Radiografia panoramică

Investigaţie necesară pentru a putea realiza un corect examen clinic de către medical stomatolog. radiografia ne arată următoarele structuri anatomice: articulaţia temporo-mandibulară, sinusurile maxilare, fosele nazale, maxilarul superior, mandibula, dinţii cu structurile nervoase, foramenul mentonier, nervul alveolar inferior etc, precum şi formaţiuni patologice (granulom, chist, tumori etc.).

Este important de ştiut că radiografia este utilă nu doar din punct de vedere anatomic, ci mai ales pentru a intercepta şi diagnostica la timp modificările structurilor anatomice mai sus enumerate.

Cand vorbim de radiografie, ne referim la radiotransparenţă si radioopacitate. Atunci când razele traversează organismul nostru, zonele care au o densitate mai crescută vor apărea “albe”, adică radiopace, ca de exemplu materialele artificiale (obturaţii, obturaţii de canal, coronae dentare, implanturi etc.), tesutul osos si dinţii cu smalţul dentar. În schimb când razele traversează organismul nostru şi nu întâmpină densitate vor apărea “negre”, adicaă radiotransparenţă, ca de exemplu sinusurile maxilare, fosele nazale, ţesurile nervoase ale dinţilor, structurile nervoase, foramenul mentonier etc.. Radiotransparenţa ne mai indică nu doar structurile anatomice, dar şi formaţiuni patologice, cum ar fi granulom, chist, tumori etc.

Radiografia panoramică ne oferă o informaţie generală în ceea ce priveşte sănătatea dentară, precum şi a ţesuturilor adiacente. Pentru a obţine informaţii mai detaliate sunt necesare alte investigaţii radiologice, precum radiografia retroalveolară, computer tomograf, craniu lateral etc. Este bine ca radiografia panoramică să se faca doar la indicaţia medicului stomatolog.

Articol recomandat de Dr. Albert Korozsi – medic stomatolog, implantolog – Dental Smart Timişoara.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Timișenii sunt așteptați, în acest weekend, la Kikinda, la Zilele Ludăii

Tradiționalul Festival al Dovleacului de la Kikinda, Serbia, îi așteaptă în vizită pe timișeni, din…

4 ore ago

Iluminatul public va fi extins la ieșirea din Timișoara, pe șoseaua spre Lugoj

Ieșirea rutieră din Timișoara spre Lugoj va fi mai bine iluminată. Primăria Timișoara a semnat…

4 ore ago

Drive Auto Tuning Show sau cum caii putere fac casă bună cu eleganța, stilul și frumusețea

Spre sfârșitul săptămânii, Piața Unirii va fi invadată de mașini ca în filme. Mii de…

7 ore ago

Casa Mal se deschide publicului pentru premiile Beta 2024

Denumită de arhitecții organizatori ai Bienalei de Arhitectură Vila Mal, clădirea rămasă în picioare pe…

8 ore ago

Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte

Nicolae Ciucă a fost desemnat oficial candidatul PNL la funcția de președinte al României. Filiala…

9 ore ago

Leii din Banat încep noua campanie din campionat la sfârșitul acestei săptămâni

Ultimele zile în care se umblă la retușuri și la integrarea noilor veniți. SCM winsed.swiss…

12 ore ago