Diverse

Proiectul Stop joc. Stop drog, de combatere a consumului de droguri, a ajuns la cea de-a patra ediţie

Proiectul „Stop joc. Stop drog”, un proiect realizat în parteneriat de Club Rotary Cetate Timișoara, Agenția Națională Antidrog – Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timișoara, Universitatea de Vest – Facultatea de Sociologie și Psihologie prin departamentele de Științele Educației și Asistență Socială și Inspectoratul Școlar Județean Timiș, a ajuns la a patra ediție.

Iniţiativa se concretizează printr-o serie de acțiuni care urmăresc conștientizarea tinerilor cu privire la riscurile consumului de droguri. Se urmărește creșterea nivelului de informare, educare și conștientizare a populației școlare, extrașcolare și de petrecere a timpului liber.
Grupul țintă pentru acest proiect sunt 2500 de elevi din mediul gimnazial și liceal din Timișoara, din Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, Colegiul Național Bănățean, Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, Colegiul Național CD Loga, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”, Colegiul Tehnic Henri Coandă, Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu.
Până acum, în cadrul proiectului au avut loc câteva etape premergătoare sesiunilor de informare din școli. Astfel, a fost încheiat un parteneriat între instituțiile implicate, fiind organizate şi derulate 20 de ore de informare, referitoare la modalităţile interactive de prevenire a consumului de droguri, prin metoda „peer to peer education”.
„Clubul Rotary Cetate Timișoara este un club de servicii care ia foarte în serios misiunea de implicare în comunitate. De patru ani suntem preocupați să susținem financiar și să organizăm acest proiect. Am conștientizat că la nivel de societate problema consumului de droguri de risc în rândul tinerilor tinde să fie tratată ca un subiect tabu, în loc să fie interpretată ca o realitate a zilelor noastre și să fie luate măsurile de prevenire din timp. Împreună cu partenerii noștri dorim să ne implicăm și să schimbăm această mentalitate.”, spune președintele Clubului Rotary Cetate Timișoara, Petru Ștefea.
În fiecare școală sunt prevăzute să se desfășoare minimum 10 activități, în funcție de posibilitățile unității de învățământ și de disponibilitatea de spațiu. La finalul proiectului, în luna iunie, va avea loc evaluarea finală a campaniei, odată cu marcarea Zilei Internaționale de luptă împotriva traficului și consumului ilicit de droguri, pe 26 iunie.
„Educaţia între egali constituie o propunere educativă în care unii membri, ai unui grup, sunt instruiţi pentru a juca un rol de educator. Educaţia între egali nu este doar o metodă educativă, ea este de asemenea un motor generator de schimbare. Pe acest principiu se bazează proiectul local STOP JOC. STOP DROG! Scopul principal al acestui proiect este de a spori valoarea relaţiei între egali la şcoală, nu numai pentru a sublinia importanţa acestuia în îmbunătăţirea dezvoltării sociale, dar şi în construirea personalităţii tinerilor, în oferirea de informații utile în prevenirea și combaterea consumului de droguri! “, a declarat Dorin Copilu – Șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timișoara.
Universitatea de Vest Timişoara şi stuenţii acesteia de la Facultatea de Sociologie sunt activ implicate în proiect.
„Studenți și cadre didactice din cadrul Departamentului de Asistență Socială ai Facultății de Sociologie și Psihologie sunt implicați într-o o serie de inițiative locale care vizează prevenirea și educarea tinerei generații pentru a învăța și adopta comportamente sănătoase. Universitatea de Vest din Timișoara, alături de autorități, instituții și societatea civilă, organizează și participă constant la activități de prevenire timpurie a consumului de droguri în rândul tinerilor. Acest parteneriat a devenit o constantă în comunitatea locală, fiind cu toții preocupați de sănătatea fizică și mentală a tinerilor noștri.”, a anunat Mihaela Tomiță, de la Facultatea de Sociologie și Psihologie, departamentele de Științele Educației și Asistență Socială.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Iluminatul public va fi reabilitat și dotat cu lămpi economice pe 64 de noi străzi și bulevarde din Timișoara

Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat…

15 minute ago

La Moşniţa Nouă au fost predate amplasamentele pentru ridicarea a cinci staţii de reîncărcare a maşinilor electrice

În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…

4 ore ago

Universitatea de Vest a premiat cei mai merituoși membri ai comunității academice în cadrul galei anuale/FOTO

Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…

4 ore ago

Implementarea proiectului autobuzelor electrice a fost prelungită încă un an

Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…

4 ore ago

UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024

Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…

5 ore ago

Taxele și impozitele locale au creat interes în plenul Consiliului Local Timișoara

Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…

5 ore ago