Teatrul Maghiar “Csiki Gergely” va transforma total, în următorii ani, fostul cinematograf Arta şi grădina de vară aferentă. În locaţia care a oferit vizionări de film pentru locuitorii din Iosefin ani buni de zile va apărea un hub cultural, cinematograful se va transformat total, spectaculos.
Locaţia a fost câştigată de Primăria Timişoara de la fosta regie RADEF şi a fost cedat[, ulterior, teatrului. Odată reabilitat, cinematograful va oferi atât clasicele vizionări de film, dar şi spectacole de teatru sau dans.
„Avem planuri mari. Am avut timp să visăm. Încercăm să facem un lăcaş de cultură, o să face acest loc de nerecunoscut pentru cei care veneau pe vremuri la cinema. Vom păstra şi rolul de cinematograf, vom avea şi teatru, vom avea avea şi dans, avem această curte superbă, putem să o folosim pentru evenimente în aer liber”, arată Balazs Attila, directorul Teatrului Maghiar din Timişoara.
Situaţia actuală a cinematografului este una gravă, clădirea este puternic afectată şi necesită intervenţii de urgenţă
„În primul rând e important să punem în siguranţă clădirea şi apoi să obţinem toate avizele pentru construcţie şi să ne apucăm de treabă. Vom încerca să obţinem finanţări de peste tot. Primăria Timişoara a aprobat în bugetul din acest an 118.000 de lei, pentru proiectul DALI, pe care îl vom finaliza. Avem deja o primă finanţare din partea fundaţia Bethlen Gábor, dar avem speranţa că vor contribui şi cu alte sume”, a mai spus Balazs Attila.
Prin intermediul fundaţiei amintite, pentru acest proiect vor veni nu mai puţin de 250.000 de euro, cu ajutorul Guvernului Ungariei.
Proiectul este unul care va schimba total clădirea, dar va avea în vedere şi renovarea faţadei.
„Trebuie să ne aşteptăm la o clădire emblemetică, aşa cum unui teatru i se potriveşte. Vrem să atragem atenţia asupra unui punct de cultură care se va naşte în oraş, care va aduce un plus zonei. Sala de spectacole va avea un nivel tehnic în subteran, pentru partea de maşinării şi de reconfigurare a posibilităţilor de utilizare a sălii. Va avea un nivel tehnic şi deasupra, iar în partea din spate va comunica direct cu un nou corp de clădire, unde o să fie magazia, cabinele de machiaj, sălile de repetiţii, partea administrativă şi atelierele aferente. Va rămâne şi conceptul de spectacol în aer liber, zona de acum urmând să fie reconfigurată. Corpul de clădire unde a fost cabina de proiecţie pe ecranul din curte o să fie demolată”, a declarat arhitectul proiectului, Dan Stoian.
În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…
Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…