Le avem expuse în fiecare zi. Ni se par atât de banale pentru unii dintre noi, iar pentru alte persoane ele reprezintă un accesoriu. Le împodobim, le tăiem, le colorăm, dar cât de bine le îngrijim? Despre unghii vorbim. Iar acest articol este dedicat afecţiunilor unghiilor: cum apar ele, unde apar si ce putem face pentru a le preveni. Dr. Nadiţa Popovici, medic primar dermatolog la centrul Derma Skin din Timisoara, ne explică ce afecţiuni ne pot ”ataca” unghiile.
Pentru început, trebuie menţionate componentele unei unghii:
Legăturile dintre moleculele de keratina conferă rezistenţa unghiei.
Modificările ce apar la nivelul unghiei afectează culoarea, forma, consistenţa şi textura, iar în funcţie de particularităţi, aceste modificări sunt determinate de
Pentru medicul dermatolog, onicoscopia (sau dermatoscopia unghiilor), este tehnica non-invaziva de diagnostic ce face parte din examenul clinic în cadrul evaluării numeroaselor afecţiuni ale unghiilor.
Modificări ale unghiilor şi factori determinanţi
2. ONICOSHIZIS – această afecţiune se caracterizează prin exfolierea marginii libere a unghiei. Prin expunere alternativă repetată şi bruscă de la umezeală la uscăciune, suntem predispuşi să declanşăm această modificare a unghiei.
3. ONICOMICOZA – este o infecţie fungică frecventă, extrem de întâlnită, mai ales în rândul persoanelor mai în vârstă sau printre sportivi. Onicomicoza poate afecta mai multe unghii, dar de obicei ciuperca nu le atacă pe toate în acelaşi timp. Ea se poate declanşa în condişii de umezeală, presiune fizică, igienă incorectă etc. Semne ale onicomicozei includ: coloraţia gălbuie a unghiei, îngroşarea lamei unghiale cu rugozităţi şi denivelări. Tratamentul cel mai eficient la ora actuală este laserul pentru ciuperca unghiei, iar la Derma Skin noi dispunem de acest tratament. Iniţial se recomandă 4 şedinţe de tratament cu laser, apoi se aşteaptă 6 luni vindecarera unghiei.
4. ONICOLIZA – această afecţiune face ca lama unghială să se dezlipească de patul unghial la nivelul marginii libere. Ea apare în urma unor traumatisme locale, după expunerea la frig sau umezeală sau după agresarea unghiei în timpul manichiurii sau pedichiurii. În zonele în care este dezlipită, unghia are culoarea modificată, alb-opacă, similară cu vârful liber crescut al unghiei. Cauzele onicolizei sunt de natură patologic, microbiană, virală, medicamentoasă sau non-microbiană.
5. MELANONICHIA se manifestă prin colorarea unghiei în nuanţe de maro până la negru. Se poate prezenta sub două forme: melanonichia longitudinală şi melanonichia difuză. Melanonichia, în general, este influenţată de producţia crescută de melanină. Această pigmentare a unghiei poate rezulta în urma afecţiunilor sistemice, loviturilor, infecţiilor subunghiale, intoxicaţiilor interne, medicamentelor, afecţiunilor inflamatorii sau chiar melanomului subunghial. Melanonichia longitudinală trebuie să fie evaluată prin biopsie pentru a confirma dacă este benignă sau a găsi mai curând un semn de melanom subungual .
6. UNGHIA ÎNCARNATĂ este o modificare a unghiei specifică de obicei degetului mare de la picior (haluce). Unghiile încarnate apar în urma unui conflict dintre unghie şi ţesuturile înconjuratoare moi, determinat de traumatisme repetate. Recunoaştem această afecţiune după forma lată şi curbată a unghiei. Se manifestă prin durere, inflamaţie, edem, roşeaţă, secreţii purulente si miros neplăcut. Cauzele încarnării unghiei sunt diverse: de la pantofi incomozi sau neadecvaţi, pedichiură incorectă, la predispoziţie genetică, sarcină, modificări osoase artrozice etc. Putem scăpa de unghia încarnată printr-o abordare conservativă (pedichiură corectă, evitarea încălţămintei nepotrivite) sau o abordare chirurgicală de către medicul specialist.
7. PAHIONICHIA. Îngroşarea excesivă a unghiei, prin afectarea creşterii la nivelul matricii sau prin proliferarea ţesutului subunghial este principala caracteristică a pahionichiei. Psoriazisul, micoza unghiei, eczemele sunt cele care determină apariţia sa.
8. LINIILE lui BEAU – această afecţiune se recunoaşte prin prezenţa unor şanţuri orizontale (transverse) pe suprafaţa unghiei, în mod paralel cu lunula. Traumatismele sau anumite boli sistemice (infecţii, tulburări metabolice etc) pot determina aceste procese ce modifică producţia de cheratină. Cu cât e mai severă afecţiunea, cu atât sunt mai adânci liniile.
9. HEMORAGIILE IN ASCHIE sunt leziuni ale vaselor sangvine din patul unghial care pot duce la apariția unor linii fine roşii-violacei sub unghii. Leziunile cauzatoare sunt determinate de anumite medicamente sau apar în cadrul unor boli, în mod caracteristic în endocardita bacteriană. Aceste hemoragii nu necesită un tratament specializat. De obicei ele dispar în timp, odată cu procesul care a stat la baza apariţiei lor (tratamentul endocarditei bacteriene).
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…
Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…
Un tânăr în vârstă de 18 de ani a condus un autoturism pe DN 6,…