Politica

Dominic Fritz: Tăierea copacilor e un hobby bizar al primarului?

În cursa nebună pentru “dezvoltarea în forţă” a oraşului, în Timişoara se taie arbori pe capete. Cu sau fără motiv nu se ştie, fiindcă Timişoara nu are „Registrul Spațiilor Verzi”, aminteşte Dominic Fritz, candidatul USR la Primăria Timişoara. O maculatură cu această denumire întocmită de primărie a fost respinsă definitiv de instanţă.

Miercuri, un individ tăia un copac în Parcul Botanic, motiv pentru care Dominc Fritz, candidatul USR la Primăria Timişoara, a reamintit una din problemele grave ale Timişoarei. Este vorba de tăierea fără noimă a arborilor, dar şi lipsa unui “Registru verde”.

“Cine a semnat ordinul pentru a trimite omul cu drujbă? Cu ce motiv? A dat Agenția pentru Protecția Mediului (APM) avizul pentru asta, după cum cere legea? Sau e încă o tăiere inutilă și ilegală cu care, din păcate, ne-am obișnuit, ca și cum ar fi un alt hobby bizar al primarului? Poate copacul care a fost măcelărit azi dimineață a fost bolnav, poate a fost un pericol public”, a semnalat Fritz.

El a făcut o sesizare la Garda de Mediu, dar şi o cerere la Primărie, fără însă mari speranţe.

“Trist este că nu prea mai avem cum să aflăm adevărul. De ce? Pentru că în Timișoara nu există, așa cum e normal pentru un oraș european, un plan de gestiune a vegetației urbane, pe baza căruia s-ar putea decide ce copaci trebuie tăiați sau toaletați într-un mod organizat. În Timișoara anului 2020, tăierea copacilor se face, ca și multe alte lucruri, după ureche. În secolele 18 și 19, în Timișoara, orașul parcurilor și al florilor, exista un grădinar șef. În anul 2020, nu există nici măcar un peisagist în Direcția de Mediu din Primărie. Spațiile verzi nu au apărători în instituția condusă de prof. Robu. Nu o spun eu. O spune chiar instanța – definitiv și irevocabil. Acum doar câteva săptămâni, la mijlocul lui noiembrie, Primăria Timișoara a pierdut (în a doua instanță) un proces în care ceea ce se pretindea a fi „Registrul Spațiilor Verzi” a fost declarat nul, o altă hârtie fără valoare. Pentru că, în loc să creeze un registru în care fiecare arbore din Timișoara e înregistrat cu vârstă, starea de sănătate, locația exactă etc., și care e actualizat în timp real, așa cum o obligă legea, Primăria a folosit niște date vechi, colectate acum 20 ani (!), și nici măcar pentru toate zonele orașului”, a continuat Fritz.

El a menţionat că toate costurile procesului, inclusiv ale recursului pierdut, sunt suportate de timişoreni, la fel ca și suma considerabilă ”investită” în registrul anulat de instanță. Ca fapt divers, el a amintit că USR Timișoara a propus anul trecut achiziționarea unui aparat de diagnosticat arbori urbani

“O investiție ridicolă de nici 15.000 Euro. Primarul Robu, campionul promisiunilor, s-a lăudat că acceptă propuneri chiar și din partea adversarilor politici și că o bagă în buget. Nu știu unde a băgat propunerea pentru că, un an mai târziu, nu s-a achiziționat nimic”, a mai spus USR-istul.

 

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

11 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

12 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

12 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

13 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

13 ore ago