 18 și 19, în Timișoara, orașul parcurilor și al florilor, exista un grădinar șef. În anul 2020, nu există nici măcar un peisagist în Direcția de Mediu din Primărie. Spațiile verzi nu au apărători în instituția condusă de prof. Robu. Nu o spun eu. O spune chiar instanța – definitiv și irevocabil. Acum doar câteva săptămâni, la mijlocul lui noiembrie, Primăria Timișoara a pierdut (în a doua instanță) un proces în care ceea ce se pretindea a fi „Registrul Spațiilor Verzi” a fost declarat nul, o altă hârtie fără valoare. Pentru că, în loc să creeze un registru în care fiecare arbore din Timișoara e înregistrat cu vârstă, starea de sănătate, locația exactă etc., și care e actualizat în timp real, așa cum o obligă legea, Primăria a folosit niște date vechi, colectate acum 20 ani (!), și nici măcar pentru toate zonele orașului”, a continuat Fritz.

El a menţionat că toate costurile procesului, inclusiv ale recursului pierdut, sunt suportate de timişoreni, la fel ca și suma considerabilă ”investită” în registrul anulat de instanță. Ca fapt divers, el a amintit că USR Timișoara a propus anul trecut achiziționarea unui aparat de diagnosticat arbori urbani

“O investiție ridicolă de nici 15.000 Euro. Primarul Robu, campionul promisiunilor, s-a lăudat că acceptă propuneri chiar și din partea adversarilor politici și că o bagă în buget. Nu știu unde a băgat propunerea pentru că, un an mai târziu, nu s-a achiziționat nimic”, a mai spus USR-istul.

 

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

7 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

7 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

14 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

14 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

14 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

17 ore ago