Senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi a depus astăzi un proiect de Lege privind obligația autorităților și a instituțiilor publice de a furniza informațiile pe care le dețin în legătură cu persoana fizică care le solicită.
Proiectul își propune să faciliteze accesul cetățenilor la informațiile despre propria persoană, prin punerea la dispoziția acestora de către instituția sau autoritatea care le deține.
“Debirocratizarea, simplificarea cât mai mult posibil a relației dintre stat și cetățean nu sunt simple mofturi, ci nevoi reale, de care ne-am lovit cu toții, inclusiv acum, recent, pe durata pandemiei, când am fost obligați să găsim soluții de distanțare socială. Numai că, din cauza inerției acelora care s-au tot perindat până acum la putere, despre toate acestea mai mult s-a vorbit decât s-a făcut ceva la modul concret. Unele dintre obiectivele principale ale USR, înscrise și în programul nostru de guvernare, sunt debirocratizarea și digitalizarea administrației publice. Iar acest proiect de lege pe care l-am inițiat și pe care l-am depus azi răspunde tocmai acestor obiective importante”, a afirmat Nicu Fălcoi.
Concret, propunerea legislativă prevede că autoritățile și instituțiile publice sunt obligate să furnizeze toate informațiile pe care le dețin în legătură cu persoana care le solicită, fie pe loc, dacă acest lucru este posibil, fie în scris, cu respectarea unor termene (de 10 sau 30 de zile, după caz, în funcție de complexitatea și volumul informațiilor solicitate). Proiectul de lege va contribui astfel nu numai la debirocratizare, ci și la responsabilizarea instituțiilor publice față de cetățean
“În legislația actuală nu există o lege-cadru care să oblige instituțiile publice care interacționează cu cetățenii să pună la dispoziție toate datele pe care le dețin despre aceștia, la cerere, într-un anumit termen. Practic, după intrarea în vigoare a legii, nu va mai fi nevoie să mergem de mai multe ori la aceeași instituție, ca să obținem niște informații pe care aceasta le deține și pe care poate lesne să le pună laolaltă. Cetățeanul va fi astfel scutit de timp pierdut și de drumuri în plus și va primi, în baza legii, aceste informații, fie personal, fie prin email, prin poștă sau prin împuternicit. Exemplele ce vizează astfel de informații de interes personal sunt numeroase: de la istoricul locurilor de muncă pe care ITM oricum le deține, la evidența tuturor vehiculelor proprietate personală care sunt înregistrate la RAR ori a imobilelor deținute în țară care figurează în evidențele ANCPI. Fiecare dintre aceste instituții va avea obligația să întocmească lista completă a datelor și informațiilor care figurează în arhiva proprie și să le pună la dispoziția persoanei care le solicită”, a mai spus Fălcoi.
Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…