Cultura

Noutăți de la Festivalul de film TGIFF

Cel mai mare eveniment de Science Fiction și Fantasy (SFF) de pe teritoriul României (East European Comic Con) a atras în anul 2019 peste 50.000 de participanți, pe parcursul a 3 zile. Acest lucru arată cât de popular este fenomentul SFF. În același timp, în România nu există un festival de film dedicat în întregime acestui fenomen cultural. Golul va fi umplut de către „The Galactic Imaginarium” Film Festival (TGIFF).

Evenimentul va avea loc în 30-31 mai 2020, la Sala Polivalentă din Dumbrăvița (lângă Timișoara) și în alte două locații care vor fi nominalizate ulterior. Partenerul strategic al Festivalului este Primăria Dumbrăvița, care va acorda sprijin cu locația și logistica.

Programul festivalului va avea două zile pline, cu proiecții de film urmate de discuții cu realizatorii filmului, workshop-uri, conferințe pe teme adiacente, prezentări de filme de arhivă și de filme de gen de la Festivalul “The National Irish Science Fiction, Fantasy and Horror Film Festival” din Dublin, cel mai mare festival de film de gen din Irlanda, cu care TGIFF este înfrățit. La finalul evenimentului va avea loc Gala premiilor și Cina Festivă. În plus, la Sala polivalentă se vor desfășura o suită de evenimente adiționale, grupate pe arii: de jocuri video, de jocuri de masă, jocuri de rol (Live Action Role Playing sau LARP, Room LARP), zona foto cu o cabină de fotografie, oglindă magică și fotografie cu fundal la alegere, vânzare de cărți, zona invitatului de onoare (autografe, fotografii), observații astronomice etc. Toate aceste elemente de program sunt legate de subiectul filmului Science Fiction și Fantasy.

În pre-lansarea evenimentului, cu un week-end înainte de Festival, va avea loc o proiecție de filme SF și Fantasy, în sistem drive-in, în parcarea Sălii Polivalente din Dumbrăvița. Intrarea va fi liberă.

Despre invitații acestui festival, Darius Hupov, directorul festivalului, ne-a spus:

Orice festival de film care se respectă vrea să aducă invitați deosebiți, pentru a fi prezenți în manifestările care au loc. Trebuie să spun că festivalul de la Dumbrăvița a avut șansa de a putea prezenta ca invitat de onoare o personalitate cunoscută iubitorilor de seriale TV din România. Este vorba de actorul britanic Miltos Yerolemou, care a jucat rolul lui Syrio Forel în serialul „Urzeala Tronurilor”. El a fost prezent și în alte filme binecunoscute, cum sunt „Star Wars episodul VII”, „Fata Daneză”,  „Crima din Orient Express” și altele. 

Zona invitaților speciali este mai numeroasă. Aici trebuie să amintesc scriitoarea de fantasy Rachel Kelly, din Irlanda de Nord, care este unul din fondatorii portalului cinematografic cinepunked.com.

Din Muntenegru avem doi invitați speciali, pe soții Adriana și Dragic Rabrenovic, care sunt editor și director al postului de radio din Bijelo Polje și organizatori principali ai celui mai mare festival de fantasy din estul Europei, Refesticon.

Din Serbia avem doi invitați speciali, pe Miroslav Lakobrja și Jovan Ristic, care sunt cei doi organizatori ai festivalului de film fantastic din Serbia. 

Toți invitații speciali vor fi implicați în paneluri de discuții și dezbateri în cadrul festivalului și vor modera întâlnirile live cu realizatorii sau actorii din filmele prezentate în festival, care vor avea loc după proiectarea acestora.  Dintre dezbateri amintesc „Cum să-ți întâlnești actorii / idoli la convenții și festivaluri de film” și „Coregrafia de luptă cu spada în teatru și film”. De asemenea vom avea două workshop-uri: „Water Dancig”, în care Miltos Yerolemou va preda lecții de spadă în stilul „Urzeala tronurilor” și „Cum să faci filme cu telefonul mobil”, realizat de firma XMedia.

Nu în ultimul rând vreau să mulțumesc în mod deosebit doamnei filmului românesc, Irina Margareta Nistor, un om extraordinar care a acceptat să fie președinta juriului festivalului de film de la Dumbrăvița. Sprijinul ei este complex și constant, de când s-a alăturat echipei noastre. Ea a adus beneficii greu cuantificabile, datorită experienței și contactelor umane pe care dânsa le are. Îi mulțumesc în mod personal și rămân îndatorat pentru sprijinul pe care îl acordă.

Sursa: Revista Galaxia 42.

Share
Published by
Daniel Timariu

Recent Posts

Viceprimarul Cosmin Tabără, trimis la ascuțit creioane, după ce rămâne și fără bazele sportive

Primarul Dominic Fritz a decis că e timpul ca viceprimarul său liberal să treacă efectiv…

35 de minute ago

Alfred Simonis solicită sancționarea grupurilor politice ale Alianței Dreapta Unită și ai AUR pentru circul de joi noaptea, din Piața Unirii

PSD Timiș atacă Alianța Dreapta Unită și spun că liderii locali ai acesteia folosesc circul…

3 ore ago

Descoperă oferte avantajoase la biletele de avion cu eSky.ro

Adori să evadezi din cotidian și să explorezi lumea? Te-ai săturat să aștepți ore nesfârșite…

3 ore ago

Agresiune AUR împotriva lui Dominic Fritz în prima noapte de campanie. Candidatul AUR este omul echipei Robu-Simonis

În noaptea de 9 mai, un grup de membrii AUR a întrerupt evenimentul de lansare…

3 ore ago

Comportare excelentă a României la Europeanul de fotbal destinat primarilor

Primarii din toată Europa s-au întâlnit la Liepzig unde nu s-au înfruntat în platforme electorale…

6 ore ago

SCM USV Timişoara, deplasare dificilă la Baia Mare

Etapa a IV-a din Liga de Rugby programează a doua deplasare a acestui sezon pentru…

6 ore ago