Economic

Piaţa imobiliară în pandemie: Interesul nu scade, cumpărătorii acceptă şi achiziţiile în urma tururilor virtuale ale apartamentelor

Pandemia şi starea de urgenţă nu au speriat românii dornici de tranzacţii imobiliare. Majoritatea românilor care au o nevoie în acest sector în momentul de față se arată în continuare interesați de această piață, rămânând activi în procesul de căutare, arată un sondaj realizat de cei de la imobiliare.ro.

Pe segmentul închirierilor, disponibilitatea de a încheia o tranzacție, chiar în actualul context de piață, este și mai mare decât în materie de vânzări. 72% din totalul respondenţilor ar fi interesați de achiziția unei proprietăți imobiliare, în vreme ce 16% ar vrea să închirieze (restul nu au în vedere niciuna dintre aceste variante).
Oamenii nu se sperie de virus şi de imposibilitatea deplasării libere. Aproximativ jumătate dintre potențialii cumpărători au declarat că situația actuală le-a afectat puțin (26%) sau chiar deloc (25%) procesul de căutare a unei proprietăți imobiliare, aceștia continuând să contacteze proprietarii sau agenții vânzători pentru imobilele care îi interesează. Pe de altă parte, 32% dintre participanții la studiu au spus că, deși urmăresc proprietăți, nu mai contactează proprietarii sau agenții vânzători, în vreme ce restul de 17% și-au suspendat căutarea.
Pe de altă parte, mai bine de 60% dintre cei interesați de închirieri au spus că situația actuală le-a afectat puțin (37%) sau chiar deloc (24%) procesul de căutare. Pe de altă parte, 21% dintre potențialii chiriași au spus că, deși continuă să urmărească proprietăți, nu mai contactează proprietarii sau agenții vânzători, în vreme ce aproximativ 18% și-au oprit căutarea. 80% dintre cumpărători și-ar amâna achiziția, doar 7% ar renunța la ea
„Nevoia de locuire nu poate dispărea pur și simplu, ea poate fi însă amânată. Ținând cont de evoluția situației din domeniul sanitar, majoritatea potențialilor cumpărători, mai exact 57% din total, au declarat că își pot amâna nevoia imobiliară cu aproximativ șase luni, în vreme ce 27% pot face lucrul acesta pentru o perioadă maximă cuprinsă între una și trei luni. Aproximativ 9% dintre cei intervievați au, însă, o nevoie imobiliară urgentă, iar doar 7% ar renunța la achiziție, în contextul actual de piață”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing al Imobiliare.ro.
Spre comparație, doar 16% dintre potențialii chiriași și-ar putea amâna nevoia imobiliară cu peste șase luni, în vreme ce 49% pot face lucrul acesta pentru o perioadă cuprinsă între una și trei luni. În mod interesant, însă, o treime dintre cei intervievați, anume 33%, au o nevoie imobiliară urgentă, iar doar 2% ar renunța la închiriere.
În cadrul studiului derulat de Imobiliare.ro, 51% dintre respondenții interesați de o achiziție au declarat că veniturile familiei au rămas neschimbate în luna februarie, iar 46% au recunoscut că acestea s-au diminuat. În mod interesant, aproximativ 3% dintre cei chestionați au consemnat chiar majorări la acest capitol.
Dintre cei aflați în căutarea unei proprietăți de închiriat, 36% au declarat că veniturile familiei au rămas neafectate în luna februarie, în timp ce 62% au înregistrat scăderi în această privință, iar 2% au înregistrat creșteri.

Tururi virtuale ale apartamentelor, videoconferinţe client – proprietar sau agent

Dintre instrumentele online considerate de ajutor în procesul de achiziție a unei proprietăți, între 61% și 64% dintre potențialii clienți au declarat că tururile virtuale, vizionările online și prezentările video sunt importante și foarte importante (toate aceste soluții deținând ponderi similare în preferințele consumatorilor). Totodată, aproximativ 42% dintre cei chestionați sunt de părere că videoconferințele cu proprietarul sau agentul vânzător sunt importante și foarte importante, în vreme ce 34% ar considera utilă o facilitate de semnare online a contractelor.
Pe de altă parte, aproximativ 70% dintre potențialii chiriași sunt de părere că tururile virtuale, vizionările online și prezentările video sunt importante sau foarte importante. De asemenea, aproape 50% dintre cei chestionați cred că videoconferințele cu proprietarul sau agentul vânzător sunt importante și foarte importante, în vreme ce 52% ar considera utilă o facilitate de semnare online a contractelor.
Surprinzător, 29% dintre participanții la studiul Imobiliare.ro au declarat că ar fi interesați să achiziționeze o proprietate chiar fără o vizionare clasică, în vreme ce 7% s-au arătat chiar foarte interesați de această variantă. Pe de altă parte, 32% dintre respondenți ar fi puțin interesați de o asemenea opțiune, iar alți 32% deloc.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Timișoara va avea un magazin oficial de suveniruri

Organizația de Management al Destinației Timișoara lansează joi, 14 noiembrie, primul magazin de suveniruri oficial…

5 ore ago

La Timișoara se va lansa Common Heritage – Catalogul Secession, dedicat patrimoniului construit comun al orașelor din Euroregiunea DKMT

Proiectul Heritage of Timișoara, lansat de Asociația Prin Banat încă din 2017, are din 2023…

6 ore ago

Val de demisii în Consiliul Judeţean! La Turism, Iosif „Borsetă” Nicoară lasă locul Simonei Neumann

A trecut abia o săptămână de la învestirea lui Alfred Simonis în funcţia de preşedinte…

6 ore ago

John Malkovich urcă din nou pe scenă, la Timișoara, cu piesa Infamous Ramirez Hoffman

Cunoscutul actor american John Malkovich va urca din nou pe scena Teatrului Național Timișoara, în…

7 ore ago

„Din suflet de român”, spectacol popular desăvârşit cu ocazia Zilei Naţionale

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean…

9 ore ago