Politica

Klaus Iohannis pentru românii trecuţi de 65 de ani: “Stați liniștiți, nu vine nimeni să vă ia de acasă și să vă ducă în carantină”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, la finalul unei ședințe de evaluare a crizei create de pandemia de coronavirus, că măsurile de izolare și distanțare socială ar putea fi relaxate gradual după 15 mai. Şeful statului a calificat drept aberantă măsura ca persoanele peste 65 de ani să fie carantinate.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că, după 15 mai, dacă numărul de persoane infectate şi decedate scade se va putea intra într-o fază de relaxare. Iohannis le-a mulţumit românilor pentru că au respectat măsurile de izolare şi distanţare în perioada sărbătorilor pascale.

“Vreau să vă mulțumesc pentru că ați respectat măsurile în aceste zile de sărbătoare. Sunt foarte bucuros să constat că am reușit cu toții să facem ce ne-am propus – să stăm acasă și să sărbătorim așa cum am putut mai bine. Vreau să mulțumesc și bisericilor, preoților, care au avut o contribuție semnificativă în a organiza ceremoniile religioase astfel încât românii să nu se expună pericolului de contaminare. Mulțumiri speciale medicilor și personalului medical care s-au implicat foarte bine. Totuși, în acest context general foarte bun, au fost câteva chestiuni negative. Condamn ferm manifestările violente, puține, dar foarte vizibile. Nu putem să tolerăm astfel de manifestări violente și încălcări ale normelor. Este foarte clar că acolo unde nu se respectă normele trebuie intervenit ferm”, a declarat Iohannis.

Şeful statului a abordat şi tema care stă pe buzele tuturor românilor, respectiv când se va produce o relaxare a condiţiilor de izolare şi distanţare socială.

“Este timpul să ne gândim la un plan de relaxare când condițiile vor fi îndeplinite. După 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese scade, dacă respctăn cu toții măsurile, e clar că putem să intrăm atunci într-o fază de relaxare. Relaxarea va fi făcută în pași, nu va fi făcută deodată, pentru că specialiștii ne spun că virusul nu dispare. Ttoate deciziile se vor lua în baza unor dovezi științifice, medicale, și a rezultatelor din teritoriu”, a continuat Iohannnis.

El a criticat în termeni duri “măsura aberantă” propusă de Adrian Streinu-Cercel, privind carantinarea persoanelor trecute de 65 de ani.

“A apărut o idee care a dus la foarte multă neliniște. Într-un asemenea plan cineva propunea măsura aberantă ca persoanele peste 65 să fie carantinate. Așa ceva nu se va întâmpla, e inacceptabil. Trăim într-o societate liberă, dar în nici un caz nu venim cu asemenea măsuri totalitare. Deci stați liniștiți, nu vine nimeni să vă ia de acasă și să vă ducă în carantină, nu vine nimeni cu măsuri inumane. În nici un caz statul nu va veni să impună asemenea măsuri care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul 21. Asemenea planuri prost gândite nu fac decât să inducă panică în populație, or, panica e ultimul lucru de care avem nevoie. E important să știm că după 15 mai vom începe să implementăm măsuri de relaxare”, a mai spus Iohannis.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

39 de minute ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

5 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

5 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

6 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

6 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

7 ore ago