În urmă cu trei zile s-a stins din viaţă, la vârsta de 74 de ani, Mirko Atanackovic, cel care îndeplinea funcţia de consul al Iugoslaviei la Timişoara, în decembrie 1989. Pentrul rolul extraordinar pe care fostul consul l-a avut în timpul evenimentelor din timpul revoluţiei, activistul civic Corneliu N. Vaida a solicitat Primăriei Timişoara ca numele străzii Remus să fie schimbat în Mirko Atanackovic.
Mirko Atanackovic era singurul diplomat străin prezent la Timişoara în zilele fierbinţi ale lui decembrie 1989. Datorită în special fostului consul al Iugoslaviei la Timişoara, întreaga lume a aflat de revoluţia începută pe malurile Begăi. În după-amiaza zilei de 20 decembrie 1989, liderii revoluţionarilor i-au înmânat lui Atanackovic Proclamaţia Frontului Democrat Român, aceatsta fiind citită ulterior la Radio Europa Liberă. Ca fapt divers, în aceleaşi zile, Teodor Meleşcanu, încă personaj important pe scena politică actuală, susţinea la Viena că în Românai nu se întâmplă nimic şi toată lumea este mulţumită.
De altfel, drept preţuire pentru rolul său extraordinar în mediatizarea revoluţiei de la Timişoara peste graniţele României, Mirko Atanackovic a devenit primul “Cetăţean de onoare” al oarşului după revoluţie. În memoria fostului diplomat, activistul civic Corneliu N. Viada, primul purtător de cuvând al revoluţiei timişorene, a solicitat municipalităţii să dea numele lui Mirko Atanackovic străzii Remus. Este strada pe care funcţiona în 1989 Consulatul Iugoslaviei, iar acum cel al Serbiei.
„Aşa după cum cred că aţi aflat, Excelenta Sa – Mirko Atanackovic, ex-Consul General al Yugoslaviei la Timişoara s-a stins din viaţă…
În zilele fierbinţi ale lui decembrie 1989 Excelenţa Sa a avut un rol determinant în victoria Timişoarei asupra dictaturii ceauşiste, fiind primul care a transmis către peste 40 de agenţii de presă străine situaţia şi evoluţia Revoluţiei Timişorene. Dacă nu mă înşeală memoria, el este şi primul Cetăţean de Onoare al Timişoarei de după anul 1990. Ţinând cont de cele de mai sus, vă solicit ca să atribuiţi străzii Remus din Timişoara – unde la numărul 4 se afla actualmente Consulatul General al Serbiei la Timişoara – numele Domniei Sale”, se arată în solicitarea transmisă de Corneliu N. Vaida primarului Nicolae Robu şi consilierilor locali.
Astăzi, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor…
Cum va schimba Inteligența Artificială business-urile și societățile în care trăim, avantajele României, la nivel…
Municipiul Timișoara își propune să negocieze achiziționarea acțiunilor private ale Aeroportului „Traian Vuia”, respectiv pachetul…
Societatea Piețe S.A. Timișoara anunţă că vine în sprijinul producătorilor și timișorenilor în perioada sărbătorilor…
Marcel Ciolacu a anunțat joi că PSD se retrage “cu demnitate” din coaliție, dar va…
Fondurile europene, mai ales cele accesate de Aquatim, au ajutat enorm la implementarea de proiecte…