Ziaristu' de terasă

Un scenariu care îl „îngroapă” definitiv pe Nicolae Robu prinde contur

Nu cu mult timp în urmă, un important lider liberal mi-a povestit un scenariu vehiculat în zonele rarefiate ale partidului. Recunosc, n-am crezut nimic din cele auzite, din cel puţin două motive. În primul rând, sunt departe de-a fi adept al oricăror teorii conspiraţioniste, iar povestea în cauză aduce a aşa ceva. În al doilea rând, era o perioadă în care actanţii principali ai povestirii erau în plin război mediatic. Iată însă că un prim eveniment din acest scenariu s-a întâmplat deja, astfel că mi-am amintit de el.

Potrivit povestirii, după ce varianta alegerii primarilor în două tururi de scrutin a fost spulberată, contactele dintre unii lideri ai PNL şi USR s-au consolidat în spatele uşilor închise. Mai mult, această legătură tot mai strânsă s-a făcut cu acordul şi chiar mai mult decât atât al preşedintelui Klaus Iohannis. Iar totul se întâmpla într-o perioadă în care atacurile reciproce în public între USR şi PNL se intensificau. Mai mult, USR-iştii îl vizau în mod direct inclusiv pe Iohannis.

Revenind la înţelegerea „clandestină”, aceasta viza îndepărtarea a cât mai multor primari PSD din ţară, prin susţinerea reciprocă a unor candidaţi comuni PNL – USR. Printre primăriile cedate de liberali USR-ului se numărau Bucureştiul şi… surpriză, Timişoara. Aparent, un lucru de neînţeles în condiţiile în care PNL are primar în Capitala Banatului. Mai mult, această schimbare, în favoarea neamţului Dominic Samuel Fritz ar fi fost solicitată expres de neamţul… Klaus Iohannis.

Şi aici se intră puţin în teorii conspiraţioniste. Cum să treci de Nicolae Robu? Se vorbea de un alt dosar de corupţie sau o nouă trimitere în judecată. (Robu este deja trimis în judecată pentru fapte de corupţie.) Numai că acest aspect ar însemna o imixitiune a politicului în treburile Justiţiei, de unde şi aspectul de conspiraţie. Numai că, la începutul acestei săptămâni, a mai fost ceva. Şi mă refer la o declaraţie a preşedintelui PNL, Ludovic Orban, potrivit căreia partidul nu va avea la alegerile locale candidaţi trimişi în judecată pentru corupţie. Este de fapt un punct din „criteriile de integritate” ale PNL, criterii de care însă nu s-a vorbit de foarte mult timp, părând uitate într-un sertar. Iată însă că Orban şi-a amintit de ele taman în această săptămână.

Asta s-a întâmplat luni. Joi, acelaşi Ludovic Orban anunţă oficial că Nicuşor Dan este candidatul sprijinit de PNL la Primăria Capitalei. Dan avea deja sprijinul USR. Vă amintiţi că, nu mai depoarte de săptămâna trecută, toţi liderii PNL exludeau în declaraţii publice susţinerea vreunui candidat din afara partidului?

Ei bine, aceste două întâmplări mi-au amintit de scenariul cu iz de teorie a conspiraţiei pe care l-am auzit cu ceva timp în urmă. Nu spun nici acum că ar fi real, dar parcă prea se aliniază planetele în acest sens.

Share
Published by
Ziaristul de (pe) terasa

Recent Posts

Proiectul autostrăzii spre Moravița, studiu de fezabilitate în iunie. Va avea legătură în Serbia?

România se va putea apuca, în curând, de realizarea autostrăzii care va lega Timișoara de…

5 minute ago

Retro Paradă cu mașini din anii `20, festival cu mii de flori, Caravana Dințișorului și teatru de păpuși, în weekend, la Iulius Town

Un nou weekend efervescent, cu evenimente pentru întreaga familie vă așteaptă la Iulius Town Timișoara.…

29 de minute ago

Flavius Biea câştigă la Craiova centura WBC Continental Latino

Campion mondial IBA World, timişoreanul Flavius Biea a fost cap de afiş, alături de Ronald…

9 ore ago

În parcul Pădurice va avea loc un nou Picnic Atipic

Ideea picnicului organizat în parcul din zona Dacia va fi repetată, de această dată în…

10 ore ago

CJ Timiș a semnat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru modernizarea drumului dintre Moșnița și Ghiroda

Un nou drum județean, parte a ”centurii mici” de ocolire a Timișoarei face un pas…

11 ore ago

Pe Centura Sud lucrurile merg strună. Termenul de finalizare a lucrărilor ar putea fi devansat

Muncitorii celor de la UMB se mișcă, pe șantierul Centurii Sud, ca furnicile, iar aceasta…

16 ore ago