Şeful PNL Timiş, Nicolae Robu, se poziţionează, din nou, oarerecum împotriva valului partidului pe care îl reprezintă. Dacă la nivel central s-a decis iniţial ca schimbarea să afecteze doar modul de alegere al primarilor, liderul local crede că măsura trebuia aplicată şi pentru preşedinţii de consilii judeţene. Interesant este că iniţial în partid nu s-a vorbit de ultima schimbare, pentru ca ulterior să apară, brusc, şi această idee, promovată chiar şi prin… ordonanţă de urgenţă. Dar, se pare că veştile ajung greu de la Bucureşti la Timişoara.
Nicolae Robu vrea să scape de responsabilitatea desemnării şi anunţării unui candidat cu care partidul să meargă la alegerile pentru consiliul judeţean, motivând că, pur şi simplu, nu există persoana „locomotivă” care să tragă în sus scorul electoral al liberalilor.
În ceea ce priveşte modul de desemnare a „şefului” judeţului, părerile liderului libera sunt… divergente. Prima dată vorbeşte despre faptul că acesta ar trebui să fie ales ca şi primarii, în două tururi, ca ulterior să spună că ar fi nevoie de schimbarea totală a legislaţiei, în sensul că preşedintele să fie ales de plen nu de popor.
„În ceea ce priveşte alegerea preşedintelui consiliului judeţean, un număr de persoane m-au întrebat doar de alegerea primarilor. E normal ca preşedintele consilului judeţean să fie ales cu orice scor, după un tur? Nu e normal, trebuie acelaşi principiu, PNL nu a discutat acelaşi subiect. Trebuie schimbată legislaţia, nu ales direct de cetăţeni ci de membrii consiliului judeţean, el e preşedintele CJ, nu preşedintele ţării”, spune Robu.
De fapt, aceasta este şi speranţa lui Robu, schimbarea legislaţiei. Desemnarea şefului CJ pe liste nu mai impune căutarea candidatului magic, carismatic, care să scoată un plus pentru scorul PNL. Ar exista un concurs al orgoliilor interne, de nedorit, spune primarul Timişoarei
„Dacă vor fi pe listă şi se va schimba legea, atunci nu mai este cazul să desemnăm o persoană, toate la timpul lor, e fără sens să provoci o competiţie internă pentru o funcţie ce nu o ai la dispoziţie. Nu ai nicio personalitate cu un scor peste cel al partidului. De ce să creezi o dispută internă, ar trebui să ne preocupăm de org alegerilor, ca să câşigăm”, a mai subliniat Robu.
Vestea bună pentru Nicolae Robu vine chiar de la şefii săi, de unde, se pare că veştile răzbesc greu spre ţară. Raluca Turcan, vicepremier, a lansat o serie de declaraţii chiar pe tema preşedinţilor de consilii judeţene, vineri. Dacă până acum nu s-a discutat decât despre primari, deodată doamna din guvern a început să vorbească şi despre şefii de consiliu judeţean, specificând chiar că ar putea fi adoptată schimbarea alegerii lor de către plen… printr-o ordonanţă de urgenţă, o măsură de evitat dacă le referim la legislaţie electorală. Ulterior, la o zi diferenţă, în mediul public apare chiar şi Ludovic Orban, vorbind pe aceiaşi temă.
Probabil că la Timişoara veştile de la centru ajung mai greu, acesta fiind şi motivul pentru care Robu e oscilant în opţiului legislativ-electorale. Cert este că declaraţiile date îl pun pe acesta într-o lumină total neplăcută.
„Opțiunile partidelor care au susținut guvernul PNL sunt ferme de data aceasta, de la UDMR, ALDE, PMP, inclusiv ProRomânia, de a reveni la varianta de alegere a șefilor Consiliilor Județene, adică de a fi aleși de consilieri, ceea ce înseamnă că sunt șanse foarte mari în Parlament ca Ordonanța PSD să fie respinsă și să revenim la varianta inițială. Dacă nu se ajunge la un acord în Parlament – și vom încerca în prima săptămână a sesiunii parlamentare să aducem acest proiect pentru a reveni la sistemul inițial- atunci nu excludem o ordonanță prin care această problemă să fie tranșată și să respectăm și al doilea punct, anume alegerea președinților de CJ din rândul consilierilor locali” a declarat Raluca Turcan, conform Mediafax.
Duminică, la rampă iese Orban, dar el e mai … diplomat, evită să spună despre o ordonanţă de urgenţă, e mai rafinat şi vrea blocarea la comisiile parlamentare a Ordonanţei 40, spune premierul, „prin tergiversări procedurale”!
În privinţa alegerii preşedinţilor de consilii judeţene, din cauza că şi UDMR susţine această alegere a preşedinţilor de consilii judeţene, există o şansă foarte mare ca acest proiect de lege sa iasă din defuncta Comisie de cod electoral. Există o majoritate favorabilă să se poată adopta pe cale parlamentară, dar vom analiza să vedem clar ce se întâmplă. Si aici vrem sa intervenim în cazul în care prin tergiversări procedurale poate fi împiedicata adoptarea acestei modificări (…) adica, practic, respingerea Ordonantei 40, cea care a reglementat schimbarea modului de alegere a preşedinţilor de consilii judeţene. Şi poziţia noastră este foarte clară, vrem ca preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi de consilierii judeţeni”, a declarat Ludovic Orban, duminică, într-un interviu acordat celor de la Hotnews.
Cert este că nimeni nu ştie când sau cum vom alege, harababura e totală, inclusiv la PNL, unde nici măcar din conducerea centrală nu ştiu să se înţeleagă între ei pentru o opinie proprie promovată de toţi.
Deşi a jucat într-un turneu demonstrativ înainte de Crăciun, Simona Halep va rămâne pentru încă…
Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…
Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…
„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…
Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…