La operaţiunea de reabilitare a faţadei clădirii Operei din Timişoara problemele sunt mai mari decât se aştepta primăria. Travertinul folosit la placare e „praf”, iar refolosirea sa nu mai e posibilă! Pentru înlocuire trebuie o nouă aprobare de la Ministerul Culturii.
Dacă toată lumea se aştepta ca la faţada Operei să se lucreze „în forţă”, conform obişnuinţei primarului, pe teren pe schele era un singur muncitor rătăcit, care spărgea ceva pe acolo. Explicaţia o dă primarul, el dezvinovăţeşte firma care se ocupă de lucrare şi spune ceva de genul „realitatea bate filmul”. Mai precis, deşi se dorea refolosirea travertinului existent în prezent pe faţadă, acesta este distrus şi se sparge, se transformă în praf, spune primarul Nicolae Robu. Avizul pentru şantier a fost dat pentru refolosirea travertinului, verificările au arătat că aceasta nu e posibilă, în concluzie s-a solicitat un nou aviz de la Comisia de Monumente a Ministerul Culturii.
„La faţada Operei, de abia am început, am primit avizul de la Comisia de Monumente la Ministerul Culturii, acum avem undă verde să lucrăm. Aici e o mobilizare exemplară, sunt momente când nu se putea lucra. Era avizat iniţial să se refolosească travertinul. A fost aviz dat pe o ipoteză, că se poate refolosi, nu ştiu, undeva la 70%, dat jos travertinul, dus la laborator, verificat, iar ce e bun pus înapoi. Când s-a trecut la operaţie s-a constatat că se fărâmă. Totul e documentat, cu poze, filmuleţe s-a mers din nou la minister, am cerut un nou aviz pentru schimbarea integrală. Dacă nu ai aprobări nu poţi interveni, e infracţiune. Trebuie travertin nou, ăla costă”, spune Nicolae Robu.
Dar, această înlocuire totală ridică alte probleme, mai precis achiziţia de travertin nou. Cât costă, ce cantitate e nevoie, cum se va achiziţiona, e vorba de licitaţie sau achiziţie directă? Sunt întrebări la care deocamdată nici primarul Nicolae Robu nu ştie răspunsul.
„Nu ştiu cum se va face, probabil se va face o procedură, nu ştiu dacă ne încadrăm în suma alocată, dacă nu o necesară o nouă licitaţie. Se poate folosi doar o parte din travertin, care e acum amplasat pe partea interioară a arcadei. Chiar şi plăci care nu au fisuri, când s-a încercat să fie desprinse de pe zid s-au fărâmat. De acum se va putea lucra. Am vorbit cu ministrul Culturii şi i-am explicat că avem nevoie de aviz, ca să putem lucra. Cei de la Monumente au cerut să se păstreze diverse obiecte, practica a arătat că nu se poate aşa. Exigenţele iniţiale s-au dovedit nerealiste. Când s-a primit undă verde s-a lucrat impecabil”, a mai declarat Robu.
Robu insistă că el vrea numai binele proiectului, ca acesta să se finalizeze cât mai rapid, cu atât mai mult cu cât reuşita se va lega de numele său.
„Noi ne grăbim. Azi avem avizul, dar nu poţi ţine 20 de oameni degeaba pe şantier, acum avem undă verde şi urmează să se pregătească noul travertin. Rămâne asociat cu numele şi personalitatea mea lucrarea. A vrut cineva mai mult ca mine să se materialilezeze dorinţa de a se reabilita?”, a încheiat Robu.
Așa cum debanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…