Primăria Timişoara şi-a prezentat argumentele cu care luptă împotriva celor de la Direcţia de Cultură Timiş în povestea trotuarelor „şah”. Lucrările efectuate nu au fost nimic altceva decât reparaţii şi întreţinere a trotuarelor, dar chiar şi aşa s-a obţinut o autorizaţie de construcţie, spun cei de la primărie. Una care, afirmă aceştia, cere piatră naturală în zona centrală a Timişoarei!
La fel ca şi în speţa cu Podul Mihai Viteazul, vârf de lance în disputa cu Direcţia de Cultură este trimis Culiţă Chiş, şeful Direcţiei Edilitare a Municipalităţii.
„Consider, în consecință, atitudinea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş abuzivă”, arată un comunicat al primăriei, sub semnătura lui Culiţă Chiş, afirmaţia venind după înşirarea unor argumente în favoarea administraţiei locale.
Dar ce spun aceste argumente? În primul rând că nu e nevoie, conform unui articol de lege, de autorizaţie de construire, fiind vorba, de fapt, de lucrări de întreţinere periodică şi reparaţii ale infrastructurii de transport.
„Pentru lucrările de întreţinere şi reparaţii nu este necesară obţinerea autorizaţiei de construire, după cum rezultă din prevederile art. 11 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, modificată şi completată, inclusiv modificarile si completările aduse prin Legea nr. 193 din 28.10.2019. Se pot executa fără autorizaţie de construire lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor: lucrări de întreţinere periodică şi reparaţii curente la infrastructura de transport şi la instalaţiile aferente”, îşi motivează primăria legalitatea demersului.
Dar, se spune în anunţul lui Chiş, lucrările efecuate la trotuare ar avea oricum o autorizaţie, mai precis, cea cu nr. 1131/21.08.2019 şi AC nr. 1289/26.09.2019. Iar lucrarea ar fi fost autorizată inclusiv de Direcţia de Cultură.
„Lucrări de întreţinere şi reparaţii a străzilor, aleilor şi trotuarelor, podurilor şi pasajelor din municipiul Timişoara au fost avizate de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş în baza unui proiect vizat spre neschimbare de către Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş, aşa cum rezultă şi din avizul cu nr. 130/Z/14.05.2018”, se mai spune în comunicat.
Din această autorizare, reprezentantul primăriei prezintă şi un paragraf, care ar justifica montarea acelor plăci în diferite culori, dar acelaşi citat mai menţionează că în zona centrală să se folosească piatră naturală, deci total opus cu ceea ce s-a făcut.
,,Se acceptă folosirea materialelor moderne de pavaj în Z.P. (elemente prefabricate din beton natur sau colorat, plăci mozaicate, etc.). Se va descuraja folosirea asfaltului pentru trotuare. În zona centrală se încurajează folosirea pietrei naturale cu condiţia ca trotuarele să aibă proprietăţi antiderapante”, se spune în paragraful citat.
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…