„O zi foarte importantă pentru Oncogen: avem vaccinul! Ieri am terminat sinteza vaccinului. De azi încep testele”, a fost anunţul laconic, cum numai Arhimede mai strigase “Evrika!”, făcut miercuri seara de Virgil Păunescu, şeful Oncogen Timişoara. Şi, normal, motiv de mare mândrie naţională, vestea s-a răspândit ca fulgerul, fără ca nimeni s-o mai verifice. (OK, a fost diseminată mai ales de site-urile de pe lista celor 70 cu recomandarea “Verifică şi din alte surse”.) Culmea, nici măcar site-ul Oncogen nu pomeneşte nimic despre fabuloasa descoperire a lui Păunescu. O “descoperire” care în mod normal ar valora miliarde de euro, dacă ar avea minima acoperire în realitate.
Dar, hai să vedem cum s-a ajuns în situaţia ca Păunescu să promită ca în PATRU LUNI (atenţie la acest termen!) să avem vaccinul disponibil pe piaţă. Pe la începutul lunii februarie, pe când COVID-19 încă nu ajunsese în Europa, Păunescu afirma că pregăteşte un vaccin împotriva virusului, dar avea probleme fiindcă era doar pentru genom caucazian, nu şi asiatiac. Cum ar veni, avea deja antidotul, dar era bun doar pentru albi. Pe atunci, Păunescu era în plină campanie electorală pentru funcţia de rector al UMF Timişoara. Normal, multă lume a luat povestea cu vaccinul drept o promisiune electorală. Alegerile le-a pierdut însă drastic, fiind abia pe locul III, dovadă de “aprecierea” de care se bucura în zona academică medicală.
Colac peste pupăză, coronavirusul a ajuns şi în Europa, iar Păunescu tăcea. În jurul lui, mulţi însă glumeau că acum poate să-şi verifice vaccinul, atâta timp cât îi afectează şi pe europeni. Din februarie până în aceste zile, s-a mai auzit despre el doar când s-a plâns că tehnologia sa de producere a vaccinului i-a fost furată de chinezi. În fine, în ziua de graţie 25 martie, Păunescu ne-a anunţat că a descoperit vaccinul şi începe testările .
Acum haideţi să vedem cum s-au derulat cercetările privind acest vaccine în alte ţări.
La începutul lunii martie, Moderna Therapeutics (SUA) a livrat primele flacoane ale vaccinului contra COVID-19 către Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din S.U.A. Faza I de testare a început pe 16 martie, cu participarea a 45 de voluntari sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, din Seattle. Când ar putea fi disponibil un vaccin a căruit testare a început, dacă toate merg bine? Nu mai devreme de un an, nu mai târziu de un an şi jumătate.
Şi în China au început testările cu mai multe vaccinuri. În condiţiile în care chinezii nu se încurcă foarte mult în proceduri, precum americanii, vaccinul ar putea ajunge pe piaţă într-un an. Cei mai pesimişti vorbesc tot de un an şi jumătate. În Germania, patronul echipei Hoffenheim, Dietmar Hopp, a anunţat că o companie de-a sa lucrează la un vaccin împotriva coronavirus. A refuzat în acest sens un miliard de dolari de la Donald Trump, pentru a-i vinde cercetarea. Cea mai optimistă prognoză este că vaccinul ar putea fi disponibil în noiembrie. În fine, şi alte cercetări care se fac nu arată că un vaccin ar putea fi disponibil mai repede de un an.
Culmea, nici măcar Ministerul Sănătăţii din România nu-l bagă în seamă pe Păunescu. În urmă cu câteva zile, s-a anunţat că în România va fi testat un vaccin produs în Marea Britanie.
Doar Virgil Păunescu îl va finaliza în patru luni, ceea ce trebuie să recunoaştem, e o mare performanţă şi un motiv de învârtoşare a mândriei naţionale.
Alte vaccinuri promise de Păunescu
Poate ar trebui amintit aici că (sursa Edupedu) a mai promis patru vaccinuri în ultimii ani, niciunul realizat:
Septembrie 2017 – vaccin anti-alergie la ambozie;
2018 -vaccin anti-cancer (vaccinul ar fi trebuit să fie gata în 2019);
26 decembrie 2019 – a mai promis un vaccin anti-cancer;
27 octombrie 2019 – tratament pentru leucemie limfatică acută cu limfocite B în fază avansată.
Alte detalii despre Virgil Păunescu? La naştere îl chema Vergică Găluşcar, dar şi-a schimbat numele. A avut mai multe funcţii importante, câştigate politic. În perioada 2006-2014 a fost consilier pe probleme de sănătate al fostului preşedinte Traian Băsescu. Între 2005 şi 2006 a fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Pentru o scurtă perioadă, în anul 2005, a fost manager al Spitalului Judeţean. În anul 2000 a deţinut funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Sănătate. Normal, în această perioadă s-a ales şi cu un dosar la DNA, dar care a fost închis din cauza unui motiv pueril: denumirea schimbată a unei firme.
A fost membru PNŢCD, Generaţia 2000 (G2K), PNL şi se poate spune şi PDL, în perioada de la Cotroceni. Pentru PNL a candidat fără succes la alegerile parlamentare din 2016.
Şi poate la final mai trebuie spus ceva. Păunescu a declarat în presă că a discutat cu Raluca Turcan, spunându-i că are nevoie de 3,5 milioane de euro pentru a pune vaccinul rapid în funcţiune. Poate de aici trebuia începută şi această poveste. Oricum, pe lângă un miliard de dolari, e un chilipir.
Elena Lasconi câştigă relativ detaşat primul tur al alegerilor prezidenţiale la nivelul judeţului Timiş. Pe…
Afred Simonis e optimist și spune că obiectivul PSD, de a trece Marcel Ciolacu în…
TikTok-ul este aproape să câştige primul tur al alegerilor prezidenţiale! Sub radarul tuturor măsurătorilor sociologice,…
Potrivit numărătorii paralele făcute de USR Timiş la nivelul municipiului Timişoara, Elena Lasconi se situează…
Vestea accederii candidatei USR, Elena Lasconi în turul doi al alegerilor pentru desemnarea viitorului președinte…
Potrivit primelor rezultate de tip exit-poll, în turul II al alegerilor prezidenţiale se vor confrunta…