Candidatul USR la Primăria Timişoara, Dominic Samuel Fritz, a pus un set de nouă întrebări pe adresa Primăriei Timişoara, vizând modul pompieristic în care s-a luat decizia privind obligativitatea purtării de mască şi mănuşi în spaţii închise.
Candidatul USR la Primăria Timişoara, Dominic Samuel Fritz a anunţat că va face o cerere pe legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public. Prin aceasta vrea răspunsuri la mai multe întrebări referitoare la decizia Comitetul Local pentru Situații de Urgență Timișoara, condus de primarul Nicolae Robu, privind obligativitatea purtării măştilor şi mănuşilor în spaţii închise. Întrebările lui Fritz sunt următoarele:
- Pe baza căror studii, date, evidențe științifice sau recomandări s-a luat decizia de a impune obligativitatea mănușilor în spații publice și private care desfășoară relații cu publicul?
- Luând în considerare că doar mănușile chirurgicale de unică folosință, utilizate în mod corespunzător, sunt o protecție adevărată împotriva coronavirusului, care este tipul de mănuși pe care cetățenii pot să le folosească pentru a se conforma deciziei dvs.?
- Luând în considerare că refolosirea mănușilor ar fi dăunătoare și Timișoara are o populație de peste 350.000 locuitori, de câte mănuși estimați că va fi nevoie pe zi/pe săptămână? Ce demersuri ați făcut înainte de a lua decizia pentru a asigura o disponibilitate suficientă a mănușilor pe piața timișoreană?
- Luând în considerare că la o cerere crescută vor crește și prețurile, aveți în plan măsuri de susținere pentru pensionari și alte categorii sociale vulnerabile, pentru a evita ca această prevedere să devină discriminatorie pentru cetățenii fără resurse financiare?
- Care este situația exactă a stocurilor de mănuși chirurgicale în spitalele timișorene? Sunt acestea considerate suficiente? Dacă nu, ce demersuri ați făcut pentru a procura mănușile necesare?
- Care vor fi amenzile pentru nerespectarea hotărârii? Ce resurse ale forțelor de ordine veți pune la dispoziție pentru a controla respectarea hotărârii și la ce măsuri veți renunța pentru a reprioritiza focusul forțelor de ordine?
- Luând în considerare că hotărârea intră în vigoare în 22 aprilie, dar ați anunțat pe pagina de Facebook că există o ”perioadă de grație” de 3 zile, care este motivul pentru care nu ați inclus din start în hotărâre specificarea că intră în vigoare în 25 aprilie? Care este baza legală pentru perioada de grație anunțată pe pagina dvs. de Facebook, dar nu și în hotărâre?
- Luând în considerare că hotărârea a fost comunicată pe pagina dvs. de Facebook cu doar câteva ore înainte de a intra în vigoare, care a fost motivul pentru care nu a fost comunicată mai devreme? Dacă a fost vreo urgență care a impus purtarea obligatorie a mănușilor fix din 22 aprilie, vă rog s-o descrieți.
- Cum a fost comunicată hotărârea cetățenilor care nu au acces la Facebook?
USR-istul a anunţat că este deschis şi pentru alte întrebări pe care să le adauge pe lista de mai sus.