Printr-un mesaj postat pe Facebook, prefectul Eva Andreaș a anunțat că a demisionat din funcție.
“Funcțiile publice nu sunt pe viață ale cuiva, iar astăzi a venit momentul schimbării în Prefectura Timiș. Am decis să îmi depun demisia, însă nu vreau să fac un bilanț al perioadei cât am fost prefect, ci doar să le mulțumesc celor care au fost lângă mine în acești ani. Nu a fost ușor, știu, dar munca pe care au depus-o toți cei cu care am colaborat a fost apreciată. De la angajați ai Prefecturii, la directori ai instituțiilor deconcentrate, cu toții au pus umărul atât cât s-a putut pentru bunul mers al lucrurilor. Vreau să știți, cu toții, că vă puteți baza pe mine și de-acum înainte, eu rămân același om. Încă o dată, mulțumesc.
Pentru toată încrederea acordată, un mare mulțumesc lui Sorin Grindeanu!!!”, a scris Eva Andreaș.
În cursul dimineţii de luni, Eva Andreaş, prefect de Timiş, şi-a înaintat demisia din funcţia deţinută. Ea a ocupat postul începând cu finalul lunii august a anului 2017. Citiţi un interviu cu Andreaş, oferit debanat.ro după ce a decis renunţarea la funcţia de prefect.
– Ați decis să vă înaintați demisia din funcția de prefect al județului Timiș. De ce acum și de ce ați decis să demisionați?
– Schimbarea Guvernului aduce mai mereu și schimbarea prefecților care sunt, practic, reprezentanții Guvernului în teritoriu. Nu am luat în calcul un anumit moment pentru a-mi depune demisia, dar așa consider că este firesc. Alți colegi de-ai mei din țară au fost schimbați din funcție de actualul prim-ministru. În cazul meu nu s-a întâmplat așa, dar cred că este momentul ca un alt om să preia această funcție. Se așteaptă de mult această schimbare, s-a vorbit în spațiul public pe acest subiect. Eu nu țin de acest scaun.
– Vi s-a cerut de la București să demisionați? Premierul Ludovic Orban vorbea despre o epidemie a prefecților, iar schimbarea guvernului v-a prins în concediu medical. Ați avut probleme din acest motiv?
– Nu mi-a cerut nimeni să îmi dau demisia, a fost doar o intervenție a ministrului Marcel Vela într-o videoconferință în care vorbea despre prefecții care sunt în concediu medical, printre care a pomenit și prefectul de Timiș. Domnul Vela nu avea toate datele la acel moment, nu l-a informat nimeni despre situația reală din Timiș. Dar este un subiect despre care nu vreau să discut.
– Ați fost primul prefect femeie. A fost dificil? A fost un plus sau un minus pentru instituție?
– Într-adevăr, până la mine, doar bărbați au ocupat această funcție, dar eu nu m-am gândit deloc la acest lucru. Am luat totul ca atare și am încercat să fac instituția să funcționeze la parametrii cât mai buni, să oferim un serviciu public de calitate, transparent și eficient.
– Fiind femeie într-o lume a “uniformelor” masculine, ați simțit că ați fost tratată diferit?
– Nu aș putea spune asta. Eu am respectat toți colaboratorii în egală măsură și cred că am fost, la rândul meu, tratată cu respect. Că au mai fost derapaje care țin mai mult de politic decât de partea administrativă, da, au fost. Dar le-am considerat jocuri pur politice și am refuzat să fiu parte din ele, eu nefiind niciodată membru al vreunui partid.
– Care a fost cel mai dificil moment prin care ați trecut în perioada exercitării mandatului?
– A fost în 2017, când județul Timiș a fost lovit de acea furtună teribilă care s-a soldat cu pierderi de vieți omenești. Acea tragedie va fi greu de uitat, nu ne-am mai confruntat până atunci cu astfel de situații. Evenimente cu pagube materiale au mai fost, însă când cineva își pierde viața este foarte greu, te încearcă sentimente multe, ești pus în situații limită în care trebuie să reacționezi departe de parte emoțională. A fost un eveniment tragic.
– V-ați gândit să renunțați la funcție la un anumit moment?
– Eu sunt un om ambițios și am o anumită etică a muncii. Oricât de mari au fost provocările, oricât de mare a fost presiunea, am simțit mereu că putem gestiona momentul, așa că nu m-am gândit să renunț pentru că aveam o siguranță că putem rezolva orice situație în care ne-am aflat. Renunțarea înseamnă de multe ori lașitate, iar la mine nu e cazul.
– Veți rămâne în continuare în domeniul administrativ sau alegeți altă carieră?
– Eu sunt funcționar public în cadrul Consiliului Județean Timiș, fiind detașată în funcția de prefect al județului Timiș. Am făcut cursul pentru înalți funcționari publici, dar nu cred că voi activa. Am un loc de muncă la CJT și probabil că acolo mă voi întoarce. Viața, însă, nu se știe pe unde mă va duce în viitor.
– Ați făcut un bilanț al activității din acești doi ani și jumătate?
– Nu am făcut unul în scris, dar știu exact ce am reușit să fac alături de colegii din Prefectură. Aici este o echipă bună, cu oameni care muncesc foarte mult și vreau să le mulțumesc pentru efortul depus. De multe ori au fost puși în situații dificile, dar au reaționat pozitiv și profesionist. Totodată, trebuie să îi mulțumesc premierului Sorin Grindeanu, cel care m-a susținut mereu și care a fost alături de mine.
Ziua de 20 decembrie va rămâne pentru totdeauna în istorie drept ziua în care Timișoara…
Duminică, 21 decembrie, de la ora 18.00, la Casa Naţională “Efta Botoca” din Jebel va…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.12.2024, unde se vor executa reparaţii…
Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din…
Joi, 19 decembrie, în jurul orei 17:45, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui…
Mult disputatul proiect al taxelor și impozitelor la nivel maxim permis de legislația fiscală, pentru…