Primăria Timişoara

A fost anunţat câştigătorul concursului de proiectare pentru Complexul MultipleXity/FOTO

Complexul Multiplexity, care a fost „arma” Timişoarei în câştigarea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021, are acum un proiect desemnat pentru a deveni realitate. Concursul a fost organizat de Ordinul Arhitecţilor din România, iar câştigător a fost desemnat proiectul numărul 50, realizat de un birou de arhitectură din Cluj.

În perioada 21 – 24 mai a avut loc jurizarea proiectelor înscrise la Concursul de Soluții „Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment – MultipleXity”, competiție lansată oficial pe data de 25 ianuarie 2020. Promotorul concursului a fost Primăria Municipiului Timișoara, iar organizatorul este Ordinul Arhitecților din România (OAR).
Luni a fost anunţat şi proiectul câştigător, acesta va primi contractul de proiectare cu o valoarea maximă la nivelul sumei de 2,5 milioane de lei. Este vorba despre proiectul cu nrumărul 50 – FR2122 – B.I.A. Șerban I. Daniel Lucian. Autori principali sunt Andrei Bacoșcă, Mădălina Doroftei, Ruxandra Grigoraș, Lázár Csaba, Mădălina Perju, Daniel Șerban

Premiul 2, în valoare de 50.000 de lei merge la Proiectul nr. 72, HP7218, realizat de Wolfhouse Productions, iar Premiul 3, în valoare de 35.000 lei la Proiectul nr. 73 – TA6991, realizat de Starh – Arhitectura, Constructii, Design SRL

Jurizarea a fost asigurată de o comisie formată din patru arhitecţi, Ștefan Ghenciulescu – președintele juriului, respectiv Marius Miclăuș, Daniela Calciu, Liviu Zăgan, plus Sorina Jecza – manager cultural, Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei, şi arhitectul şef ai primăriei, Sorin Ciurariu.

Principalele modificări care vor fi aduse prin acest proiect au fost subliniate în motivarea juriului.

„Juriul a apreciat realizarea unei curți interioare semipublice prin demolarea actualei centrale termice (fără valoare istorică sau arhitecturală). Chiar și în condițiile eliminării unui corp existent, proiectul reușește să nu construiască în plus. Nu se ocupă, ci se eliberează spațiul. Gestul este susținut prin deschiderea spațiilor de pe cele trei laturi ale noii curți, prin plantarea masivă cu arbori în zona dinspre laturile de sud și de est ale terenului și prin legătura cu spațiul dinspre bulevardul Take Ionescu. Acesta se anunță a fi un loc generos, spectaculos și pregătit pentru scenarii extrem de diferite – de la folosirea de zi cu zi de către echipa centrului și de către locuitorii orașului, la evenimente de anvergură. În acest sens, juriul recomandă reanalizarea amplasării locuințelor pentru rezidențe artistice (a se vedea, în acest sens, și recomandările generale). Amplasarea construcției ce adăpostește spațiul imersiv în centrul uneia dintre halele C1 îl transformă pe acesta într-un centru de interes al ansamblului, delimitând în același timp un hol de intrare. Cealaltă hală devine un spațiu larg și flexibil”, se spune în decizia adoptată.

Proiectul câştigător a atras şi aprecierea primarului Timişoarei.

„Am apreciat soluția dumneavoastră, independent de juriu. Chiar am apreciat ceea ce dumneavoastră ne-ați propus. Sunt mulțumit că putem pune în valoare acest patrimoniu. Faptul că unele lucruri au fost lăsate de izbeliște, se dovedește, uneori, că putem să le punem în valoare la un nivel mai mare decât am fi putut cu ani în urmă”, spus primarul.

Proiectul nu a fost uşor de ales, spune preşedintele juriului, fiind organizate mai multe runde de examinare.

„Este un proiect extrem de dens, am avut vreo patru sau cinci runde de jurizare. De fiecare dată când ne uitam la proiect mai descopeream câte ceva, câte un mic rafinament, câte o găselniță, ceea ce ne face destul de optimiști pentru realizarea lui. Este vorba despre acest entuziasm pentru patrimoniu și păstrarea unei identități, dar și pentru ceea ce înseamnă un astfel de centru.”, a subliniat Ştefan Ghenciulescu.

Proiectul ar trebui să fie elaborat până în toamna acestui an, atunci fiind programată şi licitaţia pentru stabilirea firmei executante a MultipleXity.

Începând de luni, expoziția proiectelor participante la concurs este deschisă pentru public. Aceasta va putea fi vizitată până în data de 5 iunie, între orele 10:00 și 18:00, cu limitarea numărului de persoane aflate concomitent în spațiul închis și cu respectarea ordinului nr. 2.855/830/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

2 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

2 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

2 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

5 ore ago

Elevii reiau cursurile miercuri cu al cincilea modul. Când primesc vacanţa mare

Vacanța de Paște mai durează puţin și elevii revin la cursuri miercuri, 8 mai, potrivit…

5 ore ago

Ultimul meci oficial înaintea de marea finală

Revelaţia sezonului din prima ligă de futsal este CFR Timişoara, echipă ce a terminat sezonul…

5 ore ago