Timp liber

“Din casa bănățeanului”. Un inedit concurs lansat de Centrul de Cultură și Artă

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș a lansat concursul online “Din casa bănățeanului” adresat pasionaților de artă și cultură tradițională care doresc să contribuie la promovarea patrimoniului cultural bănățean.

Având în vedere că  Festivalul-concurs „Lada cu zestre” a fost anulat, după încetarea pandemiei urmând a fi replanificat, CCAJ Timiş a lansează online un concurs despre arta și cultura tradițională. “Intenția competiției este de a păstra vie cultura tradițională și de a crea un model de implicare socială, scoțând la iveală, chiar și de la distanță, ceea ce gospodarul are în casa sa tradițională sau păstrează din trecutul familiei sale”, arată Lilaina Laichici, directorul CCAJ Timiş.

Cum se desfăşoară concursul

În fiecare săptămână CCAJ publică o fotografie cu un obiect tradițional, un element de etnografie sau un preparat din gastronomia tradițională a Banatului pe care publicul participant va trebui să îl descrie și să spună dacă în “lada sa de zestre” are un asemenea obiect sau, după caz, dacă știe rețeta unui preparat tradițional sau se încumetă să recite în grai bănățean un text ales de organizatori. Apoi, fiecare concurent va trebui să trimită dovada (o fotografie sau o filmare) că are un obiect similar sau, după caz, să realizeze preparatul propus sau să spună rețeta adusă în discuție ori să recite textul propus de organizatori , direct pe pagina de Facebook Cultură Tradițională – CCAJ Timiș sau la adresa de email: ccajt@ccajt.ro.

Juriul îi are în componență pe Remus Vălungan, Simona Donici și  Alina Mafa. Până în 5 mai, juriul va selecta cele mai frumoase descrieri ale fotografiilor selectate de organizatori și va alege câștigătorii. Premiul constă în Acces VIP la Festivalul – concurs „Lada cu zestre” la unul din centrele desemnate: Jimbolia, Ghilad, Criciova, Biled, Recaș, Giarmata Vii, Checea, care vor fi programate ulterior perioadei de pandemie COVID 19. Câștigătorii vor putea asista live la procesul de jurizare la toate secțiunile festivalului (coregrafie, muzical, recitatori dialectali, gastronomie tradițională, expoziții, colecții, meșteșugari) și vor avea asigurate locuri în primele rânduri la spectacole, dar și câte o invitație la gala aniversară a Ansamblului Banatul.

 

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Noapte de neuitat! Sute de minți captivate de istorie și tehnologie au descoperit MECIPT-1 și Muzeul Tehnic UPT/FOTO

Un nou eveniment marca UPT care a depăşit aşteptările. Peste 500 de persoane, 21 tururi…

2 ore ago

Se ia apa miercuri în două localităţi din Timiş

Miercuri, 22 mai, între orele 8-16 se va întrerupe furnizarea apei în Belinț, iar între…

2 ore ago

Se deschide vama pe Bega și pentru ambarcațiuni. Granița spre Serbia se va deschide un weekend în fiecare lună

Traficul de turism pe pista de biciclete care leagă Timișoara de Zrenjanin va putea fi…

4 ore ago

S-a scumpit Podul Muncii. Reabilitarea ar trebui să coste 49 de milioane de lei

După cinci ani de așteptare, din momentul aprobării hotărârii de consiliu local care prevedea finanțarea…

4 ore ago

Nu l-a oprit faptul că nu avea carnet şi a furat maşina vecinului. Acum a ajuns în arest

Polițiștii Sectiei 3 Rurale Sânandrei, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria…

5 ore ago

Handbaliştii de la SCM Poli au nevoie de o mică minune pentru a evita barajul de menţinere

Sunt şanse de salvare directă. Mici, dar sunt! Prim-divizionara de handbal SCM Politehnica dispută miercuri,…

6 ore ago