Administratie

Propunere: numele străzii Remus să fie schimbat în Mirko Atanackovic

În urmă cu trei zile s-a stins din viaţă, la vârsta de 74 de ani, Mirko Atanackovic, cel care îndeplinea funcţia de consul al Iugoslaviei la Timişoara, în decembrie 1989. Pentrul rolul extraordinar pe care fostul consul l-a avut în timpul evenimentelor din timpul revoluţiei, activistul civic Corneliu N. Vaida a solicitat Primăriei Timişoara ca numele străzii Remus să fie schimbat în Mirko Atanackovic.

Mirko Atanackovic era singurul diplomat străin prezent la Timişoara în zilele fierbinţi ale lui decembrie 1989. Datorită în special fostului consul al Iugoslaviei la Timişoara, întreaga lume a aflat de revoluţia începută pe malurile Begăi. În după-amiaza zilei de 20 decembrie 1989, liderii revoluţionarilor i-au înmânat lui Atanackovic Proclamaţia Frontului Democrat Român, aceatsta fiind citită ulterior la Radio Europa Liberă. Ca fapt divers, în aceleaşi zile, Teodor Meleşcanu, încă personaj important pe scena politică actuală, susţinea la Viena că în Românai nu se întâmplă nimic şi toată lumea este mulţumită.

De altfel, drept preţuire pentru rolul său extraordinar în mediatizarea revoluţiei de la Timişoara peste graniţele României, Mirko Atanackovic a devenit primul “Cetăţean de onoare” al oarşului după revoluţie. În memoria fostului diplomat, activistul civic Corneliu N. Viada, primul purtător de cuvând al revoluţiei timişorene, a solicitat municipalităţii să dea numele lui Mirko Atanackovic străzii Remus. Este strada pe care funcţiona în 1989 Consulatul Iugoslaviei, iar acum cel al Serbiei.

„Aşa după cum cred că aţi aflat, Excelenta Sa – Mirko Atanackovic, ex-Consul General al Yugoslaviei la Timişoara s-a stins din viaţă…

În zilele fierbinţi ale lui decembrie 1989 Excelenţa Sa a avut un rol determinant în victoria Timişoarei asupra dictaturii ceauşiste, fiind primul care a transmis către peste 40 de agenţii de presă străine situaţia şi evoluţia Revoluţiei Timişorene. Dacă nu mă înşeală memoria, el este şi primul Cetăţean de Onoare al Timişoarei de după anul 1990. Ţinând cont de cele de mai sus, vă solicit ca să atribuiţi străzii Remus din Timişoara – unde la numărul 4 se afla actualmente Consulatul General al Serbiei la Timişoara – numele Domniei Sale”, se arată în solicitarea transmisă de Corneliu N. Vaida primarului Nicolae Robu şi consilierilor locali.

 

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

La Timișoara va avea loc dezbaterea „35 ani de libertate sau 35 ani de dezamăgire? Revoluția din 1989 și ce ar fi putut să fie”

Timișoara va găzdui, la mijlocul lunii viitoare, în organizarea primăriei, dezbaterea „35 ani de libertate…

5 ore ago

Colterm întrerupe furnizarea căldurii şi apei calde în mai multe zone din oraş

Marţi, 19 noiembrie, vor avea loc mai multe întreruperi ale serviciilor furnizate de Colterm, acestea…

6 ore ago

Ciocnirea giganților: accident cu tramvaie! Două persoane au fost transportate la spital

Luni seara, după orele 18, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui accident între…

6 ore ago

Catălin Drulă, atac dur la liderii PSD în scandalul Nordis: “Așa arată banditismul de stat”

Deputatul USR de Timiş, Cătlin Drulă, s-a dezlănţuit la adresa liderilor PSD, pe marginea scandalului…

6 ore ago

PNL Timiş a pierdut şi „războiul consilierilor” din Sânnicolau Mare. Cei şase consilieri excluşi din PNL au fost validaţi în instanţă

Judecătoria Sânnicolau Mare a validat mandatele celor şase consilieri locali din partea PNL pe care…

7 ore ago

Cosmin Şandru, despre Marcel Ciolacu: “Este un real pericol pentru țară, pentru siguranța națională”

Deputatul PNL de Timiş Cosmin Şandru afirmă că un preşedinte al României precum Marcel Ciolacu…

8 ore ago