Politica

Dominic Fritz lansează ideea unui spital complet nou pentru Municipalul de la Timişoara. Robu, numit candidat fără credibilitate

Candidatul USR la funcţia de primar al Timişoarei, Dominic Fritz, a lansat, miercuri, ideea unui nou spital municipal, într-o locaţie total nouă. Vorbim despre un teren cu totul nou pentru această idee, la intersecţia dintre Calea Aradului şi strada Grigore Alexandrescu.
Nu va fi extindere în Parcul Botanic, pe locaţia actuală a Spitalului Municipal, nu va fi o „reşapare” a clădirii de pe Calea Torontalului, ci o clădire cu totl nouă, ridicată într-o zonă nefolosită din Aradului, vizavi de actuala benzinărie OMV. Desigur, aceasta se va putea întâmpla, în primul rând, dacă Fritz va deveni primar.
„Pe acest teren vom face un nou spital, are nevoie Timişoara de acest spital. De zeci de ani nimic nou, alergăm de la o secţie la alta. Cea mai veche clădire a Municipalului e construită în 1735. E clar că nu putem merge cu această structură spitalicească. Nu sunt primul care vorbeşte despre un nou spital. Avem şi un monument al promisiunilor goale, acea clădire gândită din 1994, clădirea abandonată de pe Torontalului. E simbolul ruşinii pentru clasa politică, simbolul falimentului sistemului. Cine vine după opt ani de mandat, cu trei luni înainte de alegeri, să ne spună ce putem face cu acea clădire nu poate fi credibil”, a spus Fritz.
El a condamnat dorinţa primarului actual, de a extinde spitalul în parcul Botanic, numind-o irealistă.
„Noi vrem acest spital, dar nu vom putea avea spitale moderne, dacă nu avem administraţie la standarde moderne. PSD şi PNL vând de 30 de ani aceleaşi idei, aceiaşi ciorbă reînclăzită. Detestăm cârpelile, inclusiv cea din sănătate. Vrem să clădim soluţii coerente, nu scoase din burta primarului. Gândim pe termen lung, nu venim cu câteva luni înainte de alegeri cu promisiuni. Oamenii par să fie de acord cu noi, nevoia uni spital nou e pe locul 1 în preferinţele dintr-un sondaj, timişorenii doresc acest proiect. Robu a venit cu plan de ext a actualului în Botanic. E doar o cârpeală, un proiect irealist”, a mai menţionat Fritz.
Conform reprezentantului USR, ideea noului spital a fost elaborată de un grup interdisciplinar format din specialişti, ingineri, arhitecţi, medici, urbanişti. Conform lui Dominic Fritz, actualul Municipal, din cauza situaţiei sediilor, majoritatea extrem de vechi şi neutilizabile conform standardelor moderne, nu va putea primi niciodată acreditarea. Spitalul ar urma să se realizeze în trei faze, tot ce e acum în clădirea de la Botanic, să fie mutat aici, unde se va construi o nouă structură, cu medicină internă şi chirurgie, respectiv un spaţiu UPU şi un ambulator ultramodern. A doua fază e ridicarea unui spital de oncologie, care poate fi realizat în mai multe variante. Faza a treia ar însemna mutarea totală a spitalului.

Mai multe date despre proiectul noului spital au fost prezentate de Răzvan Negrişan, arhitect şi candidat al USR la Consiliul Local Timişoara. El a explicat că această locaţie a fost aleasă mai ales ca urmare a poziţionării geografice. În partea de sud a oraşului se află Spitalul Judeţean, acesta are o dimensiune corespunzătoare, are organizată o Unitate de Primire a Urgenţelor de cel mai bun nivel, este dimensionat corect. În partea de nord se află Spitalul Muncipal care are limitările deja cunoscute. Important este ca ambulanţele să nu fie nevoite să ajungă la spital după ce traversează Bega şi calea ferată care taie oraşul în două, acestea ducând la ambuteiaje şi timpi de intervenţie semnificativ mai mari. Deci locaţia din Calea Aradului are şi o accesibilitate bună. Nou spital va avea un front pe Aradului, unui pe Grigore Alexandrescu, stradă care va fi la patru benzi şi va face parte din inelul 4. Cu cele două fronturi stradale vor exista mai multe accese. Suprafaţa mare disponibilă este un alt atu, este vorba de, 4 hectare, se poate dezvolta spitalul şi să ajungă la 90.000 de metri pătraţi, adică loc pentru 600 de paturi. Se va lucra pe o schemă pavilionară, spitalul poate funcţiona, în timp ce se mută şantierul la un alt pavilion. Acesta este un model de lucru bun când finanţarea nu e integrală.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

17 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

18 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

19 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

19 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

19 ore ago